Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση – Προς lockdown Ιωάννινα, Καστοριά

Νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση – Προς lockdown Ιωάννινα, Καστοριά
Συναγερμός σε Αττική, Θεσσαλονίκη - Προάγγελος των μέτρων η ανανέωση σήμερα του υγειονομικού χάρτη – Την Παρασκευή 23/10 οι αποφάσεις
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στους επιστήμονες για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα μετά και το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 667 κρουσμάτων.
Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει πως η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πέρα από το ρεκόρ των 667 κρουσμάτων, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία ανέρχονται σε 780, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί έως σήμερα.
Παράλληλα ο Οκτώβριος, αν και έχει ακόμα 10 ημέρες για να ολοκληρωθεί, είναι ο μήνας με τους περισσότερους νεκρούς έως σήμερα, καθώς ήδη έχουν αναφερθεί 137 θάνατοι από κορωνοϊό έως σήμερα και ενώ το προηγούμενο ρεκόρ το είχε ο Σεπτέμβριος με 125 νεκρούς.
Η κατάσταση αυτή απέχει κατά πολύ από τις επιδιώξεις που είχαν διατυπώσει κυβέρνηση και ειδικοί, οι οποίοι ήθελαν να μπούμε στους πιο κρύους μήνες του έτους με όσο το δυνατόν χαμηλότερα κρούσματα.
Μετά από αυτήν την αποτυχία αλλά και τη διαπίστωση ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα δεν αποδίδουν είτε διότι δεν είναι επαρκή είτε διότι δεν εφαρμόζονται με συνέπεια από τους πολίτες, ήδη εξετάζεται η επιβολή νέων μέτρων.
Κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεδιάσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη με τη συμμετοχή των Β. Κικίλια, Ν. Χαρδαλιά, Σ. Τσιόδρα και Π. Αρκουμανέα εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα και το σενάριο να υπάρξουν νέα μέτρα ανά νομό και περιοχή.
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η καθολική χρήση μάσκας παντού – και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους – καθώς και το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, μέτρο που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και περιοχές.
Απώτερος στόχος είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αποφευχθούν τα σενάρια ενός lockdown, από το οποίο όμως φαίνεται πως δεν θα γλιτώσουν τα Ιωάννινα και η Καστοριά ενώ συναγερμός έχει σημάνει τόσο για τη Θεσσαλονίκη όσο και για τις Σέρρες.
Στη νότια Ελλάδα, πέρα από την Αττική, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο κόκκινο, ανησυχία υπάρχει για τηνέ έξαρση κρουσμάτων σε Κορινθία και Βοιωτία.
Σε κάθε περίπτωση μια πρώτη εικόνα για το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες θα είναι η σημερινή δημοσιοποίηση του ανανεωμένου υγειονομικού χάρτη, η οποία θα δείξει πώς κατατάσσονται πλέον οι διάφορες περιφέρειες της χώρας.
Άλλωστε ο χάρτης αυτός θα είναι ο προάγγελος και των όσων θα αποφασιστούν την ερχόμενη Παρασκευή 23/10 σε νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όταν και αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα.

Βατόπουλος: Πολλές οι εστίες του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Θα αυξηθούν διασωληνωμένοι, νεκροί

Την ανησυχία του για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως οι εστίες είναι πολλές.
«Οι εστίες είναι πολλές.
Η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα.
Όσοι αυξάνοντα τα κρούσματα μετά από κάποιες ημέρες θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε μιλώντας για τα ποιοτικά δεδομένα της έξαρσης της πανδημίας, ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι σχετικά μικροί και οι νέοι με τη σειρά τους μεταδίδουν τον ιό σε μεγαλύτερους.
Ερωτηθείς για τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα, ο κ.Βατόπουλος τόνισε ότι «άλλα μέτρα πλέον, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας».
«Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος» είπε ο κ.Βατόπουλος εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια να πειστεί ο πληθυσμός να εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούνται.
Τόνισε ότι δεν προδικάζει τις αποφάσεις της πολιτείας και πως για την επιστημονική κοινότητα είναι σαφής ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης, με αποστάσεις, μάσκες, υγιεινή των χεριών.

Εξαδάκτυλος: Δεν απέχουμε από τετραψήφιο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού

Την θέση ότι δεν απέχουμε πολύ από το να δούμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στη διάρκεια μιας ημέρας διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος πάντως και αναφερόμενος στο χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 667 κρουσμάτων, είπε ότι δεν εξέπληξε τους ειδικούς.
«Οι αριθμοί ακολουθούν μία ανοδική πορεία.
Κοιτούσαμε εντυπωσιασμένοι όταν ο ημερήσιος αριθμός ανέβηκε τα 100, τα 200, τα 400 και τώρα τα 600.
Δεν απέχουμε πολύ από ένα τετραψήφιο αριθμό.
Και ο ιός διασπείρεται με γεωμετρικό τρόπο, ο ένας μεταδίδει τον κορωνοϊό σε τέσσερις.
Αντιλαμβάνεστε ότι έτσι τα νούμερα είναι πιθανόν να… καλπάσουν» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δε μπορούμε να αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει».
«Πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα.
Αυτός ο αριθμός που είδαμε χθες και τρόμαξε όλη η Ελλάδα, μπορεί σύντομα να αποτελεί μία ευχάριστη ανάμνηση και να δούμε να προστίθεται ένα ακόμη ψηφίο στους αριθμούς» επανέλαβε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος υποστήριξε πως οι πολίτες που γνωρίζουν πως έχουν μολυνθεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην επιτρέπουν την μετάδοση σε άλλους.
«Το ζητούμενο είναι να δούμε πόσοι είχαν συμπτώματα και πόσοι όχι.
Όσοι έχουν συμπτώματα και κινούνται εκτός καθημερινά, έχουν ευθύνη για την μετάδοση.
Υπάρχουν άνθρωποι που είχαν συμπτώματα και πήγαιναν στην δουλειά τους, κάνοντας γνωμάτευση από μόνοι τους, θεωρώντας πως δεν ήταν συμπτώματα κορωνοϊού.
Με το παραμικρό σύμπτωμα θα πρέπει να αναζητούν τη συμβουλή γιατρού άμεσα» υποστήριξε ο κ.Εξαδάκτυλος.

Καμπανάκι Χαρδαλιά για Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Καστοριά

Καμπανάκι για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Καστοριάς και των Ιωαννίων έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στην χθεσινή ενημέρωση.του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Ο ίδιος έκανε εκκληση στους κατοίκους τόσο αυτών των περιοχών όσο και όλης της χώρας να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να τηρούν τα μέτρα ενώ επεσήμανε πως σε όλη την χώρα θα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι για την την τήρηση των μέτρων.

Μαγιορκίνης: Ο κορωνοϊός θερίζει πλέον και τους νέους - Ο ιός ξεφεύγει από την Αττική

Έκκληση στο νεαρό πληθυσμό 18 - 40 ετών να προσέχει ιδιαίτερα και να τηρεί τα μέτρα προστασίας, απηύθυνε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, αφού όπως είπε η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από αυτή την ηλικιακή ομάδα σε ποσοστό 60-70% περισσότερο από το αναμενόμενο.
«Φαίνεται ότι η συμμετοχή της στην επιδημία είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10-20% τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες», είπε ο καθηγητής.
«Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση που υπάρχει μετά από τόσους μήνες πανδημίας, ωστόσο η πράξη έχει δείξει ότι με μικρές σχετικά θυσίες θα μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη διαφορά για την επιδημία και τους συνανθρώπους μας.
Φοράμε μάσκα κρατάμε αποστάσεις αποφεύγουμε συγχρωτισμό με αγνώστους.
Ο ιός σε μεγάλο ποσοστό δεν προκαλεί συμπτώματα και ο πιο βασικός τρόπος για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης είναι να θεωρούμε τους εαυτούς μας δυνητικούς φορείς», σημείωσε.
Από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες επίσης αυξημένη συμμετοχή στην επιδημιολογική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα των 40-64 ετών με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο του αναμενόμενου.
Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να κατέχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα με την ηλικιακή ομάδα των 1-18 να παραμένει σε ποσοστό 40-50% χαμηλότερο του αναμενόμενου και την ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 να βρίσκεται μεσοσταθμικά σε 40% χαμηλότερη συμμετοχή από την αναμενόμενη.
Αναλύοντας τα στοιχεία της αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι, εκτός από τα σαφή ηλικιακά χαρακτηριστικά υπάρχουν και τα γεωγραφικά στοιχεία.
«Το δεύτερο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι ότι υπάρχουν αρκετές εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής, οι οποίες και αφορούν αρκετά περισσότερο από το 50% των λοιμώξεων που καταγράφονται.
Ενδεικτικά το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί σε περιφέρειες του πιο βόρειου τμήματος της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Καστοριά».
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η επιδημία της covid-19, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, δείχνει σαφή σημεία περαιτέρω σταθερής εξάπλωση.
Ο αριθμός των διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση και βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σταθερά πάνω από 400 (σήμερα για πρώτη φορά πάνω από 600 διαγνώσεις) ανά ημέρα και ο κυλιόμενος μέσος όρος των πολιτών που καταλήγουν έχει ανέλθει σε 7 με 8 ανά ημέρα.
Το κρίσιμο σημείο επίσης του συστήματος υγείας, δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που είναι διασωληνωμένοι, παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα δηλαδή πάνω από 80.
Στο επιστημονικό κομμάτι ο καθηγητής αναφέρθηκε στη συζήτηση για την προστασία που προσφέρει η ομάδα αίματος και τόνισε ότι τα στοιχεία μιλάνε για μία μικρή προστασία μόλις 10% των ανθρώπων που έχουν ομάδα αίματος 0.
Και αυτοί οι άνθρωποι, είπε, να μην θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους.

Στους 528 οι νεκροί

Στους 528 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα (20/10) εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 667, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 26.469 (ημερήσια μεταβολή +2,6%), εκ των οποίων το 55,6% άνδρες.
Image
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 528 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Image
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 87 (69% άνδρες).
Image
Από το σύνολο των 26.469 κρουσμάτων, τα 3.613 (13,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 10.539 (39,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).
Image

Έκτακτα μέτρα στις Σέρρες

Την ανησυχία του για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στις Σέρρες εξέφρασε ο δήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Σέρρες είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πως μπορεί να γίνει έκρηξη κρουσμάτων σε περιοχή με μηδενικά περιστατικά.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Χρυσάφης είπε ότι «μέχρι και πριν από 2 με 3 ημέρες τα κρούσματα είναι μηδενικά και τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν 45».
«Καθώς στις Σέρρες δεν ίσχυαν οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις εστίασης, έγινε πόλος έλξης για άλλες περιοχές με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός τα σαββατοκύριακα.
Μπήκαμε σε φάση εκούσιων μέτρων», τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι οι πολίτες φοβούνται και ενεργοποιούνται με ευθύνη.
Σημειώνεται πως χθες ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα για τις Σέρρες.
Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι:
-Η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες του Δήμου Σερρών θα γίνεται μόνο με ραντεβού και μόνο εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης και έκδοσης ηλεκτρονικών πιστοποιητικών.
-Καθημερινά θα πραγματοποιούνται απολυμάνσεις και ψεκασμοί από συνεργεία του Δήμου σε δημοτικά και δημόσια κτήρια, καθώς και σε αύλειους χώρους σχολείων και κύριους δρόμους στην πόλη και τα χωριά.
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες στα δημοτικά κτήρια.
-Λειτουργία Γραφείου Ενημέρωσης για τεχνικά και διοικητικά θέματα covid στον Δήμο Σερρών.
-Ενίσχυση της αστυνόμευσης για αποφυγή του συνωστισμού σε εξωτερικούς χώρους και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ποια μέτρα ισχύουν για το lockdown στην Κοζάνη

Στο επίπεδο συναγερμού 4, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Ωστόσο, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

-Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
-Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
-Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
-Κινηματογραφικές προβολές
-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
-Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
-Μουσικές σκηνές
-Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
-Παιδότοποι
-Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
-Γυμναστήρια
-Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
-Λιανεμπόριο
-Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
-Συνέδρια / Εκθέσεις
-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.
Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.
Απευθύνεται ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τη λοίμωξη COVID-19.

Νέα μέτρα από 12/10

Σε εφαρμογή τέθηκαν από 12/10 οι τροποποιήσεις σε επί μέρους κανόνες που ίσχυαν σχετικά με τα μέτρα προστασίας από την νόσο Covid-19.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τροποποιήσεις που κρίθηκαν αναγκαίες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών το φθινόπωρο και τον χειμώνα και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.
Με βάση τον χάρτη υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας εντάσσονται πλέον σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.
Συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα: Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 - Επιτήρησης, Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου.
 
Τι ισχύει σε όλη την Ελλάδα
 
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη την χώρα.
Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη την χώρα, σε όλη την επικράτεια.
Πιο συγκεκριμένα, οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 05:00 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1.
Από τις 12:30 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2.
Και από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
Στις συναθροίσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2, 30% στο επίπεδο 3.
Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.
Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό, αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.
 
Πώς διαμορφώνεται ο νέος Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας

Ανανεώθηκε ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη νόσο Covid-19 μετά την ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας της Κοζάνης στο επίπεδο συναγερμού 4.
Ο Χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας (Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 - Επιτήρησης, Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου) και εντάσσει τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.
Σημειώνεται, ότι η Κοζάνη αποτελεί τη μοναδική μέχρι στιγμής Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, οι 27 ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), οι 25 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), 21 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης), και μία στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου).
Μέχρι στιγμής, με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, οι Περιφερειακές Ενότητες έχουν κατανεμηθεί ως εξής:
Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά.
Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.
Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.
Επίπεδο 4: Κοζάνη.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης