Φυσικό Αέριο

Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου ανεβάζει το θερμόμετρο στη διαμάχη Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν - Στηρίζεται από ΕΕ

Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου ανεβάζει το θερμόμετρο στη διαμάχη Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν - Στηρίζεται από ΕΕ
Ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Shah Deniz II στην Κασπία έχει την υποστήριξη της ΕΕ καθώς προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια
Οι σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με τη Ρωσία, που είναι ήδη τεταμένες από τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αντιμετωπίζουν περαιτέρω πιέσεις από την έναρξη αργότερα φέτος ενός αγωγού φυσικού αερίου που είναι έτοιμος να πιέσει τις μειωμένες πωλήσεις φυσικού αερίου της Μόσχας στην Ευρώπη και την Τουρκία.
Ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αντλεί από το γιγαντιαίο πεδίο Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία Θάλασσα και έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.
Έχει επίσης την στήριξη της Τουρκίας, η οποία έχει υποστηρίξει το Μπακού στις πιο θανατηφόρες μάχες από τη δεκαετία του 1990 μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των εθνικών αρμενικών δυνάμεων στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι μάχες έχουν εξαπλωθεί σε πόλεις κοντά στο Αζέρικο Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου, αλλά η BP στο Αζερμπαϊτζάν, μέρος μιας κοινοπραξίας εταιρειών που συμμετέχουν στο έργο, δήλωσε στο Reuters ότι θα προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί.
«Όλες οι επιχειρηματικές μας δραστηριότητες στην περιοχή συνεχίζονται κανονικά και τα σχέδιά μας παραμένουν αμετάβλητα», δήλωσε εκπρόσωπος της BP.

Ταυτόχρονα, οι ρωσικές φιλοδοξίες να επεκτείνουν την ικανότητα του αγωγού στην Ευρώπη κινδυνεύουν να αποτραπούν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Οι αναλυτές λένε ότι η Μόσχα έχει καλές σχέσεις με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και μια ρεαλιστική σχέση με την Τουρκία που έχει ξεπεράσει τις προηγούμενες κρίσεις και τις διαφορετικές θέσεις για τη Συρία.

Πωλήσεις και ανταγωνισμός

Ο ανταγωνισμός για τις πωλήσεις φυσικού αερίου, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητος καθώς η οικονομία της Ρωσίας υποφέρει λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19 στη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin μίλησε επανειλημμένα με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, αλλά όχι με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν ή της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας οι εξαγωγές φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 11,44 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους από 18,65 δισεκατομμύρια δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Η Gazprom σχεδιάζει να μεταφέρει τουλάχιστον 170 bcm φυσικού αερίου στην Ευρώπη φέτος, από 199 bcm το 2019.
Το πρώτο εξάμηνο, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Gazprom προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, μειώθηκαν 18% στα 78,94 bcm. Μόνο στην Τουρκία, μειώθηκαν περισσότερο από 40%, στα 4,7 bcm.
Το Αζερμπαϊτζάν, εν τω μεταξύ, άντλησε σχεδόν 7 bcm στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια μέσω του υφιστάμενου αγωγού TANAP, μέρος του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου.

Απειλή

Από τον πλήρως ολοκληρωμένο νότιο διάδρομο, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του τρέχοντος έτους, η Τουρκία θα λαμβάνει 6 bcm αζερίου αερίου ετησίως, ενώ 10 bcm προορίζεται για την Ευρώπη.
Ο Dmitry Marinchenko αναλυτής της Fitch, δήλωσε ότι το αζέρικο αέριο είναι απίθανο να αντικαταστήσει όλες τις πωλήσεις της Gazprom στην Ευρώπη, αλλά αποτελεί σημαντική απειλή.
"Ωστόσο, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, κυρίως την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, η έναρξη του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν οδηγεί σε ένταση του ανταγωνισμού", είπε.

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου στοχεύει στη μεταφορά των πόρων υδρογονανθράκων της περιοχής της Κασπίας σε διεθνείς αγορές μέσω διαφορετικών διαδρομών εφοδιασμού.
Εγκαινιάστηκε επίσημα τον Μάιο του 2018, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου που παράγονται από το έργο Shah Deniz II στην Τουρκία.
Όλες οι απαιτούμενες εργασίες στα τμήματα - Shah Deniz II, Επέκταση του Αγωγού του Νότιου Καύκασου (SCPX), Αγωγός Φυσικού Αερίου Ανατολίας (TANAΡ), Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP)- του Διαδρόμου έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία και σχεδόν ολοκληρώθηκαν.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης