Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας «ναρκοθετεί» την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας «ναρκοθετεί» την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα
Η απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε απόσταση μικρότερη των 15 χιλιομέτρων από τα ραδιοβοηθήματα της ΥΠΑ οδηγεί σε αναστολή πολλές νέες επενδύσεις ΑΠΕ
Υψηλού ρίσκου αποδεικνύονται τελικά οι επενδύσεις σε αιολικά πάρκα στη χώρα μας.  
Η αδειοδότηση και η εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας δεν σημαίνει ότι θα γίνει με βάση τον αρχικό σχεδιασμό.
Τα εμπόδια είναι πολλά και περίπλοκα, σε βαθμό μάλιστα που καθιστούν δύσκολη την υλοποίηση της επένδυσης.  
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ανανεώσιμων Πηγών (EREF) κ. Σάββας Σεϊμανίδης αναφέρει στο World Energy News ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κινούνται σχεδόν σε «εχθρικό έδαφος», καθώς οι κάτοικοι σε αρκετές περιοχές της χώρας εμποδίζουν την εγκατάσταση μονάδων.
Ο κ. Σεϊμανίδης αποκαλύπτει ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με μία απόφαση της περιορίζει ή ακόμη και αποκλείει την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη χώρα, θέτοντας ως όρο ότι οι ανεμογεννήτριες θα πρέπει να απέχουν 15 χιλιόμετρα από τα ραδιοβοηθήματα που αυτή θέλει να εγκαταστήσει σε κρίσιμα σημεία της χώρας.
Μάλιστα τα σημεία αυτά, αποτελούν για τις ΑΠΕ «περιοχές – φιλέτο» για την εγκατάστασή τους λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών χαρακτηριστικών τους. Ο  πρόεδρος του EREF θεωρεί ότι μία τέτοια απόφαση αποτελεί επί της ουσίας «θάνατο» για τα αιολικά πάρκα και ελπίζει πως σύντομα να βρεθεί μια λύση.
Σε διαφορετική περίπτωση θα ανασταλεί η πορεία ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα.   
Ο κ. Σεϊτανίδης υποστηρίζει μάλιστα πως τα επόμενα τρία χρόνια είναι δυνατόν να εγκατασταθούν έργα που θα έχουν συνολική ισχύ 1,5 GW.
Επισημαίνεται πως σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν μονάδες ΑΠΕ που η συνολική τους ισχύς αγγίζει τα 2,5 GW.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης