Ηλεκτρισμός

Απόσυρση της προσφυγής του EuroAsia Interconnector για τη διασύνδεση Κρήτη-Αττική

Απόσυρση της προσφυγής του EuroAsia Interconnector για τη διασύνδεση Κρήτη-Αττική
Τερματίζεται η εκκρεμότητα ως προς την αμφισβήτηση των αποφάσεων της ΡΑΕ, για ανάθεση του έργου στην «Αριάδνη»
Τέλος και τυπικά δόθηκε στη νομική διένεξη για την υλοποίηση της διασύνδεσης Κρήτη-Αττική, καθώς η EuroAsia Interconnector απέσυρε την προσφυγή που είχε καταθέσει στο Διοικητικό Εφετείο.

Η απόσυρση από την κυπριακών συμφερόντων κοινοπραξία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, μετά την εκφώνηση της υπόθεσης στο δικαστήριο. Η εταιρεία παραιτήθηκε στο ακροατήριο από την προσφυγή της, με συνέπεια να τερματιστεί και η τελευταία νομική εκκρεμότητα αναφορικά με την κατασκευή του έργου από την «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου είχε υποβληθεί το 2019, για ακύρωση των αποφάσεων της ΡΑΕ με τις οποίες δόθηκε στον ΑΔΜΗΕ η εντολή ίδρυσης της ΑΡΙΑΔΝΗ και της ανατέθηκε η κατασκευή και η χρηματοδότηση της διασύνδεσης.

Υπενθυμίζεται ότι, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, η ελληνική πλευρά έχει διασαφήσει σε αρκετές περιπτώσεις την ισχυρή στήριξή της στην υλοποίηση του έργου PCI που υλοποιεί η EuroAsia Interconnector, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος Κύπρος-Κρήτη, το οποίο θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.

Κοινή επιτροπή για τη διαλειτουργικότητα των διασυνδέσεων

Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς Ελλάδας και Κύπρου, ΑΔΜΗΕ και ΔΣΜΚ αντίστοιχα, της «Αριάδνη Interconnection» και της EuroAsia Interconnector, συνεργάζονται ήδη στενά, για την επίτευξη πλήρους διαλειτουργικότητας του Κρήτη-Αττική με τα δύο «σκέλη» του PCΙ, δηλαδή τις διασυνδέσεις Κρήτης-Κύπρου & Κύπρου-Ισραήλ.

Η σύσταση της σχετικής επιτροπής δρομολογήθηκε τον περασμένο Μάιο, με τη σχετική εξουσιοδότηση να δίνεται από τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Α. Σδούκου, και τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου, Στέλιος Χειμώνας, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τότε με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στην τηλεδιάσκεψη, η αντιπροσωπεία του ΥΠΕΝ δήλωσε πως το υπουργείο είναι αποφασισμένο να συμβάλει με κάθε τρόπο στην επίτευξη πλήρους διαλειτουργικότητας μεταξύ του Κρήτη-Αττική και του έργου με φορέα υλοποίησης την EuroAsia Interconnector. Κι αυτό γιατί οι διασυνδέσεις Κρήτης-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ είναι απαραίτητες, ώστε να πετύχει η Κύπρος τους στόχους που έχει θέσει για ενίσχυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μίγμα έως το 2030, πέρα από το να πάψει να αποτελεί το μόνο μη διασυνδεδεμένο εθνικό σύστημα μεταφοράς στην Ευρώπη.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης