Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Νέα αναδρομικά μέσα από 5 γύρους μέχρι τέλος του έτους - Τι θα γίνει με τα «λάθη» που εντοπίστηκαν

Νέα αναδρομικά μέσα από 5 γύρους μέχρι τέλος του έτους - Τι θα γίνει με τα «λάθη» που εντοπίστηκαν
Όσοι πληρώθηκαν για πρώτη φορά την σύνταξή τους μετά τον Μάιο του 2016 αλλά είχαν υποβάλλει αίτηση νωρίτερα, δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά τώρα
Αναδρομικά σε πέντε ακόμα γύρους αναμένεται να λάβουν αρκετές χιλιάδες συνταξιούχοι μέχρι το τέλος του έτους και ενώ λήγει την ερχόμενη Πέμπτη η καταβολή μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου του 11μηνου Ιούνιος 2015-Μάϊος 2016.
Το υπουργείο Εργασίας, αν και την περασμένη Παρασκευή διέψευδε τα δημοσιεύματα περί 80.000 λαθών στην καταβολή των αναδρομικών, εντούτοις πηγές του e-ΕΦΚΑ ότι υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που πληρώθηκαν πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015, αλλά είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης έως τον Μάιο του 2016.
Οι συνταξιούχοι αυτοί είτε δεν έλαβαν αναδρομικά ενώ δικαιούνται, είτε έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται.
Οι διαφορές αυτές θα εντοπιστούν και τις επόμενες ημέρες και θα αποδοθούν μέχρι τέλος του έτους.
Όσοι πληρώθηκαν για πρώτη φορά την σύνταξή τους μετά τον Μάιο του 2016 αλλά είχαν υποβάλλει αίτηση νωρίτερα, δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά τώρα.
Εφόσον είχαν τις αντισυνταγματικές περικοπές και δικαιούνται αναδρομικά, θα λάβουν το συνολικό ποσό που δικαιούνται έως 31/12.
Η τμηματική καταβολή των αναδρομικών συνεχίζεται σήμερα Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου με τους συνταξιούχους από το τ. ΙΚΑ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό (0, 2, 4, 6, 8).
Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου πληρώνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες των πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, ενώ την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι Δημοσίου, οι ναυτικοί του ΝΑΤ, οι πρώην εργαζόμενοι της ΔΕΗ και συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ.

Υπόλοιπα αναδρομικά σε έξι γύρους

Πρόκειται για αναδρομικά που προκύπτουν από τη νομοθεσία Βρούτση και θα δοθούν ως εξής:
1. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Αυξήσεις και αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ σε όλες τις προσωρινές συντάξεις οι οποίες που έχουν εκδοθεί  από τις 13/5/2016 και μετά  θα καταβλήθουν τον Νοέμβριο.
Οι αυξήσεις θα είναι έως 285 ευρώ τον μήνα στις προσωρινές συν αναδρομικά.
Η προσωρινή σύνταξη στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που ίσχυε.
Στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί επίσης του 50% που είχε υπολογιστεί.
2. ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Πρόκειται για τις ειδικές εκείνες περιπτώσεις συνταξιούχων που η συνταξιοδότησή τους έπεσε κοντά στο 11μηνο, με αποτέλεσμα να λάβουν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαίου 2016.
3. ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ: Στις περιπτώσεις που συνταξιούχος ήταν εν ζωή ολόκληρο το 11μηνο που μεσολαβεί από 11.06.2015 έως και 12.05.2016 και απεβίωσε μετά τις 12 Μαίου του 2016, τότε οι νόμιμοι κληρονόμοι του δικαιούνται το ποσό των αναδρομικών που αντιστοιχεί στο συνταξιοδοτικό του εισόδημα για το 11μηνο. 
Ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβιβαστεί ή όχι η σύνταξή του, οι κληρονόμοι του – δηλαδή η σύζυγος ή ο σύζυγος ή τα παιδιά κλπ – θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχε ο θανών.
Ο κάθε κληρονόμος παίρνει το μερίδιο που αναλογεί στο κληρονομικό του δικαίωμα, όπως προβλέπεται από το νόμο.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει για αιτήσεις στις αρχές Νοεμβρίου.
4. ΝΕΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν τα νέα αναδρομικά ως 1.200 ευρώ που προκύπτουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Βρούτση και αφορούν στην εφαρμογή των νέων συντελεστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις για όσους παλαιούς και νέους συνταξιούχους έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
Οι νέοι αυξημένοι συντελεστές ισχύουν από 1η Οκτωβρίου 2019, και συσσωρεύουν αναδρομικά 14 μηνών.
Αφορά  περίπου  190.000 συνταξιούχους  οι οποίοι  έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, ενώ ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις θα δουν όσοι προσεγγίζουν τα 40 χρόνια δουλειάς.
Η μέση αύξηση εκτιμάται γύρω στο 5%-6% ή στα 70-80 ευρώ/μήνα.
5.ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:  Αυξήσεις κατά 30% και αναδρομικά για τους συνταξιούχους  που εργάζονται μετα τη μείωση της «ποινής» στο 30% τα οποία θα καταβληθούν μέσα στον Ιανουάριο.
Η σύνταξη θα περικόπτεται κατά 30% αντί για 60% που προβλεπόταν με βάση το προηγούμενο καθεστώς.
Το νέο μέτρο έχει τεθεί σε ισχύ από τα  τέλη  Φεβρουάριου, θα καταβληθούν αναδρομικά που θα αφορούν τις συντάξεις του Μαρτίου 2020 και μετά.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης