Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Η Τουρκία «τορπιλίζει» το ελληνοτουρκικό - Donmez: Το Oruc Reis αρχίζει σήμερα 14/10 έρευνες - Erdogan: Προς την Ανατ. Μεσόγειο το Yavuz

Η Τουρκία «τορπιλίζει» το ελληνοτουρκικό - Donmez: Το Oruc Reis αρχίζει σήμερα 14/10 έρευνες - Erdogan: Προς την Ανατ. Μεσόγειο το Yavuz
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Donmez, ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis θα αρχίσει από σήμερα έρευνες στην περιοχή που έχει δεσμευτεί από την τουρκική NAVTEX, δηλ. εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
(upd3) Σε επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο προχωρά η Τουρκία ανακοινώνοντας την έναρξη των ερευνών του Oruc Reis σήμερα (14/10/2020) στην περιοχή που έχει δεσμευτεί με τη NAVTEX, δηλ. εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πολύ κοντά στο Καστελόριζο.
Mέρος της περιοχής που δεσμεύεται με την τουρκική NAVTEX φθάνει στα 7,4 ναυτικά μίλια από τη Μεγίστη και 6,5 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη.
Με την κίνηση αυτή η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως το κυρίαρχο δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
«Χθες το Oruc Reis έφθασε στο σημείο ερευνών και κάναμε τις πρώτες δοκιμές.
Σήμερα θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Fatih Donmez.
Ωστόσο λίγη ώρα, το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος ανακοίνωσε ότι προς την Ανατολική Μεσόγειο κινείται και το Yavuz, ενώ εκτόξευσε και νέα πυρά προς Ελλάδα και Κύπρο, τονίζοντας: «θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαντήσεις που αξίζουν στην Ελλάδα και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, οι οποίες δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ».
Πρόκειται για κορυφία πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς αύριο (15/10/2020) αρχίζουν οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής, όπου η ελληνική πλευρά θα ασκήσει πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, στο πλαίσιο άλλωστε των τελευταίων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Την ίδια στιγμή, ο Erdogan αγνοεί και τις αμερικανικές παρεμβάσεις, που εκδηλώθηκαν με δύο τρόπους:
1. Με ανακοίνωση του State Department που καταδικάζει την τουρκική NAVTEX για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητά από την Τουρκία να αρχίσει άμεσα τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.
2. Με τηλεφωνική επικοινωνία του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Robert O'Brien, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin.
Από την πλευρά της, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για σοβαρότατα κλιμάκωση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να διαμηνύει ότι η κυβέρνηση θα θέσει θέμα κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής.
«Πρόκειται για σοβαρότατη κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας», σχολίασε ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Donmez και συμπλήρωσε «Μόνο αν αποσυρθεί το Oruc Reis θα ξαναρχίσει ο διάλογος».
 
Σε ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Σε κατάσταση συναγερμού είναι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα κι αυτό του θερμού επεισοδίου.
Οι κατευθύνσεις από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στους Αρχηγούς των Επιτελείων κι από εκεί προς τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων αλλά και του συνόλου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι απαιτείται ιδιαίτερη ψυχραιμία, αποφασιστικότητα αλλά και ανάλογη ετοιμότητα αντίδρασης στο ενδεχόμενο μιας προβοκατόρικης ενέργειας.
Άλλωστε, όπως δήλωσε χθες στην ΕΡΤ και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γερπατρίτης, «ήμασταν προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο», διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «όταν ο φερόμενος συνομιλητής σου είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας τίποτε δεν είναι απολύτως προβλέψιμο».
Γι’ αυτό, συνέχισε, «είχαμε προνοήσει ώστε εγκαίρως να έχουμε μέσα στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια αποστροφή, που είναι πολύ συγκεκριμένη: δηλαδή ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν υπό όρους ειρήνης, διαφορετικά ως τον Δεκέμβριο θα αναθεωρηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Αναμένονται παρεμβάσεις από Merkel και Macron

Την ίδια στιγμή, θεωρείται πολύ πιθανή μια νέα παρέμβαση τόσο από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel -ενόψει και της Συνόδου Κορυφής (15-16/10/2020)- όσο και του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron.
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι σε αντίθεση με τη Merkel που επιμένει στην πολιτική των ίσων αποστάσεων, ο Macron δεν έχει διστάσει να εναντιωθεί στον Erdoganκαι να λάβει σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας.

Η νέα παρέμβαση ΗΠΑ για ελληνοτουρκικά

Νέα παρέμβαση έκαναν οι ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειαςμ Robert O'Brienμ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin, για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.   
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, οι δύο άνδρες συζήτησαν για την έκρυθμη κατάσταση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Kalin επανέλαβε τη σημασία της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία έχει προτείνει η Άγκυρα, τονίζοντας πως η Τουρκία με τις καλές διαθέσεις της και την προσέγγισή της με βάση τον διάλογο έχει μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή.
Επιπλέον ο Kalin υπογράμμισε πως η Τουρκία αναμένει από τις ΗΠΑ μία δίκαιη και αμερόληπτη στάση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.
Εν τω μεταξύ, ο Kalin σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφέρει ότι το Oruc Reis διεξάγει έρευνες σε υφαλοκρηπίδα που είναι κοντά μας και να τονίζει ότι στις διερευνητικές επαφές πρέπει να συζητηθούν και η υφαλοκρηπίδα, αλλά και τα νησιά.

Συρίγος: Ο Erdogan είναι στριμωγμένος

«Ο Erdogan είναι πoλύ στριμωγμένος, κι όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο παίζει στα ακραία όρια» προειδοποίησε, μιλώντας στον Σκάι ο βουλευτής της ΝΔ καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος.
«Η κατάσταση είναι πολύ δυσκολότερη από του περασμένου Αυγούστου, ο Erdogan έχει επιλέξει να μην ακολουθήσει τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών, προσπαθεί να αλλάξει τη θεματολογία (αποστρατικοποίηση, εναέριοι χώροι, αμφισβήτηση κυριαρχίας σε κάποια  νησιά του Αιγαίου)…
Εξέδωσε NAVTEX για 10 ήμερες. Δείχνει ότι θέλει να μετρήσει τις διεθνείς αντιδράσεις γι’ αυτό δεν εξέδωσε NAVTEX 30 ημερών» εξήγησε.
«Η Τουρκία πιστεύει ότι μέσω θερμού επεισοδίου εντοπισμένου στη συγκεκριμένη περιοχή θα μπορέσει να μας ωθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οπού όλοι θα μας λένε ‘’βρείτε τα βρε παιδιά, γιατί μαλώνετε’’;
Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή είναι η βασική του βούληση» εκτίμησε.
«Ο Erdogan εξετάζει τις διεθνείς αντιδράσεις.
Αν είχε διασφαλίσει ότι δε θα κατηγορηθεί εκείνος ότι κάνει το πρώτο βήμα θα είχε γίνει ήδη θερμό επεισόδιο» ξεκαθάρισε.
Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, «βασικό μας χαρτί είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων...
Από την ώρα που δεν έχουμε αυξήσει τα χωρικά μας ύδατα, και όσοι μιλούσαμε λοιδορούμασταν, το να ερχόμαστε σήμερα και να λέμε ότι άμα έρθει το Oruc Reis μεταξύ 6 και 12 μιλίων, θα δημιουργηθεί πρόβλημα, έπρεπε να το είχαμε σκεφθεί πολλά χρόνια πριν».
«Casus belli ήταν για την Τουρκία και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
Η διπλωματία τα ξεπερνάει αυτά» υπογράμμισε για την τουρκική απειλή πολέμου σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων.
«Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και σθεναροί παντού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Στα 15 μίλια από τις ακτές δεν έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα;» διερωτήθηκε.
«Η Τουρκία επιλέγει στρατιωτικοποίηση.
Εμείς επιλεγούμε τη διπλωματία.
Δε σημαίνει ότι βγάζουμε τη στρατικοποίηση απέξω γιατί υπάρχουν σημεία που δεν μπορούν να ξεπεραστούν» τόνισε ο Άγγελος Συρίγος.

Το προκλητικό non paper της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίσει τις προσπάθειες να αποδείξει ότι η Ελλάδα ευθύνεται για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για το γεγονός ότι δεν έχουν αρχίσει οι διερευνητικές επαφές.
Στο προκλητικό τουρκικό non paper, η Άγκυρα διαμαρτύρεται για ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο επαναφέροντας το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και καταγγέλλει την Αθήνα επειδή σχεδιάζει να προμηθευτεί UAV's από το Ισραήλ, αμφισβητώντας ακόμη και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Πιο αναλυτικά, η Τουρκία επικαλείται έξι λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι Ελλάδα και Κύπρο αύξησαν την ένταση:
1.Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη, όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».
2. Τη NAVTEX που εξέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» και στις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς».
3. Τις εναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και στην εκδοθείσα NOTAM μεταξύ 27ης και 2ας Οκτωβρίου που «επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».
4. Τις χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παραθέτοντας «παραδείγματα».
5. Πέρα των παραβιάσεων των «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει και το διμερές moratorium του 1988 ορίζοντας δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου που είναι η Εθνική Εορτή της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε όπως αναφέρουν την αντίστοιχη απάντηση της Άγκυρας για την 28η Οκτωβρίου.
6. Τέλος το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προμηθεύεται drones από το Ισραήλ για χρήση στην περιοχή.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης