Ενέργεια

Οι προβλέψεις του ΙΕΑ για το μέλλον της ενέργειας - Η «μόδα» και ο πρωτοφανής κίνδυνος

Οι προβλέψεις του ΙΕΑ για το μέλλον της ενέργειας - Η «μόδα» και ο πρωτοφανής κίνδυνος
Σχεδόν κάθε παγκόσμια τάση στη ζήτηση καυσίμου και ηλεκτρικής ενέργειας περιστρέφεται σε ερωτήματα που ταιριάζουν περισσότερο σε έναν επιδημιολόγο από έναν ειδικό σε θέματα ενέργειας

Μία φορά το χρόνο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας επιχειρεί να επιβάλει κάποια τάξη στον χαοτικό κόσμο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, της ενέργειας και του άνθρακα δημοσιεύοντας λεπτομερή σενάρια για το πώς θα μπορούσαν να ξεδιπλωθούν οι επόμενες δεκαετίες.

Ακολουθούν οι τέσσερις μεγάλες επιλογές από το World Energy Outlook 2020, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη βδομάδα:

Η πρόβλεψη είναι πιο δύσκολη από ποτέ.

Η πρόβλεψη του μέλλοντος της ενέργειας είναι μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση από το συνηθισμένο φέτος. Σχεδόν κάθε παγκόσμια τάση στη ζήτηση καυσίμου και ηλεκτρικής ενέργειας περιστρέφεται σε ερωτήματα που ταιριάζουν περισσότερο σε έναν επιδημιολόγο από έναν ειδικό σε θέματα ενέργειας: Θα υπάρχει ένα αποτελεσματικό και ευρέως διαθέσιμο εμβόλιο για το Covid-19;

Ο ΙΕΑ προσπάθησε να ξεπεράσει αυτόν τον κόμβο προσφέροντας ένα βασικό σενάριο στο οποίο η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο τον επόμενο χρόνο, και ένα άλλο που περιλαμβάνει παρατεταμένα κρούσματα και lockdowns.

Το χάσμα μεταξύ των δύο προοπτικών είναι τεράστιο.

Στην πρώτη, η χρήση πετρελαίου ανακάμπτει μέχρι το 2023, ενώ η τελευταία διαρκεί μια δεκαετία. Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 στην απαισιόδοξη περίπτωση είναι 27.000 ΤWh χαμηλότερη από ό, τι στο κύριο σενάριο, που ισοδυναμεί με διπλάσια κατανάλωση από την Ιαπωνία.

Ο άνθρακας πεθαίνει

Το καύσιμο που κάποτε κυριαρχούσε, δεν θα επιστρέψει ποτέ στα προδημικά επίπεδα ζήτησης. Μέχρι το 2040, το μερίδιο του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα θα μειωθεί κάτω από το 20% για πρώτη φορά μετά τη βιομηχανική επανάσταση, δήλωσε ο IEA.

Εν τω μεταξύ, η ενέργεια που παράγεται από ηλιακά φωτοβολταϊκά έχει γίνει φθηνότερη από την ηλεκτρική ενέργεια από εγκαταστάσεις που τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα στα περισσότερα έθνη.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ωθήσουν τον άνθρακα από το δίκτυο, αυξάνοντας το 80% της ζήτησης έως το 2030.

Χωρίς κορυφή στον ορίζοντα

Οι προβλέψεις για τη μέγιστη ζήτηση πετρελαίου είναι πολύ στη μόδα, καθώς ακόμη και οι γίγαντες πετρελαίου όπως η BP Plc λένε ότι η κατανάλωση δεν μπορεί ποτέ να φτάσει ξανά στα ύψη που παρατηρήθηκαν το 2019.

Ο ΙΕΑ, που δημιουργήθηκε ως απάντηση στις πετρελαϊκές διαταραχές της δεκαετίας του 1970 και δεσμευμένος για τη διατήρηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, έχει από καιρό αντισταθεί σε τέτοιες προβλέψεις. «Ελλείψει μεγαλύτερης μετατόπισης των πολιτικών, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλεφθεί μια ταχεία μείωση της ζήτησης πετρελαίου», ανέφερε η έκθεση.

Παρόλα αυτά, ο Οργανισμός έφτασε πιο κοντά από ποτέ σε μια αναγνώριση ότι η βιομηχανία πετρελαίου αντιμετωπίζει μια ιστορική αλλαγή. «Η εποχή της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης πετρελαίου θα τελειώσει την επόμενη δεκαετία», δήλωσε ο Birol

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης