Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Οι συναντήσεις Δένδια στο Βερολίνο για Αν. Μεσόγειο - Στόχος η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Οι συναντήσεις Δένδια στο Βερολίνο για Αν. Μεσόγειο - Στόχος η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία
Στόχος της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στη Γερμανία η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία
Μονοήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε την Τετάρτη στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Κατά την εδώ παραμονή του συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τον Πρόεδρο της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αργότερα την αντιπρόεδρο του σώματος Κλάουντια Ροτ, πολιτικό των Πρασίνων.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χριστιανοδημοκράτη Γκύντερ Κρίχμπαουμ όπως και με τον υφυπουργό Παιδείας Τόμας Ράχελ. Η προγραμματισμένη συνάντηση με τον ομόλογό του Χάικο Μάας ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, επειδή ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών μπήκε σε καραντίνα. Σε μέλος ξένης αντιπροσωπείας που συνάντησε τη Δευτέρα διαγνώστηκε σήμερα Covid-19. Ένα πρώτο τεστ του κ. Μάας είχε αρνητικό αποτέλεσμα.

Η επίσκεψή του στο Βερολίνο είχε σύμφωνα με τον κ. Δένδια το χαρακτήρα «ενημερωτικής εκστρατείας» για τη στάση της Τουρκίας. «Έχουμε μια αποσταθεροποίηση στην περιοχή – Λίβανος, Ιράκ, Συρία, Καύκασος και προβλήματα στις θάλασσες. Κοινός παρονομαστής αυτών των προβλημάτων είναι η Τουρκία», επισήμανε ο κ. Δένδιας στους συνομιλητές του. Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο και να λέγεται «πως αν τους πιέσουμε θα τους ερεθίσουμε. Ούτως ή άλλως ενεργούν παράνομα.» Εκτός αυτού «η Γερμανία δεν μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να παραχωρήσει στην Τουρκία επιθετικά όπλα, ιδίως τα υποβρύχια.»

Η σύμβαση για τα υποβρύχια

Αντικρούοντας το επιχείρημα που συχνά ακούγεται από την πλευρά του Βερολίνου, ότι η σύμβαση για τα υποβρύχια είναι του 2009 και ότι η Γερμανία δεσμεύεται να την τηρήσει, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Τουρκία τότε δεν ήταν η ίδια με τη σημερινή. Η Τουρκία εκείνης της περιόδου είχε μια ενταξιακή πορεία, αναγνώριζε την υπαγωγή της στο ευρωπαϊκό δίκαιο και ότι θα έπρεπε να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κατάσταση σήμερα διαφέρει ριζικά. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Νίκος Δένδιας: «Όταν οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν στην Τουρκία τα F15 και ο Καναδάς κάμερες για Drones, είναι λίγο εντυπωσιακό η Γερμανία να παραχωρεί επιθετικά υποβρύχια», προπαντός όταν η Άγκυρα απειλεί κράτη-μέλη της ΕΕ. Ενδεχομένως, αν η Γερμανία δεν θελήσει να ακυρώσει τη σύμβαση, θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να την αναβάλει μέχρι την τήρηση ορισμένων όρων από την πλευρά της Τουρκίας.

Κανείς από τους συνομιλητές του δεν φαίνεται να διαφώνησε με την ελληνική επιχειρηματολογία. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι «το οικονομικό επιχείρημα δεν μπορεί να είναι για μας το σημαντικό.» Βέβαια, στη Γερμανία αρμόδιο όργανο που αποφασίζει για τις εξαγωγές όπλων δεν είναι η βουλή αλλά η λεγόμενη Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ασφαλείας που αποτελείται από την καγκελάριο και οκτώ υπουργούς (Καγκελαρίας, Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Οικονομίας, Οικονομικής Συνεργασίας). Η επιτροπή αυτή λειτουργεί αυτόνομα και δεν χρειάζεται να αιτιολογήσει τις αποφάσεις της ούτε να λογοδοτήσει στη βουλή.

Στασιμότητα στα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος τέλος στις προσπάθειες ενός διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας για τη διευθέτηση των επίμαχων ζητημάτων ο κ. Δένδιας δήλωσε πως μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν στάθηκε δυνατόν να επιτευχθεί συνεννόηση, «αλλά ούτε καν ημερομηνία έναρξης συζητήσεων. Αντί ημερομηνίας έστειλαν το Oruc Reis.» Επιπλέον, αυτό το διάστημα δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία – ούτε και από τη γερμανική πλευρά.

Πηγή: DW
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης