Η απάντηση του κόσμου στο Covid-19 μπορεί να «αναμορφώσει το μέλλον της ενέργειας» για τα επόμενα χρόνια, δήλωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στην ετήσια έκθεση World Energy Outlook.
Η έκθεση του IEA υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι πώς η κρίση θα επηρεάσει τελικά τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
Η έκθεση σημείωσε ότι ενώ η μετάβαση της καθαρής ενέργειας συνεχίζει να κερδίζει δυναμική, απαιτούνται ταχύτερες και πιο τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου ο κόσμος να επιτύχει καθαρές εκπομπές άνθρακα.
Στο επίκεντρο η ηλιακή
Παράλληλα, η IEA πιστεύει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αναλάβουν «πρωταγωνιστικούς ρόλους» και η ηλιακή θα έχει κεντρικό ρόλο, καθοδηγούμενη από υποστηρικτικές κυβερνητικές πολιτικές και μειωμένο κόστος. «Βλέπω την ηλιακή να γίνεται ο νέος βασιλιάς των παγκόσμιων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής της IEA.
Η μόνη πηγή ενέργειας που αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μεγάλο μέρος της ανάπτυξης προέρχεται από την ηλιακή, και αυτό πρόκειται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια καθώς οι τιμές μειώνονται, καθιστώντας την ηλιακή πηγή φθηνότερης ενέργειας από τις νέες εγκαταστάσεις άνθρακα και φυσικού αερίου.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται σε καλό δρόμο για να καλύψουν το 80% της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 10 χρόνια. Μέχρι το 2025, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προσπεράσουν τον άνθρακα ως το κύριο μέσο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν υιοθετηθούν πιο επιθετικές πολιτικές, οι ανανεώσιμες πηγές θα διαδραματίσουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο τα επόμενα πέντε περίπου χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.
Πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Η ζήτηση για το 2020 στο σύνολό της αναμένεται να είναι 8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως λιγότερο από ό, τι το 2019, αν και ο οργανισμός αναμένει αύξηση της ζήτησης το 2023. Μεγάλο μέρος της επιστροφής στην ανάπτυξη θα προέλθει από αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, κυρίως την Ινδία. Ωστόσο, στο σενάριο καθυστέρησης ανάκαμψης, η ζήτηση πετρελαίου δεν θα ανακάμψει έως το 2027. Η έκθεση σημείωσε τις απότομες οικονομικές συνέπειες για χώρες που βασίζονται στην παραγωγή πετρελαίου.
«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι θεμελιώδεις προσπάθειες διαφοροποίησης και μεταρρύθμισης των οικονομιών ορισμένων μεγάλων εξαγωγέων πετρελαίου και φυσικού αερίου φαίνονται αναπόφευκτες», δήλωσε η IEA. Το πρακτορείο επισήμανε σε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που καταγράφουν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων ως «απτή έκφραση μιας μετατόπισης των αντιλήψεων για το μέλλον».
Η ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί κατά 3% φέτος, αλλά ο Οργανισμός βλέπει μια αύξηση της ζήτησης κατά την επόμενη δεκαετία, λόγω της ανάπτυξης από τις αναδυόμενες οικονομίες. Οι προοπτικές έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς από τον Απρίλιο, όταν ο οργανισμός προέβλεπε ότι η ζήτηση ενέργειας θα μπορούσε να μειωθεί 6% το 2020.
Αναγκαίος ο παγκόσμιος συντονισμός
Οι παγκόσμιες εκπομπές που σχετίζονται με την ενέργεια βρίσκονται σε καλό δρόμο για μείωση 7% φέτος, καθώς οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο κλείνουν για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού. Ωστόσο, η ΙΕΑ σημείωσε ότι αυτή η προσέγγιση δεν θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες μειώσεις, δεδομένου ότι οι διακοπές λειτουργίας ανταποκρίνονται σε ένα έκτακτο γεγονός παρά μια διαρθρωτική αλλαγή.
Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ανακοινώσει σχέδια για το κλίμα σύμφωνα με το σενάριο αειφόρου ανάπτυξης της IEA. Αλλά εάν ο κόσμος θέλει να μειώσει τις εκπομπές με τον απαιτούμενο ρυθμό, η IEA τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει παγκόσμιος συντονισμός.
www.worldenergynews.gr