Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση - Συνάντηση σήμερα Μητσοτάκη - Mάας

Οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση - Συνάντηση σήμερα Μητσοτάκη - Mάας
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει δώσει μάλιστα οδηγία σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκονται σε ετοιμότητα
Εντός της παράνομης τουρκικής Navtex σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Ορούτς Ρέις από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας.
Κινείται νοτιοδυτικά με τους πομπούς του κλειστούς και συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία που έχουν σχηματίσει ασπίδα γύρω από το σκάφος.
Η Άγκυρα φαίνεται πως επέλεξε να μην στείλει το Ορούτς Ρέις αμέσως πολύ κοντά στις ελληνικές ακτές, καθώς βρέθηκε περίπου 30 ναυτικά μίλια νοτιότερα από τη Στρογγύλη και τη Ρω, αν και μέσα στην παράνομη Navtex.
Από την ταχύτητα του Ορούς Ρέις που είναι από 5 έως 7 κόμβοι, εξάγεται το συμπέρασμα ότι μάλλον δεν έχει ποντίσει καλώδια για σεισμικές έρευνες.

Σε πλήρη ετοιμότητα ο στόλος

Από την πρώτη στιγμή στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, επιφάνειας αλλά και υποβρύχια, που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων. Εφόσον απαιτηθεί, οι μονάδες αυτές θα ενισχυθούν περαιτέρω.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει δώσει μάλιστα οδηγία σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Όλο και πιο κοντά προχωρά η Τουρκία – Τι δείχνουν οι παράνομες Navtex
Η νέα παράνομη Navtex της Άγκυρας για το Ορούτς Ρέις είναι η τέταρτη κατά σειρά που εκδίδει η Τουρκία.
Δεσμεύει περιοχή βορειότερα από τις προηγούμενες που είχαν ξεκινήσει από τις 10 Αυγούστου. Ο χάρτης των περιοχών που δεσμεύουν οι Navtex κατά σειρά, δείχνουν πως η Τουρκία έρχεται όλο και πιο κοντά στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, στη Ρόδο και την Κάρπαθο, σε περιοχές δηλαδή πολύ κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, φτάνοντας μάλιστα στα 6,5 ναυτικά μίλια.

Στο ευρωπαϊκό τραπέζι θέτει η Αθήνα οι κυρώσεις

Στη Σύνοδο Κορυφής στις 15 -16 Οκτωβρίου, θα θέσει η Ελλάδα την προκλητικότητα της Τουρκίας, τις νέες παραβατικές της συμπεριφορές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να πάρει τις αποφάσεις της.
Βαρύνουσα σημασία στη λήψη των τελικών αποφάσεων έχει η άποψη της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη - Μαας στο Μαξίμου

Ιδιαίτερα κρίσμη θεωρείται η συνάντηση που θα έχει την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει ευθέως το θέμα της Τουρκίας υπό το φως των νέων εξελίξεων, ενώ ήδη ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μάας ακύρωσε το ταξίδι του στην Άγκυρα και θα επισκεφθεί μόνο Ελλάδα και Κύπρο.

DW: Γιατί ο Μάας ακύρωσε το ταξίδι στην Τουρκία

Σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα επισκεφτεί την Κύπρο και την Ελλάδα. Στη Λευκωσία θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Αργά το απόγευμα θα φτάσει στην Αθήνα όπου το βράδυ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η κατάσταση στην Α. Μεσόγειο. Αυτό το θέμα θα βρισκόταν και στην ατζέντα των συναντήσεων που σκόπευε να έχει ο κ. Μάας στην Αγκύρα. Το ταξίδι αυτό τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί.

Ερωτηθείς από την Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ για τους λόγους της ακύρωσης του ταξιδιού στην Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, περιορίστηκε στη δήλωση ότι ο κ. Μάας αποφάσισε να ταξιδέψει μόνο στη Λευκωσία και την Αθήνα. Πηγές στο Βερολίνο επισημαίνουν όμως ότι με τη στάση της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες, μια επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών δεν θα είχε «κανένα νόημα».

Σιγή σε ό,τι αφορά κυρώσεις

Η δυσφορία, αλλά και η απογοήτευση της γερμανικής κυβέρνησης για την τουρκική συμπεριφορά αυξάνεται.

Μετά από την αποδοκιμασία του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων για επισκέπτες την περασμένη εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επέκρινε σήμερα τη νέα επιχείρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Η πραγματοποίηση ερευνητικών ενεργειών «σε αυτή την αμφιλεγόμενη θαλάσσια περιοχή, θα ήταν ένα λυπηρό και από τη δική μας σκοπιά μια μη συνετό βήμα», δήλωσε.

«Θα πήγαινε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και οπωσδήποτε δεν θα ήταν ωφέλιμη για την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκία όπως τις εξέτασε την προπερασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.»

Ο κ. Ζάιμπερτ έκανε έκκληση «όλοι οι εμπλεκόμενοι» να καταβάλουν προσπάθειες, προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με το Δίκαιο της Θάλασσας, «όσο πιο γρήγορα γίνεται, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.»

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να είναι πρόθυμο να στηρίξει κάθε προσπάθεια που υπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας, που επίσης είχαν συζητηθεί στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης