Πετρέλαιο

Οι μελλοντικοί σχεδιασμοί της Κίνας στην ενέργεια - Το μεγάλο deal με Ρωσία

Οι μελλοντικοί σχεδιασμοί της Κίνας στην ενέργεια - Το μεγάλο deal με Ρωσία
Η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια τα τελευταία χρόνια

Η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και να επιταχύνει την κατασκευή περισσότερων υποδομών αποθήκευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Την περασμένη εβδομάδα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ενέκρινε τις αρχές του πενταετούς αναπτυξιακού σχεδίου 2021-2025. Η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και την επέκταση των εγκαταστάσεων αποθήκευσής της.

Η εξάρτηση

Κατά την τελευταία δεκαετία, η παραγωγή πετρελαίου της Κίνας μειώθηκε, ενώ η ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε, αυξάνοντας την εξάρτηση του Πεκίνου από την προμήθεια πετρελαίου από το εξωτερικό. Η εξάρτηση της Κίνας από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς η εγχώρια παραγωγή της έχει παραμεληθεί και ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως κάλυψε το 73,4% της ζήτησης πετρελαίου με εισαγόμενο πετρέλαιο το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, η παραγωγή αργού πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκε, κατά 1,7% ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Γραφείου της Κίνας. Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγής μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου ήταν 0,7 ποσοστιαίες μονάδες πιο αργή από εκείνη του πρώτου τριμήνου, αναφέρουν τα στοιχεία.

Η υψηλότερη εγχώρια παραγωγή, ωστόσο, δεν θα είναι σε θέση να καλύψει την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, επομένως η Κίνα θα συνεχίσει να είναι βασικός παράγοντας στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Τέλος, η χώρα πρόκειται να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία καθώς ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου, Gazprom άρχισε να κατασκευάζει την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στην Κίνα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022 και εκτιμάται ότι θα κοστίσει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης