Χρηματιστήριο & Αγορές

ΗΠΑ: To σχέδιο της Fed για την πανδημία και ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο

ΗΠΑ: To σχέδιο της Fed για την πανδημία και ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο
Το ρόλο της κεντρικής τράπεζας στο μετεκλογικό τοπίο «χαρτογραφεί» ανάλυση του Reuters
Τι θα σημάνει η εκλογή του νέου ένοικου του Λευκού Οίκου για τη Fed και την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης επισημαίνει σε ανάλυσή του το Reuters (2/11).
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρέθηκε να αντιμετωπίσει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, απορρόφησε τους κραδασμούς από τις λεκτικές ακροβασίες ενός απρόβλεπτου προέδρου και βρέθηκε ενώπιον της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα.
Ωστόσο, κανείς δεν ευελπιστεί ότι οι εκλογές της Τρίτης 3/11 θα επαναφέρουν τις εποχές της ηρεμίας στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε μια οικονομία που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μαζική ανεργία, αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της πανδημίας και ίσως μια μακρά και διχαστική διαμάχη για το ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.
Πράγματι, καθώς το Δ.Σ. της Fed έχει σύνοδο αυτήν την εβδομάδα στη σκιά των εκλογών της Τρίτης, ορισμένες εταιρείες στοιχημάτων προβλέπουν έως και 33% πιθανότητα ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι γνωστό έως το απόγευμα της Πέμπτης 5/11.
Με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει τη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος μαζί με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης, κάτι λιγότερο από αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει το είδος των αναταράξεων στην αγορά τις οποίες η Fed προσπάθησε να αποφευχθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η προοπτική ενός αμφισβητούμενου εκλογικού αποτελέσματος, πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου την 20ής Ιανουαρίου, ίσως ακόμη και ενός κλεισίματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εάν δεν εγκριθεί νέο νομοσχέδιο χρηματοδότησης του δημοσίου τον Δεκέμβριο, όλα τα παραπάνω καθιστούν επικίνδυνες τις επόμενες εβδομάδες.
Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι τα να στοιχεία για την ανεργία που θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή (6/11) θα δείξουν επιβράδυνση στη δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας, και συνεπώς βαθύτερη ύφεση εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Image
«Ανθεκτική» πολιτική

Η σύνοδος του Δ.Σ. της Fed την Τετάρτη και την Πέμπτη (4-5/11) δεν θα έχει ευρύτερη σημασία καθώς αναμένεται να επαναληφθεί η δέσμευση να κάνουν ότι θα γίνει ο,τι χρειάζεται για στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Αφού υιοθέτησε μια νέα ευρεία στρατηγική όσον αφορά νομισματική πολιτική τον Αύγουστο και την ανέπτυξε λεπτομερώς το Σεπτέμβριο ο πρόεδρος Jerome Powell είπε ότι ένιωσε ότι η τρέχουσα δήλωση πολιτικής ήταν «ανθεκτική» - είναι απίθανο να αλλάξει πολύ έως ότου ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία της ανάκαμψης.
Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμα.
Τα οικονομικά δεδομένα από την τελευταία τους συνάντηση ήταν σε μεγάλο βαθμό θετικά, χωρίς πολλά στοιχεία να οδηγούν σε ουσιαστικές αλλαγές.
Αυτό που άλλαξε από της διάσκεψη του Σεπτεμβρίου είναι η πανδημία, με την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων να χτυπά ρεκόρ και ορισμένες πολιτείες επιβάλλουν και εκ νέου lockdowns κλείνοντας το εμπόριο.
Και κάθε αίσθηση σταθερότητας στο οικονομικό κλίμα μπορεί να καταστραφεί από ένα ασαφές εκλογικό αποτέλεσμα.
Image


«Λειτουργία αντίδρασης»

Αν και η Fed πιθανότατα θα θεωρούσε το ζήτημα ενός ασαφούς εκλογικού αποτελέσματος βραχύβιας διάρκειας, το οποίο δεν θα την έκανε να αλλάξει άποψη για την κατάσταση της οικονομίας είτε να εξετάσει σημαντικές αλλαγές πολιτικής, μια βαθιά αποδιάρθρωση της αγοράς θα μπορούσε να προκαλέσει τη λεγόμενη «λειτουργία αντίδρασης».
«Θα ήταν μια σχετικά εύκολη απόφαση», δήλωσε ο Perli της Cornerstone Macro, η Fed να αυξήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων των 120 δισ. δολαρίων εφόσον οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιδρούν άσχημα.
Διαθέτει επίσης μια πλήρη σειρά προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων swap lines με ξένες κεντρικές τράπεζες και τη δυνατότητα άντλησης μετρητών από τις χρηματοοικονομικές αγορές.
Σε μια σοβαρή μετεκλογική πολιτική κρίση, τα δημόσια σχόλια του Powell στη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης (5/11) θα ήταν δυνατό να κατευνάσουν οποιαδήποτε κίνηση πανικού.
Image

Ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου

Πέρα από αυτούς τους άμεσους κινδύνους, η Fed αντιμετωπίζει άλλες προκλήσεις καθώς πλησιάζει είτε μια δεύτερη θητεία για τον Donald Trump είτε η νίκη των Δημοκρατικών και του Joe Biden.
Τα περισσότερα από τα βασικά προγράμματα έκτακτης ανάγκης αναμένεται να λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου.
Η λήξη τους θα έδειχνε εάν τα δημοσιονομικά μέτρα αρκούν για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας χωρίς το νομισματικό δίχτυ ασφαλείας από την κεντρική τράπεζα.
Οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε παράταση των μέτρων, ωστόσο μια απερχόμενη κυβέρνηση Trump δεν θα στρώσει το χαλί στον Biden.
Επιπλέον, οι εκλογές της Τρίτης ενδέχεται είτε να ανοίξουν το δρόμο για την επείγουσα έγκριση του ομοσπονδιακού πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας είτε να θολώσουν ακόμη περισσότερο το τοπίο για όσους αγωνίζονται να επιβιώσουν σε αυτό το αρνητικό οικονομικά κλίμα.
Αυτό θα μπορούσε να είναι η αιτία για μια βαθύτερη ύφεση παράλληλα με την επιδεινούμενη κρίσης της πανδημίας.
Η ευρεία νίκη των Δημοκρατικών που αναμένεται από τους επενδυτές εμπεριέχει το δικό της σύνολο προκλήσεων για την Fed:
Ένα μεγάλο πρόγραμμα μέτρων ανακούφισης της οικονομίας στις αρχές του επόμενου έτους ενδέχεται να εντείνει πέραν του επιτρεπόμενου τις πληθωριστικές πιέσεις
Image
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης