Επιχειρήσεις

Τα αζέρικα media αναπαράγουν την αποκάλυψη του World Energy News περί του ολλανδικού ενδιαφέροντος για τον ΔΕΣΦΑ

Τα αζέρικα media αναπαράγουν την αποκάλυψη του World Energy News περί του ολλανδικού ενδιαφέροντος για τον ΔΕΣΦΑ
To πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν Trend σημειώνει πως ελληνικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ενδιαφέρον απόκτησης του 32% των μετοχών και του management της εταιρίας εκμετάλλευσης του δικτύου φυσικού αερίου από την ολλανδική εταιρία Gasunie
Οι Αζέροι συνεχίζουν να παρακολουθούν πολύ στενά και με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από τον ΔΕΣΦΑ παρά το ναυάγιο της συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Socar για την εξαγορά του 66% του Διαχειριστή.
Έτσι τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν παρακολουθούν τον ελληνικό τύπο και πολύ συχνά αναδημοσιεύουν πληροφορίες που σχετίζονται με το διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ.
Πρόσφατο παράδειγμα, δημοσίευμα του αζέρικου πρακτορείου ειδήσεων Trend που αναδημοσιεύει τις πληροφορίες του World Energy News όσον αφορά το ολλανδικό ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ.
Συγκεκριμένα το πρακτορείο Trend σε πρόσφατο δημοσίευμα του αναφέρει ότι η ολλανδική εταιρία Gasunie, που δραστηριοποιείται στις υποδομές και τη μεταφορά φυσικού αερίου, έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού 32% των μετοχών της του ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο του νέου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του που πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα.
Όπως σημειώνει το Trend ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η ολλανδική εταιρία σχεδιάζει να αποκτήσει το management της εταιρίας εκμετάλλευσης του δικτύου φυσικού αερίου.
Επίσης το δημοσίευμα του Trend αναφέρει ότι η βελγική Fluxys και η ρουμανική Transgas παραμένουν συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για την απόκτηση μεριδίου στο ΔΕΣΦΑ, ενώ δεν αποκλείεται και η συμμετοχή της ιταλικής εταιρίας Snam στο νέο διαγωνισμό.

Αναφορά στην «περιπέτεια» της Socar

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι το 2013, κρατική εταιρία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar κέρδισε διαγωνισμό για την αγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατ. ευρώ, από το ελληνικό δημόσιο και την εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια.
Ωστόσο η ολοκλήρωση της συμφωνίας βρέθηκε σε αδιέξοδο λόγω των ανησυχιών της ΕΕ για το ενδεχόμενο παραβίασης του δικαίου του ανταγωνισμού.
Η Socar υποχρεώθηκε να πουλήσει 17% εκατό του ΔΕΣΦΑ σε τρίτη εταιρία ώστε το ποσοστό της να πέσει στο 49% και να ικανοποιήσει έτσι τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ.
Η συμφωνία επρόκειτο να κλείσει με την εξαγορά του 17% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ από την ιταλική Snam.
Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις της Socar και της Snam με την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με τις  αλλαγές στη νομοθεσία που επηρέασαν αρνητικά την αξία του ΔΕΣΦΑ.
Ωστόσο, τα μέρη δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία και οι συζητήσεις τερματίστηκαν στις 30 Νοεμβρίου του 2016.
Πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε στο Trend ότι η κυβέρνηση επέλεξε μια νέα καθαρή εκκίνηση για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει μια νέα διαγωνιστική διαδικασία σύμφωνη με τις απαιτήσεις της ΕΕ, η οποία θα καθορίζει τα ποιοτικά κριτήρια πρότυπα, όπως τα επενδυτικά σχέδια και η δημιουργία θέσεων εργασίας, για τους μελλοντικούς αγοραστές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης