Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις τράπεζες;

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις τράπεζες;
Η κυβέρνηση σχεδιάζει ή επανασχεδιάζει τον τραπεζικό χάρτη με ουσιώδεις αλλαγές με στόχο να εξυγιανθεί, κεφαλαιακά ενισχυθεί ο κλάδος και επανέλθει στο προσκήνιο της οικονομίας
Η κυβέρνηση σχεδιάζει σημαντικές παρεμβάσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί η οικονομία όσο οι τράπεζες παραπαίουν και έχουν εγκλωβιστεί στα προβλήματα του παρελθόντος.
Όλο αυτό το διάστημα οι τράπεζες περνούν μια έντονη περίοδο εσωστρέφειας, έχουν εγκλωβιστεί στην παρελθοντολογία καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση 60 δισεκ. προβληματικών δανείων καθώς και των νέων προβληματικών δανείων που θα δημιουργηθούν λόγω της ύφεσης της οικονομίας και των συνεχών πολιτικών καραντίνας που μόνο ζημία επιφέρουν στην πραγματική οικονομία.
Η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή σελίδας στην οικονομία εάν οι τράπεζες δεν γυρίσουν σελίδα.
Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται αφορούν το παρελθόν, ακόμη και η πρόταση της ΤτΕ δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές, δεν διαμορφώνει υγιές επενδυτικό περιβάλλον και η κυβέρνηση κατανοεί ότι δεν μπορεί να περιμένει μόνο τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στην κυβέρνηση λοιπόν έχουν αντιληφθεί ότι το τραπεζικό σύστημα νοσεί και απαιτούνται πιο ριζοσπαστικές λύσεις – θεραπείες για να ενεργοποιηθεί ο κλάδος.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται είναι οι εξής

1)Θα αλλάξει με νόμο το πλαίσιο σύνθεσης των διοικητικών συμβουλίων.
Η παρουσία των ξένων μελών δεν απέδωσε και στην κυβέρνηση κατανοούν ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές με έλληνες να συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια, είτε είναι τραπεζικά στελέχη, είτε υπό όρους και επιχειρηματίες.

2)Σχεδιάζεται η δυνατότητα συμμετοχής και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου.
Για να μην θεωρηθεί κρατική βοήθεια θα πρέπει το ΤΧΣ να συμμετέχει σε αυξήσεις κατά το ύψος του ποσοστού συμμετοχής σε κάθε τράπεζα.
Π.χ. στην Πειραιώς το ΤΧΣ θα κατέχει ποσοστό 61,3% μετά την μετατροπή των Cocos των 2,040 δισεκ. σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ.
Στην Εθνική το ΤΧΣ κατέχει 40,3%, στην Alpha bank 11% και στην Eurobank 1,34%.
Το ΤΧΣ δεν διαθέτει κεφάλαια και μια λύση που εξετάζεται να μεταφερθεί ένα μικρό σχετικά ποσό της τάξης των 2 με 3 δισεκ. στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 37 δισεκ. ευρώ περίπου.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι με βάση την πρόταση της ΤτΕ για την bad bank το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να δαπανήσει 8 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Με το νέο σχέδιο, εάν υποθέσουμε ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν 8 δισεκ. κεφάλαια να δαπανήσουν για νέες προβλέψεις το ΤΧΣ θα έπρεπε να εισφέρει τα 2,5 με 3 δισεκ. το μέγιστο και με επίκεντρο την Πειραιώς και υπό όρους την Alpha bank.

3)Η Εθνική τράπεζα πρέπει να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες της αν και στο σκέλος της μείωσης των προβληματικών δανείων οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται θα οδηγήσουν εντός του α΄ τριμήνου του 2021 σε μεγάλης κλίμακας μείωση των NPEs.
Θα πρέπει να πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική με CVC ή δημόσια προσφορά με είσοδο στο χρηματιστήριο.
Η Εθνική τράπεζα θα αποτελέσει πυλώνα εξελίξεων και το ελληνικό δημόσιο θέλει η τράπεζα να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις κυοφορούμενες εξελίξεις.

4)Αλλαγές και πρωτοβουλίες αναμένονται και στην περίπτωση της Attica Bank που μπορεί να είναι μια μικρή τράπεζα αλλά στην πράξη, δεν έχει αποδώσει.
Η κυβέρνηση θα ήθελε αλλαγή στο management, ξεκαθάρισμα των δύο κρατικών μετόχων, αύξηση κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια και ως έσχατη λύση απορρόφηση από άλλη συστημική τράπεζα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ή επανασχεδιάζει τον τραπεζικό χάρτη με ουσιώδεις αλλαγές με στόχο να εξυγιανθεί, κεφαλαιακά ενισχυθεί ο κλάδος και επανέλθει στο προσκήνιο της οικονομίας.
Υπάρχουν προφανώς και στρατηγικές που δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά όπως φαίνεται, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να ταρακουνήσει την άνευρη στασιμότητα και εσωστρέφεια που κυριαρχεί στον κλάδο.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης