ΥΠΕΝ: Στο τραπέζι και σενάριο ισοσκελισμού του ΕΛΑΠΕ σε βάθος 2-3 ετών

ΥΠΕΝ: Στο τραπέζι και σενάριο ισοσκελισμού του ΕΛΑΠΕ σε βάθος 2-3 ετών
Σχέδιο για κάλυψη ενός μέρους του ελλείμματος από το Ταμείο Ανάκαμψης και, σε δεύτερη φάση, κλείσιμο της υπόλοιπης «τρύπας»
Σενάριο και μηδενισμού του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) σε δόσεις εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να περιορίσει κατά το δυνατόν τις επιβαρύνσεις και να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στον κλάδο των απε το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στις εγγυημένες τιμές.

Αν και το τελευταίο αυτό σενάριο «ψαλιδίσματος» των εγγυημένων τιμών εξακολουθεί να παραμένει στο τραπέζι, το υπουργείο φέρεται να έχει επεξεργαστεί μία ακόμη πρόταση για να την υποβάλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή προβλέπει την κάλυψη ενός μέρους του ελλείμματος των 280 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και την κάλυψη του υπολοίπου σε βάθος μιας διετίας ή και τριετίας.

Ως προς το πρώτο σκέλος της πρότασης, η εκτίμηση που επικρατεί στην πλευρά του υπουργείου είναι ότι θα διασφαλίσει την έγκριση των αρμοδίων Ευρωπαϊκών Αρχών δεδομένου ότι αποτελεί ατράνταχτο στοιχείο ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σημαντικά εξαιτίας των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας από το Govid 19 και αυτό επηρέασε αρνητικά τον ΕΛΑΠΕ. Εξάλλου, όπως τονίζουν κύκλοι του ΥΠΕΝ, διόγκωση ελλείμματος λόγο Govid είχαμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκτός κάδρου η ΔΕΗ

Ως προς το δεύτερο σκέλος της πρότασης, του μηδενισμού δηλαδή του ελλείμματος σε βάθος κάποιων ετών η έγκριση από την Κομισιόν δεν θεωρείται δεδομένη. Στο υπουργείο αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια πολυπαραμετρική και δύσκολη εξίσωση για την οποία αναζητείται μια «δίκαιη λύση».

Στο κάδρο αυτής της λύσης μπαίνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι εκτός από τη ΔΕΗ. «Με ενδιαφέρει ό,τι έχει επιτευχθεί στη ΔΕΗ με τη μία ή με την άλλη κίνηση να μην σπαταληθεί», είχε δηλώσει προσφάτως σε ενεργειακό συνέδριο ο κ. Χατζηδάκης. Ο ίδιος απέκλεισε κατηγορηματικά και το ενδεχόμενο αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ και επιβάρυνσης των καταναλωτών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης