Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σ.Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τη σωστή στάση των πολιτών στο πρώτο κύμα της πανδημίας

Σ.Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τη σωστή στάση των πολιτών στο πρώτο κύμα της πανδημίας
"Η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να στηρίξει την οικονομία και ειδικά τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα" δήλωσε ο κ. Σ.Φάμελλος
«Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να είχε προχωρήσει σε πράξεις για να προστατέψει την κοινωνία με την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και γενικά υγειονομικών, με την αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) ώστε να μη στοιβάζεται ο κόσμος, όπως συμβαίνει σήμερα, με προσλήψεις καθηγητών στα σχολεία και παροχή σωστής μάσκας προστασίας για τους μαθητές ενώ σήμερα ακόμη δεν έχει τελειώσει ο διαγωνισμός για το φιάσκο με τις μάσκες.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αποφύγει το αλαλούμ που η ίδια δημιουργεί με τα μέτρα που ανακοινώνει και αποσύρει στη συνέχεια όλο το διάστημα της πανδημίας, όπως για παράδειγμα τις ανακοινώσεις του κυρίου Πέτσα ότι τα βόρεια σύνορά μας θα άνοιγαν στις 30 Ιουνίου ενώ την επόμενη μέρα άνοιξε τελικά μόνο ο Προμαχώνας, τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα, που ακυρώθηκε σε δώδεκα ώρες, και άλλα πολλά που έχουν δημιουργήσει σύγχυση στην κοινωνία», σχολίασε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Πρόγραμμα» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Σημείωσε στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση στόχευσε μόνο στην κομματική εκμετάλλευση της επιτυχίας του συνόλου της κοινωνίας στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας και δεν έλαβε μέτρα για να οχυρώσει τη δημόσια υγεία, την κοινωνία και την οικονομία. «Εκτός από ατομική ευθύνη, πρέπει να υπάρχει και κυβερνητική ευθύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Είναι απαράδεκτο να μην έχουν γίνει ακόμη προσλήψεις γιατρών και ο κύριος Μητσοτάκης να εγκαινιάζει Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που λειτουργούν με μεταφερόμενο υγειονομικό προσωπικό από άλλες μονάδες. Απαράδεκτο είναι και το ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας έκλεισαν, στην περιφέρεια της χώρας, όπως στη Β’ Θεσσαλονίκης, τα Περιφερειακά και τα Αγροτικά Ιατρεία για να μεταφερθούν οι γιατροί στα νοσοκομεία, λόγω κορονοϊού αφού, δεν γίνονταν προσλήψεις. Δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να περιορίσουμε την ταχύτητα της εξάπλωσης και να κερδίσουμε χρόνο περιμένοντας και το εμβόλιο και δυστυχώς τώρα πληρώνουμε τις επιπτώσεις αυτών των αποφάσεων».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ακόμη στην απροθυμία της κυβέρνησης να στηρίξει την πραγματική οικονομία που είναι αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της κρίσης λόγω κορονοϊού αλλά και με τις επιπτώσεις της ανεπάρκειας των μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας. «Η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να στηρίξει την οικονομία και ειδικά τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Αρνείται να δώσει το «εμβόλιο» που χρειάζεται η οικονομία μας και επιλέγει, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, να στηρίζει μόνο μία μικρή ελίτ καθώς, μόνο έξι (6) επιχειρήσεις έχουν λάβει το 50% των δανείων που έχουν χορηγηθεί το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020. Αυτό μάλιστα ενώ είχε στη διάθεσή της το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ -παρακαταθήκη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Έκλεισε με ένα σχόλιο για τη διαρκώς αυξανόμενη ένταση της τουρκικής προκλητικότητας τον τελευταίο χρόνο και τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, για την επέκταση των ερευνών νότια της Κρήτης. «Πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να είναι σαφές ότι ο αντίπαλος βρίσκεται εκτός των συνόρων και ότι η τουρκική προκλητικότητα και η εξωτερική μας πολιτική δεν πρέπει να αποτελούν πεδία μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Χρειάζεται στιβαρή στρατηγική από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης και όχι κινήσεις που μειώνουν τη διπλωματική θέση της Ελλάδας όπως, η πρόσφατη αλλαγή της κοινής δήλωσης του Υπουργού Εξωτερικών και του κυρίου Πομπέο επειδή αναφερόταν στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς ζητάμε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών ώστε να υπάρχει ενιαία εθνική γραμμή. Όμως, όπως φάνηκε και στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, η αποτελεσματικότητα της διπλωματικής στρατηγικής της χώρας μας έχει υποχωρήσει και σχετικά με το θέμα των κυρώσεων η χώρα μας δεν έχει πετύχει τη στήριξη της Ευρώπης, καθώς το θέμα δεν είχε τεθεί έγκαιρα και με σωστό τρόπο».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης