Σύνοδος Κορυφής - Στο κείμενο συμπερασμάτων η τουρκική προκλητικότητα

Σύνοδος Κορυφής - Στο κείμενο συμπερασμάτων η τουρκική προκλητικότητα
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο
Στα λόγια περιορίστηκε  η στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο για την τουρκική προκλητικότητα.
Η Σύνοδος Κορυφής φαίνεται πως ακολούθησε την πεπατημένη με καταδίκη των μονομερών και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, αλλά ως εκεί.
Καμία αναφορά σε κυρώσεις στην Τουρκία, κανένα ουσιαστικό μήνυμα στον Recep Tayyip Erdogan, o οποίος συνεχίζει να τεστάρει τόσο τα αντανακλαστικά της Ελλάδας όσο και την... ανοχή της ΕΕ, είτε μέσω της NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είτε μέσω του ανοίγματος των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Κύπρο.
Αυτό που κατάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν η τουρκική προκλητικότητα να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν τις ενέργειες της Άγκυρας και την καλούν να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων.

«Το θέμα (σσ. η Τουρκία) δεν επρόκειτο να συζητηθεί» είπε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία.
«Δεν ήταν στην ημερησία διάταξη» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Επιμείναμε εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ζητήσαμε ρητή αναφορά που να καταδεικνύει έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας.
Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις.
Υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί τα ψηφίσματα η Τουρκία του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και ανέφερε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις».
Στην ουσία όμως ο Erdogan παραμένει ανεξέλεγκτος και μάλιστα έχει στη διάθεση ακόμα περισσότερο χρόνο -και συγκεκριμένα έως τον Δεκέμβριο- για να διαμορφώσει τη στρατηγική του.
«Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα λένε ξεκάθαρα ότι θα υπάρχει χρονική περίοδος που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας και τον Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής θα ληφθούν αποφάσεις»
τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την τουρκική προκλητικότητα


Έπειτα από έντονες πιέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης κατάφεραν η τουρκική προκλητικότητα να περάσει στο κείμενο συμπερασμάτων.
«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό.
Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματά του της 2ας Οκτωβρίου 2020», αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων.

Image

www.worldenergynews.gr


worldenergynews.gr