Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Φόβοι για mini lockdown στην Αττική μετά την Κοζάνη

Φόβοι για mini lockdown στην Αττική μετά την Κοζάνη
Συναγερμός και στις περιφέρειες Καστοριάς, Ιωαννίνων και Πέλλας
Εξαιρετικά προβληματισμένοι είναι οι επιστήμονες από την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η οποία έφερε και το πρώτο mini lockdown στην περιφερειακή ενότητα της Κοζάνης που έγινε η πρώτη περιφέρεια της χώρας που τίθεται σε περιοριστικά μέτρα.
Η χθεσινή ημέρα επανέφερε στο προσκήνιο τους χειρότερους φόβους.
Αφενός γιατί ανακοινώθηκε ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων (453) από την έναρξη της πανδημίας, μόλις 7 λιγότερα από τα 460 κρούσματα που είχαν καταγραφεί στις 2 Οκτωβρίου, αν και σε αυτά είχαν συμπεριληφθεί οι 114 θετικοί στο εργοστάσιο της Σκύδρας.
Αφετέρου γιατί το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 13 θάνατοι, όσο δηλαδή και το ρεκόρ της 13ης Οκτωβρίου.
Μέσα σε 15 ημέρες έχουν καταλήξει από κορωνοϊό 91 άνθρωποι, όσοι δηλαδή είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή τον περασμένο Απρίλιο, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, τότε θα ξεπεραστούν κατά πολύ οι 125 νεκροί του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με το ότι παραμένει μεγάλη η ροή των ασθενών στα νοσοκομεία (χθες 15/10 έγιναν 85 εισαγωγές) και με το ότι ακόμα δεν έχουν επιδεινωθεί οι καιρικές συνθήκες συνιστούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για το τι θα πρέπει να αναμένουμε τους επόμενους μήνες.
Με την Κοζάνη να έχει ήδη τεθεί σε καραντίνα, οι ειδικοί στρέφουν το βλέμμα τους στην Αττική, η οποία εξακολουθεί να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα.
Αν και έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από την υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων, τα κρούσματα μπορεί να μην καταγράφουν μια εκθετική αύξηση, αλλά παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Είναι ξεκάθαρο ότι το Λεκανοπέδιο κινείται πάνω σε μια εξαιρετικά λεπτή κλωστή, η οποία μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή και να οδηγήσει σε νέα μέτρα και σε lockdown.
Εξέλιξη από την οποία απειλούνται και άλλες περιφέρειες, όπως των Ιωαννίνων, της Καστοριάς και της Πέλλας που εξακολουθούν να αναφέρουν καθημερινά ολοένα και περισσότερες μολύνσεις.

Παγώνη: Κανονικά θα έπρεπε να έχουμε μείωση των κρουσμάτων

Την ανησυχία της για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη, η οποία εξέφρασε τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι αν και έχουν ληφθεί μέτρα εδώ και έναν μήνα αυτά δεν φαίνεται να αποδίδουν.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων είναι οι τρεις δείκτες που μας δείχνουν πώς πάμε.
Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, έτσι όπως φαίνεται χωρίς καν να υπολογίζω τα επιδημιολογικά στοιχεία, ενώ στόχος μας είναι η μείωση των κρουσμάτων, εμείς έχουμε μια μικρή σταθερότητα η οποία ανεβοκατεβαίνει» είπε μιλώντας στο Mega η κα.Παγώνη.
Όπως είπε, τρεις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση, κανονικά θα έπρεπε να έχουμε μείωση των κρουσμάτων και όχι την υπάρχουσα αύξηση.
 
Lockdown στην Κοζάνη

Στο lockdown οδηγήθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μετά την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τα δεκάδες μικρά clusters που υπάρχουν σε όλη την περιοχή.
Πρόκειται για την πρώτη περιφέρεια που τίθεται με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας σε Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4- Αυξημένου Κινδύνου, σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.
Η απόφαση έδειχνε προδιαγεγραμμένη.
Ήδη από χθες, κατά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν 29 νέα κρούσματα στην Κοζάνη, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία.
Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης μετρά 227 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες ενώ χθες Πέμπτη 15/10 εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΔΥ 22 νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η απόφαση ελήφθη μετά τα πάνω από 220 ενεργά κρούσματα και τις 554 στενές επαφές που έχουν τεθεί σε καραντίνα, ενώ σε όλη την περιοχή, υπάρχουν «δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή».
Το lockdown ισχύει από τις 06:00 σήμερα Παρασκευή 16/10 και θα διαρκέσει 14 ημέρες.

Ποια μέτρα ισχύουν

Στο επίπεδο συναγερμού 4, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

-Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
-Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
-Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
-Κινηματογραφικές προβολές
-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
-Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
-Μουσικές σκηνές
-Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
-Παιδότοποι
-Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
-Γυμναστήρια
-Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
-Λιανεμπόριο
-Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
-Συνέδρια / Εκθέσεις
-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.
Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.
Απευθύνεται ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τη λοίμωξη COVID-19.

Χαρδαλιάς: Έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας.
Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών μας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα.
Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες.
Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην πιστή τήρηση των μέτρων.
Περιφρουρώντας την εφαρμογή των μέτρων περιφρουρούμε την ίδια μας την υγεία, την ίδια μας τη ζωή.
Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτήν την πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στους 482 οι νεκροί - Στους 82 οι διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα 15/10 κρούσματα της νόσου είναι 453, εκ των οποίων 63 συνδέονται με γνωστές συρροές και 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 23.947 (ημερήσια μεταβολή +1,9%), εκ των οποίων το 55,6% άνδρες.
Image
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 13, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 482 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 82 (70,7% άνδρες).
Image
Από το σύνολο των 23947 κρουσμάτων, 3.434 (14,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 9.698 (40,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).  
Image
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.489.213 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 30.587 δείγματα.

Νέα μέτρα από 12/10

Σε εφαρμογή τέθηκαν από 12/10 οι τροποποιήσεις σε επί μέρους κανόνες που ίσχυαν σχετικά με τα μέτρα προστασίας από την νόσο Covid-19.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τροποποιήσεις που κρίθηκαν αναγκαίες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών το φθινόπωρο και τον χειμώνα και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.
Με βάση τον χάρτη υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας εντάσσονται πλέον σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.
Συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα: Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 - Επιτήρησης, Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου.
 
Τι ισχύει σε όλη την Ελλάδα
 
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη την χώρα.
Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη την χώρα, σε όλη την επικράτεια.
Πιο συγκεκριμένα, οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 0500 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1.
Από τις 12:30 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2.
Και από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
Στις συναθροίσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2, 30% στο επίπεδο 3.
Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.
Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό, αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.
 
Σε τι επίπεδο έχει κατανεμηθεί η κάθε περιφερειακή ενότητα
 
Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες οι 27 ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), 25 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), και 22 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση δηλαδή αυξημένης επιτήρησης), ενώ καμία δεν βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου (επίπεδο 4).
 
Αναλυτικά έχουν κατανεμηθεί ως εξής:
 
Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος- Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά
Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς , Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.
Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα- Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.
Παράλληλα, στην τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ξεκαθάρισε ότι «με βάση τα σημερινά δεδομένα βρισκόμαστε μακριά από την ένταξη της Αττικής στο επίπεδο 4, και μένει κάθε μέτρο που εφαρμόζεται να φέρνει κάποια αποτελέσματα.
Για την ώρα η καμπύλη στην Αττική παραμένει επίπεδη».
Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.
Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.
Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.
Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.
Σημειώνεται ότι η ιστοσελίδα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας είναι η

Τα 4 επίπεδα επικινδυνότητας - Στο 3 η Αττική - Τι ισχύει για καταστήματα - μάσκα


Διαφοροποιήσεις στα μέτρα θα ισχύσουν από 12/10 δεδομένου ότι με βάση το νέο χάρτη επικινδυνότητας η περιοχή εντάχθηκε στην κατηγορία 3.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με την παρουσίαση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, στα εστιατόρια και τα καφέ θα επιτρέπονται έως 4 άτομα ανά τραπέζι.

Συνολικά το πακέτο μέτρων έχουν ως εξής:

Μάσκα: Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.
Αθλητισμός: Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές. Μείωση στο 50% του μέγιστου αριθμού αθλουμένων ανά εγκατάσταση. Οδηγίες και Υγειονομικά πρωκόκολλα για προπονήσεις και αγώνες (https://gga.gov.gr).
Εσωτερικοί χώροι: Ατομική αθλητική προπόνηση, σύμφωνα με τους κανόνες των γυμναστηρίων
Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία: Αρχαιολογικοί χώροι, ανοιχτά (υπαίθρια) μουσεία: 1,5 μέτρο απόσταση. Μάσκα για όλους. Κλειστά μουσεία: 2 μέτρα απόσταση. 1 άτομο ανά 20 τ.μ..
Απαγόρευση ομαδικών ξεναγήσεων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους
Γυμναστήρια: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση.
Εξαιρούνται η ατομική άσκηση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση αποστάσεων 2μ. 1 άτομο ανά 15 τ.μ..
Απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων κλπ
Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό. Τηλεργασία στο 40% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.
Δικαιοσύνη: Μέχρι 20 άτομα στην αίθουσα. Υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Μέτρα σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δικαστηρίων για αποφυγή συγχρωτισμού στις γραμματείες
Εμποροπανηγύρεις, Κυριακάτικες Αγορές κλπ: Αναστολή λειτουργίας
Εστίαση: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. 4 άτομα ανά τραπέζι. Στην εστίαση κατά την αναμονή μάσκα. Πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας.
Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων (σχετική ΚΥΑ). Κλειστά 00:00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)
Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ): Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό). 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον). Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια. Διευρυμένο ωράριο
Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια): Χωρίς ζωντανή μουσική – Μόνο καθήμενοι. 4 άτομα ανά τραπέζι.
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενους. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 90 καθήμενους.
Αποστάσεις 1,8μ ανάμεσα στα τραπέζια.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. Κλειστά 00.00-05.00.
Image

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης