Πετρέλαιο

Rystad Energy: Μετά το 2028 η ζήτηση πετρελαίου θα βαίνει φθίνουσα

Rystad Energy: Μετά το 2028 η ζήτηση πετρελαίου θα βαίνει φθίνουσα
Το 2020, ο κορωνοϊός πιθανότατα θα μειώσει την παγκόσμια ζήτηση στα 89,3 εκατομμύρια bpd από 99,6 εκατομμύρια bpd το 2019
Η πανδημία COVID-19 και η ταχύτερη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έχουν μόνιμο αντίκτυπο στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία ενέργειας της Νορβηγίας Rystad τη Δευτέρα 2/11/2020.
Η παγκόσμια ζήτηση πιθανότατα θα κορυφωθεί το 2028 στα 102 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (bpd), κάτω από μια προ-πανδημική πρόβλεψη της αιχμής το 2030 στα 106 εκατομμύρια bpd, ανακοίνωσε η Rystad Energy.
Η νέα πρόβλεψη προϋποθέτει ότι το μερίδιο του πετρελαίου σε διάφορους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας θα αναπτυχθεί σύμφωνα με τους δηλωμένους κυβερνητικούς στόχους προς ένα καθαρότερο μέλλον άνθρακα, όπως στην ηλεκτροδότηση των μεταφορών, ανέφερε.

Το 2020, ο κορωνοϊός πιθανότατα θα μειώσει την παγκόσμια ζήτηση στα 89,3 εκατομμύρια bpd από 99,6 εκατομμύρια bpd το 2019, πριν από τη μερική ανάκαμψη στα 94,8 εκατομμύρια bpd το επόμενο έτος και μια επιστροφή στα περίπου 100 εκατομμύρια bpd το 2023, ανέφερε η Rystad.

«Η αργή ανάκαμψη θα επηρεάσει μόνιμα τα παγκόσμια επίπεδα ζήτησης πετρελαίου», ανέφερε.
Ενώ τα lockdowns παρακωλύουν την οικονομική ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα, η Rystad προέβλεψε, ότι η πανδημία θα αφήσει επίσης μια κληρονομιά αλλαγών στη συμπεριφορά που επηρεάζει τη χρήση πετρελαίου, συμβάλλοντας στη μείωση της ζήτησης έως το 2050 στα περίπου 62 εκατομμύρια bpd.

Άνοδος πάνω από 3% για το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν περισσότερο από 3% τη Δευτέρα 2/11/2020, ξεπερνώντας τις προηγούμενες απώλειες, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν σε προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Η αγορά πετρελαίου δέχθηκε πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, καθώς έχει πληγεί από ανησυχίες σχετικά με την ασθενέστερη ζήτηση καυσίμων, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μπήκαν σε lockdown για να περιορίσουν τον κορωνοϊό. Τα κρούσματα αυξήθηκαν επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Brent σημείωσε άνοδο 3,40%, διαπραγματευόμενο στα 39,23 $ ανά βαρέλι. Το West Texas Intermediate ενισχύθηκε 3,35%, υψηλότερα στα 36,99 $ ανά βαρέλι
Και τα δύο συμβόλαια υποχώρησαν περισσότερο από 2 $ νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Το πετρέλαιο ανέκτησε μερικές από τις απώλειες μετά την αύξηση των παραγγελιών για εξαγωγές στην Ιαπωνία για πρώτη φορά σε δύο χρόνια και η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν σε μια δεκαετία τον Οκτώβριο. Επιπλέον, η παραγωγική δραστηριότητα των ΗΠΑ επιταχύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, με τις νέες παραγγελίες να ανεβαίνουν στο υψηλότερο επίπεδο τους σε σχεδόν 17 χρόνια.

Οι δείκτες μετοχών των Η.Π.Α., με τους οποίους τα μελλοντικά συμβόλαια ενέργειας ακολουθούν, ενισχύθηκαν τη Δευτέρα. Οι αναλυτές ανέφεραν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών που πιθανότατα θα συγκλόνιζε τις αγορές μετοχών βραχυπρόθεσμα θα ήταν αν δεν υπάρχει σαφής νικητής την Τρίτη το βράδυ, καθώς παραμένουν αρκετές πολιτείες όπου θα πρέπει να μετρηθούν οι ψήφοι.
Ο Πρόεδρος Donald Trump θα αντιμετωπίσει τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Joe Biden ο οποίος έχει προκαλέσει ανησυχίες σε εθνικό επίπεδο για αναταραχές και διαμαρτυρίες που απορρέουν από τα αποτελέσματα.

«Οι ανησυχίες για τις βασικές αρχές της προσφοράς και της ζήτησης πετρελαίου ... πρόκειται να είναι το δεύτερο κρίσιμο σημείο στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και πώς θα αντιδράσουν οι αγορές κινδύνου στο αποτέλεσμα», δήλωσε ο αναλυτής της BNP Paribas, Harry Tchilinguirian.
Χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν προχωρήσει εκ νέου σε lockdown για να προσπαθήσουν να επιβραδύνουν τα ποσοστά μόλυνσης COVID-19 που έχουν επιταχυνθεί τον τελευταίο μήνα.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης