Ενέργεια

Γιατί οι επενδυτές ενέργειας στρέφονται προς τα ESG funds έχοντας σπάσει το φράγμα των 100 δισ δολαρίων

Γιατί οι επενδυτές ενέργειας στρέφονται προς τα ESG funds έχοντας σπάσει το φράγμα των 100 δισ δολαρίων
Ποιές είναι οι κυριότερες πλατφόρμες επένδυσης και ETF για τα ESG funds
Σε μια εποχή που οι παρενέργειες από τον τομέα των ορυκτών καυσίμων έχουν ενισχυθεί από την πανδημία, η δυναμική της Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) έχει ανεβάσει το θερμόμετρο με τα περιουσιακά στοιχεία που επενδύονται σε fund ESG να ξεπερνούν το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων .

Σύμφωνα με το ETF navel-gazer ETFGI, τα περιουσιακά στοιχεία σε Exchange-Traded Funds (ETFs) με θέμα ESG και Exchange-Traded Products (ETPs) έφτασαν σε ρεκόρ 101 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως μέχρι τα τέλη Ιουλίου, 18 χρόνια μετά την πρώτη εισαγωγή των προϊόντων στην αγορά.

Το αξιοσημείωτο ορόσημο επιτεύχθηκε αφού ο παγκόσμιος τομέας σημείωσε εισροές 38,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πρώτους επτά μήνες του έτους.
Αυτό ήταν περισσότερο από 3 φορές τα 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια που ο τομέας μπόρεσε να προσελκύσει κατά την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και σημαντικά υψηλότερο από τα καθαρά εισροές 26,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταγράφηκαν καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.
Σε όλο τον κόσμο, υπήρχαν σχεδόν 400 ETF / ETP με βάση το ESG στα τέλη Ιουλίου, με περισσότερες από 1.000 καταχωρίσεις από 92 παρόχους κεφαλαίων σε 25 χώρες.

Πρωταγωνιστεί η Ευρώπη

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ETF με έδρα την Ευρώπη έχουν την μερίδα του λέοντος, αντιπροσωπεύοντας το 51,6% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων.
Το Amundi MSCI Emerging ESG Leaders που εδρεύει στο Λουξεμβούργο UCITS ETF DR-Acc (SADM GY) ήταν το fund με την καλύτερη απόδοση μετά τη συγκέντρωση 588,82 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Amundi προσπαθεί να αναπαράγει την απόδοση του MSCI EMERGING ESG LEADERS 5% Εκδότης Capped Net Total Return Index μέσω μιας μεθοδολογίας άμεσης αναπαραγωγής.
Οι πέντε κορυφαίες εκμεταλλεύσεις του είναι:

Alibaba Group (NYSE: BABA) - 0,04%
Taiwan Semiconductor Manufacturing (NYSE: TSM) - 0,04%
Tencent Holdings (TCEHY) - 0,04%
Meituan Dianping (MPNGF) - 0,03%
Reliance Industries (NSE: RELIANCE) - 0,02%

Οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπούνται επίσης καλά σε αυτό το megatrend, καταλαμβάνοντας το 40,1% των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων ESG.
Το ESG MSCI USA ETF με έδρα τις ΗΠΑ ήταν η δεύτερη καλύτερη απόδοση μετά την προσέλκυση νέων περιουσιακών στοιχείων αξίας 587,05 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το αμοιβαίο κεφάλαιο επιδιώκει να παρακολουθεί τα επενδυτικά αποτελέσματα ενός δείκτη που αποτελείται από αμερικανικές εταιρείες που έχουν θετικά χαρακτηριστικά περιβάλλοντος, κοινωνικής και διακυβέρνησης.

Παγκόσμια ETF ESG που προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών είναι:

Cathay Taiwan Select ESG Sustainability High Yield ETF - 493,2 εκατ. $
iShares Global Clean Energy UCITS ETF - 259,03 εκατ. $
Quadratic Interest Rate Volatility and Inflation ETF--$219.81M
iShares ESG MSCI EAFE ETF--$217.89M
iShares ESG USD Corporate Bond ETF--$214.87M
Xtrackers MSCI Japan ESG UCITS ETF-1C-Acc--$157.86M
CSIF IE MSCI World ESG Leaders Minimum Volatility Blue UCITS ETF--$143.19M
iShares MSCI Europe SRI UCITS ETF- Acc--$141.42M

Απόδοση ETF καθαρής ενέργειας

Στις ΗΠΑ τα ETF χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ανανεώσιμης ενέργειας πρωταγωνιστούν με μερικά δημοφιλή ονόματα να καταγράφουν και τριψήφια κέρδη.
Για παράδειγμα, ένα από τα αγαπημένα σημεία αναφοράς του τομέα, το First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund (QCLN) σημείωσε άνοδο 81% στο YTD σε σύγκριση με πτώση 52% από το Energy Select Sector SPDR Fund (XLE).

Τα κορυφαία ETF στον τομέα της καθαρής ενέργειας  φέτος

# 1. Invesco Solar ETF

AUM: 1,58 δισεκατομμύρια δολάρια
Λόγος δαπανών: 0,7%
Επιστροφές YTD: 119,03%

Το Invesco Solar ETF (TAN) είναι ένα αμοιβαίο κεφάλαιο αποκλειστικά για εταιρείες στον ηλιακό τομέα. Το ETF παρακολουθεί το MAC Global Solar Energy Index, ο οποίος παρακολουθεί τις εταιρείες που εμπλέκονται σε ένα ευρύ φάσμα ηλιακών τεχνολογιών, την παροχή πρώτων υλών, την κατασκευή, τους εγκαταστάτες, τις εργασίες ηλιακών εγκαταστάσεων κ.λπ.

Οι 5 κορυφαίες συμμετοχές της TAN περιλαμβάνουν:
SolarEdge Technologies - 7.83
Xinyi Solar Holdings Ltd - 6,68%
First Solar - 6,64%
Enphase Energy Inc. - 6,59%
Sunrun Inc. - 6,33%


# 2. Invesco WilderHill Clean Energy ETF

AUM: 781,77 εκατ. $
Λόγος δαπανών: 0,7%
Επιστροφές YTD: 84,14%

Το Invesco WilderHill Clean Energy ETF (PBW) είναι ένα fund που έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί τις μετοχές που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ στον τομέα της καθαρής ενέργειας: συγκεκριμένα, εταιρείες που επωφελούνται από τη μετάβαση προς τη χρήση καθαρότερης ενέργειας, μη ανανεώσιμες πηγές CO2. Το PBW εξισορροπείται ανά τρίμηνο.

Οι κορυφαίες 5 συμμετοχές περιλαμβάνουν:
Workhorse Group Inc. - 4,37%
NIO Inc. - 4,25%
Ballard Power Systems Inc. - 3,29%
Tesla Inc. - 3,19%
Vivint Solar Inc. - 3,15%


# 3. First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund

AUM: 278,22 εκατ. $
Λόγος δαπανών: 0,6%
Επιστροφές YTD: 83,13%

Το First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund (QCLN) επιδιώκει να αναπαράγει την απόδοση του δείκτη NASDAQ Clean Edge US Liquid Series Index, ενός τροποποιημένου δείκτη σταθμισμένου κεφαλαίου αγοράς που έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί την απόδοση των εταιρειών καθαρής ενέργειας που διαπραγματεύονται δημόσια οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις κορυφαίες εταιρείες του QCLN περιλαμβάνουν:
Tesla Inc. - 11,02%
NIO Inc. - 7,29%
Brookfield Renewable Partners - 5,78%
Albemarle Corp - 5,48%
SolarEdge Technologies - 4,81%

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης