Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Το deal της χρονιάς στο σχιστολιθικό - Η ConocoPhillips εξαγοράζει την Concho Resources έναντι 9,7 δισ. δολ.

ΗΠΑ: Το deal της χρονιάς στο σχιστολιθικό  - Η ConocoPhillips εξαγοράζει την Concho Resources έναντι 9,7 δισ. δολ.
Η αγορά θα οδηγήσει την ConocoPhillips στις τάξεις των κορυφαίων παραγωγών στη λεκάνη Permian,
Η ConocoPhillips τη Δευτέρα 19/10/2020 συμφώνησε να αγοράσει την αμερικανική εταιρεία παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου Concho Resources Inc για 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς ο τομέας της ενέργειας συνέχισε να ενοποιείται εν μέσω χαμηλότερων τιμών και ζήτησης καυσίμων.

Σύμφωνα με το Reuters η  συμφωνία είναι χαμηλού premium για όλες τις μετοχές έρχεται καθώς πολλές εταιρείες σχιστόλιθου στις ΗΠΑ καταγράφουν ζημιές λόγω των χαμηλών τιμών του αργού και, αγνίζονται να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια για την αναδιάρθρωση των χρεών.
Η συμφωνία ανταλλάσσει 1,46 μετοχές ConocoPhillips για κάθε μετοχή Concho, περίπου 1,5% premium έναντι της τιμής της Παρασκευής.
Οι μετοχές της Concho σημείωσαν άνοδο 1,4% στα 49,30 $ στις αρχές διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα. Η τιμή τους ήταν 93 δολάρια ανά μετοχή τον Ιανουάριο πριν η πανδημία COVID-19 μειώσει τη ζήτηση και τις τιμές του πετρελαίου.

Η αγορά θα οδηγήσει την ConocoPhillips στις τάξεις των κορυφαίων παραγωγών στη λεκάνη Permian, την κύρια πετρελαιοπαραγωγική περιοχή των ΗΠΑ που εκτείνεται από το Δυτικό Τέξας στο νοτιοανατολικό Νέο Μεξικό. Θα είναι επίσης ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός των ΗΠΑ, αντλώντας 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).

Ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός κατ 'όγκο στο Permian, η Concho αντλεί περίπου 319.000 bpd, από πηγάδια που εκτείνονται σε περισσότερα από μισό εκατομμύριο στρέμματα.
Η Conoco είναι ένας σημαντικός παραγωγός σε δύο άλλα πεδία σχιστόλιθου στις ΗΠΑ, αλλά αντλεί περίπου 50.000 bpd στο Permian.

«Η Concho ήταν στη short list μεγάλων εταιρειών της Permian που προσελκύουν ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης παραγωγής, της έκτασης και του σχετικά χαμηλού χρέους», δήλωσε ο Andrew Dittmar, αναλυτής M&A της Enverus.
Έχει ελάχιστη έκταση γεώτρησης σε ομοσπονδιακά εδάφη, ένα πλεονέκτημα δεδομένης της πρότασης του προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος Joe Biden για απαγόρευση νέων αδειών fracking σε κρατική ιδιοκτησία, συμπλήρωσε
Ο τομέας αποσταθεροποιήθηκε αφού πολλοί παραγωγοί σχιστόλιθου δανείστηκαν σε ένα στοίχημα σε υψηλότερες τιμές. Αντίθετα, οι τιμές μειώθηκαν, αφήνοντας τους επενδυτές σχιστόλιθου χωρίς κέρδη και τις εταιρείες που αγωνίζονται να εξοφλήσουν χρέη.

Αποτίμηση

Η συμφωνία αποτίμησε την Concho περίπου στα 51,89 $ ανά μετοχή με βάση την τιμή της Δευτέρας και συνεχίζει την τάση των συνδυασμών με χαμηλό premium, όλων των μετοχών, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης WPX Energy-Devon και της αγοράς Noble Energy της Chevron Corp.

Η ConocoPhillips δήλωσε ότι το premium ήταν 15% με βάση την τιμή της Concho στις 13 Οκτωβρίου, πριν τιςειδήσεις σχετικά με τις συνομιλίες για τη συμφωνία. Οι μετοχές της διαπραγματεύθηκαν 0,6% στα 33,97 δολάρια μετά το άνοιγμα τη Δευτέρα.

Η Concho είχε μακροπρόθεσμο χρέος 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη Ιουνίου και δεν έχει σημειώσει ετήσιο κέρδος από το 2018. Η ζημιά του δεύτερου τριμήνου ήταν 435 εκατομμύρια δολάρια, από ζημιά 97 εκατομμυρίων δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

Η συνδυασμένη εταιρεία θα κατέχει περίπου 23 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμων πόρων πετρελαίου με μέσο κόστος προμήθειας κάτω των 30 $ ανά βαρέλι αργού πετρελαίου ΗΠΑ West Texas Intermediate, ανέφερε η Conoco.

Οι μέτοχοι της Concho θα λαμβάνουν 1,46 μετοχές της ConocoPhillips για κάθε μετοχή.
Η συμφωνία αναμένεται να προσφέρει 500 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσιο κόστος και εξοικονόμηση κεφαλαίου έως το 2022



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης