Διεθνή

Πώς το δεύτερο κύμα κορωνοϊού της Ευρώπης μπορεί να εξελιχθεί επικίνδυνα

tags :
Πώς το δεύτερο κύμα κορωνοϊού της Ευρώπης μπορεί να εξελιχθεί επικίνδυνα
Από την Ισλανδία έως την Τσεχία, οι χώρες σε ολόκληρη την ήπειρο βλέπουν μια αναζωπύρωση σε κρούσματα κορωνοϊού, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων
Η Ευρώπη αναφέρει πλέον περισσότερες περιπτώσεις κορωνοϊού εβδομαδιαίως σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Νότια Αμερική, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η επιστροφή στην κορύφωση της επιδημίας τον Μάρτιο θα μπορούσε να είναι προ των πυλών, εκτός εάν ληφθούν επείγοντα μέτρα.
Υπήρξε επίσης αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των άνω των 65, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει την ήπειρο.
Σε μια ένδειξη ότι η Ευρώπη κατευθύνεται προς το επίκεντρο των κρουσμάτων Covid-19, η ήπειρος κατέγραψε 460.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Βόρεια και η Νότια Αμερική ανακοίνωσαν 380.000 η καθεμία, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Telegraph.
Ενώ τα κρούσματα αυξάνονται σε χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία για αρκετές εβδομάδες, τα περισσότερα από αυτά ήταν μεταξύ νεότερων, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν ως αποτέλεσμα του Covid-19.
Η αύξηση των κρουσμάτων σε πιο ευάλωτες ηλικιωμένες ομάδες είναι ανησυχητική, ανέφεραν ειδικοί.
Η συχνότητα εμφάνισης του Covid-19 μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω έχει αυξηθεί στην Ευρώπη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με τα νέα εβδομαδιαία κρούσματα να διπλασιάζονται τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τα χαμηλά τον Ιούλιο.
Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα ηλικίας μεταξύ 25 και 49 ετών παρέμειναν σχετικά σταθερά τον Σεπτέμβριο.
Ο Martin McKee, καθηγητής της ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, δήλωσε στην Telegraph: «Επιστρέφουμε ξανά στον Μάρτιο αν δεν είμαστε προσεκτικοί, αυτή είναι η πραγματική ανησυχία».

Βέβαια, δεν λείπουν και τα θετικά στοιχεία.
Ο ρυθμός των τεστ έχουν βελτιωθεί δραματικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, γεγονός που εξηγεί γιατί υπάρχουν περισσότερα κρούσματα τώρα από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Για παράδειγμα, στην κορυφή του Απριλίου, εντοπίστηκαν περίπου 30.000 νέες περιπτώσεις, κατά μέσο όρο, ανά ημέρα στην Ευρώπη.
Την περασμένη εβδομάδα, ήταν πάνω από 70.000.
Οι νοσηλείες παραμένουν επίσης πολύ χαμηλότερες από ότι την άνοιξη.
Στην αρχή αυτής της εβδομάδας, περίπου 20.000 Ευρωπαίοι ήταν στο νοσοκομείο με το Covid-19.
Αυτό συγκρίνεται με την κορύφωση του Απριλίου, όταν στις χειρότερες περιφέρειες της Ευρώπης νοσηλεύονταν πάνω από 90.000 άνθρωποι, με πάνω από τα δύο τρίτα από αυτούς στη Γαλλία και την Ιταλία.
Ωστόσο, καθώς όλο και πιο ευάλωτες ομάδες επηρεάζονται, οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα αυξηθούν, ανέφεραν οι επιστήμονες.
Στην Ισπανία στα τέλη Ιουλίου, υπήρχαν τέσσερις φορές περισσότερες περιπτώσεις στους νέους ηλικίας 15-29 ετών από ό,τι στους άνω των 70, αλλά τώρα είναι μόνο διπλάσιος.
Ο Fernando Simón, επικεφαλής της ομάδας Covid του ισπανικού υπουργείου Υγείας, δήλωσε: «Η αύξηση των περιπτώσεων μεταξύ των ηλικιωμένων σημαίνει προφανώς περισσότερες νοσηλείες και μεγαλύτερο κίνδυνο κορεσμού του συστήματος ακόμη περισσότερο από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα».
Στην Πορτογαλία επίσης, οι περιπτώσεις μεταξύ των άνω των 80 αυξήθηκαν κατά 30% την περασμένη εβδομάδα, με 5.500 νέες περιπτώσεις να εντοπίζονται την εβδομάδα έως την Τετάρτη.
Ωστόσο, το μερίδιο των θετικών σε ηλικιωμένους τεστ για το Covid-19 είναι ακόμη πολύ χαμηλότερο από τις κορυφές του Απριλίου.
Τότε περίπου το 31% αυτών με θετικά αποτελέσματα ήταν πάνω από 65, σε σύγκριση με περίπου το 10% τώρα - αν και αυτό μπορεί να είναι απλώς μια αντανάκλαση της αύξησης των τεστ εκτός νοσοκομείων σε όλη την Ευρώπη.
Η Γερμανία σημειώνει ένα απότομο άλμα σε νέες μολύνσεις από κορωνοϊό, αυξάνοντας τους φόβους ότι η πανδημία επιταχύνεται σε μια χώρα που μέχρι στιγμής αντιμετώπισε καλύτερα από πολλούς από τους ευρωπαίους γείτονές της.
Την Πέμπτη, ο οργανισμός ελέγχου νόσων της χώρας, το Ινστιτούτο Robert Koch, ανέφερε 4.058 νέες λοιμώξεις και 16 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 310.144 από την έναρξη της επιδημίας, με 9.578 θανάτους.
Ο επικεφαλής του ινστιτούτου, Lothar Wieler, προειδοποίησε ότι ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10.000, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
"Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη Γερμανία τις επόμενες εβδομάδες.
Είναι πιθανό ότι θα φτάσουμε σε περισσότερα από 10.000 κρούσματα την ημέρα.
Είναι πιθανό ότι ο ιός θα εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.
Η Γαλλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την ήπειρο, με 79.000 κρούσματα να αναφέρθηκαν την τελευταία εβδομάδα.
Συνολικά, έχει δει 654.000 κρούσματα και περισσότερους από 32.000 θανάτους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να ακολουθεί τη Γαλλία σε κρούσματα και νοσηλείας, με καθυστέρηση περίπου δύο εβδομάδων.
Και οι δύο χώρες έχουν δει το ποσοστό νοσηλείας των νέων σχεδόν να διπλασιάζεται σε δύο εβδομάδες, με περίπου έξι άτομα ανά 100.000 να εισάγονται στο νοσοκομείο για το Covid-19 στη Γαλλία και τέσσερα άτομα ανά 100.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, ο καθηγητής McKee είπε ότι η επιδημία συμπεριφερόταν διαφορετικά σε διαφορετικά μέρη, ακόμη και σε χώρες.
"Βλέπουμε μια ολόκληρη σειρά επιδημιών, εστιών σε όλη την Ευρώπη, με διαφορετικούς παράγοντες", είπε.
Ακόμη και χώρες που αντιμετώπισαν καλά το πρώτο κύμα του ιού, όπως η Τσεχία και η Ισλανδία, βλέπουν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων.
Η Τσεχία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά είκοσι φορές σε σχέση με τον αριθμό που παρατηρήθηκε την άνοιξη, σε περισσότερες από 5.000 την ημέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης