Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τάσεις σταθεροποίησης του κορωνοϊού στην Αττική – Εξαπλώνεται σε Πέλλα, Κοζάνη, Ιωάννινα

Τάσεις σταθεροποίησης του κορωνοϊού στην Αττική – Εξαπλώνεται σε Πέλλα, Κοζάνη, Ιωάννινα
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός
Προς σταθεροποίηση στα επίπεδα των 300 με 400 κρουσμάτων την ημέρα φαίνεται πως βαίνει η Αττική, τη στιγμή πάντως που ο κορωνοϊός εμφανίζει τάσεις εξάπλωσης σε άλλες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα σε Πέλλα, Κοζάνη και Ιωάννινα, γεγονός που ενισχύει τον προβληματισμό των επιστημόνων.
Οι ειδικοί θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμο τον Οκτώβριο για την εξέλιξη της πορείας του ιού, υποστηρίζοντας πως κύριο μέλημα τους είναι να αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα έτσι ώστε να μπούμε στους πιο κρύους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κύριο μέλημα των υγειονομικών αρχών είναι να επιτευχθεί η σταθεροποίηση πριν αρχίσει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των κρουσμάτων, αν και παραμένει η ανησυχία για τον κίνδυνο μιας εκθετικής αύξησης των μολύνσεων που θα ανατρέψουν τους σημερινούς συσχετισμούς και εκτιμήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χθεσινή ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, ο οποίος είπε πως η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική, όταν παρατηρείται συνωστισμός και μεγάλη συγκέντρωση πολιτών.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 79 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 715, εκ των οποίων οι 86 είναι διασωληνωμένοι

Γώγος: Να αναπτυχθούν γρήγορα νέες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική – Σχετική σταθεροποίηση στα κρούσματα

Την θέση ότι παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε πανελλήνιο επίπεδο διατύπωσε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χ. Γώγος.
«Η δυνατότητα να περιορίσουμε την επιδημία είναι μεγαλύτερη από ό,τι συμβαίνει σε μεγάλα αστικά κέντρα και πιστεύουμε ότι τα μέτρα που παίρνονται στο επίπεδο τρία θα μπορέσουμε να έχουμε αποτελεσματικότητα γρηγορότερα» είπε μιλώντας στο Mega και αναφερόμενος στις νέες εστίες σε Πέλλα, Κοζάνη και Ιωάννινα ο κ.Γώγος.
Με αφορμή τις νέες εστίες
Ερωτηθείς για την κατάσταση των ΜΕΘ, ο κ.Γώγος υπογράμμισε ότι «τα πράγματα είναι καλά» και ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.
«Το πρόβλημα παραμένει στην Αθήνα που χρειάζεται γρήγορη ανάπτυξη καινούργιων κλινών.
Η καλή εικόνα που υπάρχει για την ώρα, οφείλεται στην σχετική σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε πανελλήνιο επίπεδο, ωστόσο θέλουμε χαμηλότερους αριθμούς για να είμαστε ικανοποιημένοι και πιστεύουμε ότι με την τήρηση και τη συμμόρφωση στα μέτρα θα μπορέσουμε ακόμη περισσότερο να το περιορίσουμε» υποστήριξε ο κ.Γώγος.
Σχετικά με την ιχνηλάτηση που γίνεται στα κρούσματα που εντοπίζονται, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «η ιχνηλάτηση δεν τελειώνει ποτέ» και ότι υπάρχει χώρος για βελτιώσεις.
«Όσο περισσότερο περιορίζουμε τις επαφές, είναι χρήσιμο για να περιορίζουμε τη νόσο» ανέφερε ο καθηγητής, ο οποίος σχετικά με τους ασυμπτωματικούς που αποτελούν περίπου το 30% με 40% των ασθενών με Covid, σημείωσε ότι αποτελούν σημαντική εστία μετάδοσης του ιού, αφού δεν γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό, συνεπώς προσέχουν λιγότερο.
«Είναι πολύ σημαντικό ποσοστό.
Εκτός από τους ασυμπτωματικούς που διαγιγνώσκονται, υπάρχει και ένας αριθμός που είναι αδιάγνωστος» υπογράμμισε ο κ.Γώγος.

Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Απίθανο σενάριο να φτάσουμε σε 1.000 με 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα


Απίθανο χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη το σενάριο να δούμε 1.000 με 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα στην Ελλάδα.
«Εάν όντως ισχύσουν τόσα κρούσματα,) τα πράγματα θα είναι παρά πολύ δύσκολα.
Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε στις γιορτές» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη, η οποία υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, αυτό σημαίνει συνωστισμός».
«Αλλαγή χρονιάς μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας.
Ρεβεγιόν μπορούμε να κάνουμε μόνο με διψήφια νούμερα (κρουσμάτων).
Ααν προσπαθήσουμε μπορούμε να πετύχουμε διψήφια νούμερα» επεσήμανε η κα.Παγώνη, τονίζοντας ότι «τα πράγματα παραμένουν δύσκολα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».
«Είναι πηγή μετάδοσης όταν είναι ο ένας πάνω στο άλλο, και το χειμώνα τα παράθυρα δε θα είναι ανοιχτά…
Πρέπει να ανοίγουμε τα παράθυρα και στο σπίτι.
Αν δε φοράμε μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους, τα πράγματα δυσκολεύουν» υποστήριξε η κα.Παγώνη, η οποία έκανε λόγο για πολύ ελαφρά κάμψη κρουσμάτων στην Αττική που δεν επαρκεί.
«Η μάσκα θα βοηθήσει πολύ και στη γρίπη.
Ξεκινάνε (το χειμώνα) οι γρίπες και οι άλλες ιώσεις.
Τα συμπτώματα γρίπης - COVID είναι ιδία περίπου.
Στη γρίπη είναι λίγο διαφορετικά, απλό συνάχι, δεν έχουμε δύσπνοια.
Στον COVID αναπτύσσεται πυρετός πάνω από 38, αλλά ξεκινάει με δέκατα, κάποιος δεν το συνειδητοποιεί αμέσως» υποστήριξε η κα.Παγώνη, αναφέροντας πως «το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να το κάνουμε, το άλλο αργεί».
 
Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ο απόλυτος στόχος, από την αρχή της πανδημίας τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.
 Ο κ. Χαραδλιάς τόνισε πως τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 5.472 και είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό όσοι διαγνώστηκαν θετικοί και οι επαφές τους.
Είπε ακόμα ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλη την Ελλάδα στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
Δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες: Από τη 01:00 έως τις 05:00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 1, από τις 00:30 έως τις 05:00 στις περιοχές του επιπέδου 2 και από τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 3.
Είπε ακόμα ότι ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Συγκεκριμένα, στις περιοχές του επιπέδου 1, το όριο είναι 100 άτομα.
Για τις περιοχές του επιπέδου 2, το όριο είναι τα 50 άτομα.
Για τις περιοχές του επιπέδου 3, το όριο είναι 9 άτομα.
Ανέφερε επίσης ότι από την 1η Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 638.879 στοχευμένοι έλεγχοι, ενώ τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου ανέρχονται σε 1.738.
Πρόσθεσε επίσης ότι το ίδιο διάστημα έχουν διενεργηθεί 421.006 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων εντοπίστηκαν 14.597 παραβάσεις και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 6.982.930 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις.
Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε πως δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα περιοριστικά μέτρα και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα που ήδη ισχύουν: «Η συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων ή την αλλαγή επιπέδου συναγερμού, δεν βοηθά το στόχο μας.
Δεν χρειάζονται μέτρα για να προστατέψουμε την υγεία μας και των γύρω μας. Αρκεί να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν», τόνισε.

Μαγιορκίνης: Πιο γρήγορη η αποτελεσματικότητα των μέτρων σε πόλεις με μικρούς πληθυσμούς

Παρουσιάζονται τάσεις σταθεροποίησης του επιδημιολογικού φορτίου, επεσήμανε ο Λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή (13/10) ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.
Όπως είπε, στην Ελλάδα να βλέπουμε 300-400 κρούσματα τις περισσότερες μέρες (408 σήμερα), ενώ οι διασωληνωμένοι παραμένουν γύρω στους 90.
Παράλληλα, ο δείκτης μετάδοσης R είναι κοντά στο 1 με βάση τα στοιχεία που αντιστοιχούν σε 15 μέρες πίσω.
Σύμφωνα με πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες, το μέγεθος της πόλης ή του χωριού παίζει ρόλο στην εξάπλωση και την ύφεση του κορωνοϊού.
Η εφαρμογή των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δραστική και αποτελεσματική απ’ ό,τι σε μια πόλη, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης και προσέθεσε ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί τόσο επιβραδύνεται η ύφεση.
«Θα πρέπει να παρατηρούμε ξεχωριστά τις επιδημίες σε μικρές και μεγάλες πόλεις.
Ο Οκτώβρης είναι ένας δύσκολος μήνας, μπορεί να δούμε και μια μικρή αύξηση.», είπε.
Το προφίλ των ατόμων που πεθαίνουν από κορωνοϊό παραμένει το ίδιο.
Πρόκειται για άτομα μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα και οι πιθανότητες να τα καταφέρουν είναι κάτω από 20%, εξήγησε ο Λοιμωξιολόγος.

Στους 462 οι νεκροί - Στους 89 οι διασωληνωμένοι

Στους 462 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 13/10 408 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 58 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23.060, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες.
Image
Τα 3.367 (14,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9.364 (40,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 89 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών.
Image
Τα 25 (28,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 93,3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 242 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 462 θανάτους συνολικά στη χώρα, 177 (38,3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.449.231 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 27076 δείγματα.
Image

Νέα μέτρα από 12/10

Σε εφαρμογή τέθηκαν από 12/10 οι τροποποιήσεις σε επί μέρους κανόνες που ίσχυαν σχετικά με τα μέτρα προστασίας από την νόσο Covid-19.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τροποποιήσεις που κρίθηκαν αναγκαίες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών το φθινόπωρο και τον χειμώνα και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.
Με βάση τον χάρτη υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας εντάσσονται πλέον σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.
Συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα: Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 - Επιτήρησης, Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου.
 
Τι ισχύει σε όλη την Ελλάδα
 
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη την χώρα.
Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη την χώρα, σε όλη την επικράτεια.
Πιο συγκεκριμένα, οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 0500 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1.
Από τις 12:30 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2.
Και από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
Στις συναθροίσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2, 30% στο επίπεδο 3.
Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.
Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό, αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.
 
Σε τι επίπεδο έχει κατανεμηθεί η κάθε περιφερειακή ενότητα
 
Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες οι 27 ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), 25 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), και 22 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση δηλαδή αυξημένης επιτήρησης), ενώ καμία δεν βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου (επίπεδο 4).
 
Αναλυτικά έχουν κατανεμηθεί ως εξής:
 
Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος- Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά
Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς , Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.
Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα- Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.
Παράλληλα, στην τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ξεκαθάρισε ότι «με βάση τα σημερινά δεδομένα βρισκόμαστε μακριά από την ένταξη της Αττικής στο επίπεδο 4, και μένει κάθε μέτρο που εφαρμόζεται να φέρνει κάποια αποτελέσματα.
Για την ώρα η καμπύλη στην Αττική παραμένει επίπεδη».
Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.
Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.
Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.
Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.
Σημειώνεται ότι η ιστοσελίδα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας είναι η

Τα 4 επίπεδα επικινδυνότητας - Στο 3 η Αττική - Τι ισχύει για καταστήματα - μάσκα


Διαφοροποιήσεις στα μέτρα θα ισχύσουν από 12/10 δεδομένου ότι με βάση το νέο χάρτη επικινδυνότητας η περιοχή εντάχθηκε στην κατηγορία 3.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με την παρουσίαση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, στα εστιατόρια και τα καφέ θα επιτρέπονται έως 4 άτομα ανά τραπέζι.

Συνολικά το πακέτο μέτρων έχουν ως εξής:

Μάσκα: Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.
Αθλητισμός: Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές. Μείωση στο 50% του μέγιστου αριθμού αθλουμένων ανά εγκατάσταση. Οδηγίες και Υγειονομικά πρωκόκολλα για προπονήσεις και αγώνες (https://gga.gov.gr).
Εσωτερικοί χώροι: Ατομική αθλητική προπόνηση, σύμφωνα με τους κανόνες των γυμναστηρίων
Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία: Αρχαιολογικοί χώροι, ανοιχτά (υπαίθρια) μουσεία: 1,5 μέτρο απόσταση. Μάσκα για όλους. Κλειστά μουσεία: 2 μέτρα απόσταση. 1 άτομο ανά 20 τ.μ..
Απαγόρευση ομαδικών ξεναγήσεων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους
Γυμναστήρια: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση.
Εξαιρούνται η ατομική άσκηση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση αποστάσεων 2μ. 1 άτομο ανά 15 τ.μ..
Απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων κλπ
Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό. Τηλεργασία στο 40% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.
Δικαιοσύνη: Μέχρι 20 άτομα στην αίθουσα. Υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Μέτρα σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δικαστηρίων για αποφυγή συγχρωτισμού στις γραμματείες
Εμποροπανηγύρεις, Κυριακάτικες Αγορές κλπ: Αναστολή λειτουργίας
Εστίαση: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. 4 άτομα ανά τραπέζι. Στην εστίαση κατά την αναμονή μάσκα. Πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας.
Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων (σχετική ΚΥΑ). Κλειστά 00:00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)
Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ): Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό). 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον). Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια. Διευρυμένο ωράριο
Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια): Χωρίς ζωντανή μουσική – Μόνο καθήμενοι. 4 άτομα ανά τραπέζι.
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενους. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 90 καθήμενους.
Αποστάσεις 1,8μ ανάμεσα στα τραπέζια.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. Κλειστά 00.00-05.00.
Image

Συμφωνία Gilead με το ελληνικό Δημόσιο για το Remdesivir

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences Ελλάς Μ.ΕΠΕ και το ΙΦΕΤ εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας υπέγραψαν συμφωνία που εξασφαλίζει την ευρεία πρόσβαση στα κλινικά οφέλη του remdesivir σε κατάλληλους ασθενείς με COVID-19 στη χώρα μας.
Η συμφωνία αυτή υλοποιήθηκε σε εκτέλεση της «Συμφωνίας Κοινής Προμήθειας» (Joint Procurement Agreement) που υπεγράφη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Gilead Sciences Inc. και επιτρέπει την ταχεία και ισότιμη πρόσβαση στο remdesivir, το πρώτο αντιιικό φάρμακο που αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την θεραπεία της COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Η καθοριστική – για την προάσπιση της δημόσιας υγείας – συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Gilead Sciences Ελλάς υπεγράφη μόλις 1 ημέρα μετά την υπογραφή της «Συμφωνίας Κοινής Προμήθειας», γεγονός που καταδεικνύει την ετοιμότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης των συμβαλλομένων. H ευρεία διάθεση του remdesivir αναμένεται να καλύψει την τρέχουσα ζήτηση αλλά και τις ανάγκες της χώρας σε αποθέματα.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), το remdesivir ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων και εφήβων ασθενών με COVID-19 πνευμονία που χρήζουν συμπληρωματικού οξυγόνου.
Ο Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάς κ. Σάββας Χαραλαμπίδης δήλωσε πως «τόσο η Συμφωνία της Gilead με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η συμφωνία με τους αρμόδιους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας, αποτελούν το επιστέγασμα μιας τιτάνιας προσπάθειας να καταστήσουμε το φάρμακο διαθέσιμο σε όλους τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη και στη χώρα μας. Από την πρώτη στιγμή ταυτοποίησης του νέου κορωνοϊού, η Gilead κινητοποιήθηκε, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας κρίσης δημόσιας υγείας. Κινηθήκαμε με ταχύτητα για να προσδιορίσουμε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του remdesivir, επενδύσαμε στην αύξηση της δυνατότητας παραγωγής ακόμη και πριν βεβαιωθούμε ότι το remdesivir θα είναι αποτελεσματικό, δεσμευτήκαμε – μήνες πριν – να διασφαλίσουμε υπεύθυνη πρόσβαση στο remdesivir, μετά και τις εγκρίσεις των αρμόδιων αρχών.
Και θα συνεχίσουμε άοκνα με αίσθημα ευθύνης και βαθιά επίγνωση του ρόλου μας, να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση και της νόσου αυτής».
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε την υπό όρους άδεια κυκλοφορίας του remdesivir στις 3 Ιουλίου 2020, βάσει των δεδομένων από την τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή ACTT-1 που απέδειξε την κλινική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του remdesivir για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 πνευμονία, οι οποίοι χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο.
Η αίτηση υποστηρίχθηκε επίσης από δεδομένα δύο τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του remdesivir σε διάρκεια δοσολογίας πέντε και δέκα ημερών. Η αυξημένη επάρκεια remdesivir θα επεκτείνει την πρόσβαση στο φάρμακο σε επιπλέον κατάλληλους ασθενείς με COVID-19, προσφέροντας τους τη δυνατότητα να αναρρώσουν γρηγορότερα, μειώνοντας έτσι τη νοσοκομειακή διαμονή και τη χρήση πόρων υγειονομικής περίθαλψης.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης