Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ιαπωνία θέτει ως στόχο μηδενικές εκπομπές έως το 2050

Η Ιαπωνία θέτει ως στόχο μηδενικές εκπομπές έως το 2050
Σε αλλαγή πολιτικής προχωρεί ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Yoshihide Suga πρόκειται να δεσμεύσει την χώρα με στόχο την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050, μια αλλαγή στάσης που θα φέρει τη την Ιαπωνία σε ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και περισσότερες από 60 χώρες στις προσπάθειες καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Ο νέος στόχος θα ανακοινωθεί κατά την πρώτη του ομιλία στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα, ανέφερε ο Nikkei νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.
Η Ιαπωνία είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα στοχεύσει στη μείωση των εκπομπών κατά 80% έως το 2050 και στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών κάποια στιγμή στο τελευταίο μισό του αιώνα.

Η κίνηση, εάν επιβεβαιωθεί, θα καταστήσει, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δεύτερη ασιατική χώρα μετά τη Νότια Κορέα που θα επιδιώξει τον στόχο του 2050.
Η Ιαπωνία έχει την πέμπτη μεγαλύτερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, το αέριο παγίδευσης θερμότητας που όπως λένε οι επιστήμονες προκαλεί ήδη μεγάλα κύματα θερμότητας, μεγαλύτερους και ισχυρότερους κυκλώνες και περιόδους ξηρασίας σε όλο τον κόσμο.

Αύξηση της χρήσης ΑΠΕ

Γίνονται επίσης ενέργειες για αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς η κυβέρνηση αρχίζει να αναγκάζει το κλείσιμο παλαιότερων, πιο βρώμικων εγκαταστάσεων άνθρακα.
Ωστόσο, οι επενδυτές λένε ότι η φαινομενική αλλαγή της θέσης έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια της χώρας να αναπτύξει νέους σταθμούς άνθρακα.

"Οποιαδήποτε καθαρή δέσμευση από μια οικονομία εντάσεως άνθρακα, όπως η Ιαπωνία, πρέπει να συνδυαστεί με ένα επείγον και αξιόπιστο σχέδιο σταδιακής εξάλειψης του άνθρακα για να ληφθεί σοβαρά υπόψη", δήλωσε ο Jan Erik Saugestad, Διευθύνων Σύμβουλος της Storebrand Asset Management στο Reuters.

Η Storebrand έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία περίπου 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων με επενδύσεις σε ιαπωνικές εταιρείες και έχει επικρίνει τη στάση της Ιαπωνίας στον άνθρακα.
«Το ηλιακό και αιολικό δυναμικό της Ιαπωνίας είναι τεράστιο και ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να το επιταχύνει και να αγκαλιάσει ένα σύγχρονο ενεργειακό σύστημα χωρίς άνθρακα», πρόσθεσε.
Η πίεση ενισχύεται επίσης από τον αριθμό των πόλεων, κωμοπόλεων και χωριών που στοχεύουν στην ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050 οι οποίες αυξήθηκαν σε 163 από 4 σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά κεκτημένα συμφέροντα για να σταματήσουν οι προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των παλαιών ηλεκτρικών εταιρειών, κατασκευαστών αυτοκινήτων και χάλυβα, καθώς και βιομηχανικών εταιρειών που χρησιμοποιούν λέβητες άνθρακα για την παραγωγή ατμού που απαιτείται για κατασκευαστικούς σκοπούς.

Πιέσεις

Οι εταιρείες που λειτουργούν μικρότερες, παλαιότερες μονάδες άνθρακα ήδη ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση για εξαιρέσεις από τα σχέδια που τους οδηγούν σε κλείσιμο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου σε έναν από τους εμπορικούς οίκους της Ιαπωνίας στο Reuters αυτήν την εβδομάδα.

Ωστόσο, η πιο ισχυρή επιχειρηματική ομοσπονδία της Ιαπωνίας, γνωστή ως Keidanren, υποστηρίζει τώρα τον στόχο του 2050 με τον πρόεδρό της Hiroaki Nakanishi να προωθεί τη γραμμή στο οικονομικό συμβουλευτικό συμβούλιο του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνεδρίαση της 6ης Οκτωβρίου.



www.worldenergynnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης