Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Πώς οι τράπεζες κατέφεραν και μείωσαν το πιστωτικό ρίσκο από 8 δισ. δάνεια 3 νευραλγικών εταιρών της εθνικής οικονομίας

Πώς οι τράπεζες κατέφεραν και μείωσαν το πιστωτικό ρίσκο από 8 δισ. δάνεια 3 νευραλγικών εταιρών της εθνικής οικονομίας
Το 2019 περίπου 8 δισεκ. δάνεια 3 εταιριών ειδικά αυτά της ΔΕΗ προκαλούσαν στις τράπεζες τρόμο
Εάν ρωτούσες τους έλληνες τραπεζίτες λίγους μήνες νωρίτερα ποια δάνεια σας προβληματίζουν περισσότερο η απάντηση ήταν σχεδόν κοινότυπη.
Τα 4 δισεκ. δάνεια της ΔΕΗ, τα 1,54 δισεκ. του Ελλάκτωρα και 1,44 δισεκ. της Marfin Investment Group δηλαδή συνολικά 8 δισεκ. ευρώ ήταν οι 3 βασικές πηγές ανησυχίας για διαφορετικούς λόγους.
Μέσα σε λίγους μήνες έχουν συμβεί πολλά, τόσα πολλά τα οποία επιτρέπουν στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να αναφέρουν ότι πλέον τα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε αυτές τις τρεις εταιρίες ενέχουν μικρότερο ρίσκο.
Σίγουρα δεν έχουν επιλυθεί τα προβλήματα και σίγουρα ακόμη απαιτούνται σημαντικές κινήσεις εξυγίανσης αλλά επικρατεί μεγαλύτερη αισιοδοξία.

H ΔΕΗ προχωράει με τιτλοποιήσεις – Ο ΕΛΑΠΕ ενίσχυσε το ταμείο εις βάρος των ιδιωτικών εταιριών

Ο συνολικός δανεισμός της ΔΕΗ ανέρχεται σε 4 δισεκ. αλλά αφαιρώντας π.χ. εγγυήσεις καταθέσεων κ.α. μειώνεται στα 3,45 δισεκ.
Το 2019 ο δανεισμός της ΔΕΗ και η ικανότητα να αποπληρώσει τα χρέη είχαν εκτοξεύσει τον πιστωτικό και τραπεζικό κίνδυνο.
Το 2020 το τοπίο έχει αλλάξει ριζικά και προς το καλύτερο.
Με τα έσοδα της τιτλοποίησης οφειλών από Pimco και J P Morgan η ΔΕΗ θα συγκεντρώσει 600 εκατ εκ των οποίων περίπου 200 εκατ θα κατευθυνθούν στην μείωση του τραπεζικού δανεισμού.
Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ έχει ενισχύσει τα ταμειακά της διαθέσιμα από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εις βάρος όμως των ιδιωτικών εταιριών.

Ελλάκτωρας ο ρόλος της Reggeborgh Invest και η Alvarez and Marsal

Ο Ελλάκτωρας αποτέλεσε σοβαρή πηγή ανησυχίας για το τραπεζικό σύστημα και ειδικά η θυγατρική Άκτωρας στον κλάδο των κατασκευών.
Ωστόσο η παρουσία της Reggeborgh Invest που θα αποκτήσει το 12,5% του Μπόμπολα στον Ελλάκτωρα και θα φθάσει στο 20% περίπου σε συνδυασμό με την κίνηση της διοίκησης να χρησιμοποιήσει την Alvarez and Marsal για το business plan και ταυτόχρονα να είναι η ίδια εταιρία συμβούλων που οι τράπεζες έχουν αναθέσει να πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη έρευνα για τον Άκτωρα δείχνει ότι κάτι αλλάζει ως προς το ρίσκο.
Σίγουρα οι τράπεζες δεν έχουν επιλύσει τα προβλήματα αλλά το κυριότερο όλων φαίνεται να αξιολογούν τον πιστωτικό κίνδυνο ως μικρότερο σε σχέση με το παρελθόν.

MIG και αμερικανικό fund CVC για την Vivartia

Με 1,44 δισεκ. δάνεια εκ των οποίων 423 εκατ στην Vivartia και 551 εκατ στην μητρική MIG οι τράπεζες και ειδικά η Πειραιώς θεωρούσαν ότι έχουν πολύ υψηλό πιστωτικό ρίσκο.
Όμως σημειώνονται κάποιες σοβαρές κινήσεις που μετριάζουν το πιστωτικό ρίσκο.
Όταν ανακοίνωσαν Εθνική και Eurobank ότι θα πουλήσουν τα 190 εκατ δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Vivartia εκ των οποίων 110 εκατ η Εθνική και 80 εκατ η Eurobank και μάλιστα έχοντας εκδηλώσει ενδιαφέρον η Τσεχική Emma και άλλη ξένη εταιρία… εμφανίστηκε το CVC σε συνεννόηση με την διοίκηση της MIG…
Το αμερικανικό fund CVC υπέβαλλε προσφορά για την Vivartia έναντι 175 εκατ ευρώ καθώς και αύξηση κεφαλαίου 25 με 35 εκατ.
Ταυτόχρονα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τα δάνεια, ζητώντας μικρό haircut αλλά και κάποιους άλλους όρους.
Τα 190 εκατ θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν στα 160 εκατ ευρώ.
Ένα σενάριο πάντως είναι η Πειραιώς να αγοράσει προσωρινά τα δάνεια της Vivartia και η Alpha bank να πάρει κάποιες προβλέψεις ειδικά στο σκέλος της εστίασης.
Πάντως με τον ένα ή άλλο τρόπο οι τράπεζες θα μειώσουν τον πιστωτικό κίνδυνο που προέρχεται από την Marfin Investment Group.

Συμπέρασμα

Το 2019 περίπου 8 δισεκ. δάνεια 3 εταιριών ειδικά αυτά της ΔΕΗ προκαλούσαν στις τράπεζες τρόμο.
Προς το τέλος του 2020 οι ίδιες τράπεζες αντιμετωπίζουν την κατάσταση με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης