Θετική εξέλιξη για Πειραιώς - Κυβέρνηση και SSM συναινούν για 5ετή παράταση του Cocos 2 δισ

Θετική εξέλιξη για Πειραιώς - Κυβέρνηση και SSM συναινούν για 5ετή παράταση του Cocos 2 δισ
Φαίνεται λοιπόν ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ καλύτερα για την Πειραιώς
Μια νέα σημαντική εξέλιξη για την ευρύτερη στρατηγική της τράπεζας Πειραιώς φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί και αυτό θα αποτελέσει credit positive για τον όμιλο άπαξ και συναινούν τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών.
Η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου της τράπεζας Πειραιώς φαίνεται ότι έχει καταφέρει να πετύχει ένα διακανονισμό μια ουσιώδη τροποποίηση στην σύμβαση της τράπεζας με το ελληνικό δημόσιο για το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές ύψους 2 δισεκ. για το οποίο πληρώνει 8% επιτόκιο ή 160 εκατ ευρώ περίπου ετησίως.
Η νέα αλλαγή λοιπόν είναι η εξής.
Το ομόλογο μετατρέψιμο σε μετοχές λήγει στο τέλος του 2022 και υπήρχε μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα για το τι θα γίνει άπαξ και το ποσό των 2 δισεκ. είναι προφανώς πολύ μεγάλο, όπως μεγάλη είναι η επιβάρυνση των 160 εκατ που πληρώνει σε τόκους η Πειραιώς.
Με βάση την σύμβαση του ομολόγου που εξέδωσε η Πειραιώς και το οποίο κάλυψε το ελληνικό δημόσιο δεν έχει την δυνατότητα μη καταβολής των τόκων καθώς ήδη η Πειραιώς ενεργοποίησε μια φορά την ρήτρα μη καταβολής τόκων.
Από εδώ και πέρα εάν δεν πληρωθούν οι τόκοι τότε αυτομάτως το ομόλογο μετατρέπεται σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ και το δημόσιο από 26% θα έφθανε στο 58% στην Πειραιώς.
Φαίνεται λοιπόν ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ καλύτερα για την Πειραιώς

1)Θα υπάρξει 5ετής παράταση για το μετατρέψιμο ομόλογο των 2 δισεκ. και αντί στο τέλος του 2022 θα λήξει στο τέλος του 2027.

2)Το ελληνικό δημόσιο αποδέχθηκε να πληρώνεται τους τόκους με ομολογιακό tier 2 το οποίο θα εκδίδει η Πειραιώς και θα περιέρχεται στο ελληνικό δημόσιο ως ρευστό στην λήξη του ανάλογα με το εάν το tier 2 είναι 5ετούς ή 7ετούς διάρκειας.

Οι εκδόσεις tier 2 θα είναι μέχρι το ύψος του επιτρεπόμενου ορίου ως προς τα ίδια κεφάλαια που ακόμη απέχει προφανώς η Πειραιώς, δεν έχει δηλαδή κάποιους άμεσους περιορισμούς.
Πρακτικά η Πειραιώς θα εκδώσει tier 2 ύψους 160 εκατ σε ετήσια βάση το οποίο θα αποκτήσει το ελληνικό δημόσιο αλλά με δυνατότητα καταβολής του κεφαλαίου στην λήξη.
Οι τόκοι θα μετατρέπονται σε κεφάλαιο το οποίο το κράτος θα το εισπράττει στην λήξη του ομολόγου tier 2.
Με αυτόν τον τρόπο όμως θα αυξηθεί και η κεφαλαιακή επάρκεια της Πειραιώς γιατί το ομόλογο tier 2 λογίζεται ως κεφάλαιο και θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια.
Εάν υποθέσουμε ότι αυτό θα συμβαίνει για το διάστημα 2020 με 2027 δηλαδή 8 χρόνια ή 8 Χ 160 = 1,28 δισ ευρώ η Πειραιώς θα εκδώσει στην 8ετία ομολογιακά tier 2 ύψους 1,28 δισ που θα τα εκταμιεύσει το ελληνικό δημόσιο στην λήξη τους αλλά ταυτόχρονα αυτά τα 1,28 δισ. θα παραμένουν στην Πειραιώς ως κεφάλαιο.
Έτσι λοιπόν η Πειραιώς δεν θα πληρώνει τους τόκους του Cocos, θα εκδίδει ομόλογα tier 2 τα οποία όμως θα λαμβάνονται και ως κεφάλαιο στην Πειραιώς.
Αυτό σημαίνει ότι η Πειραιώς λαμβάνει ένα πολύ ωραίο δώρο από το ελληνικό κράτος και τηρουμένων των δεδομένων… καλώς και δίδεται το δώρο αυτό στην Πειραιώς.

Το ηθικό ερώτημα

Το ελληνικό δημόσιο σε συνεργασία με τον SSM λοιπόν έχουν αποφασίσει να βοηθήσουν την Πειραιώς δίδοντας λύση για το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές ή Cocos των 2 δισεκ.
Όμως εγείρεται ένα ζήτημα.
Το Cocos είναι 2 δισεκ. και από το 2016 έως το 2019 η Πειραιώς έχει πληρώσει 3 φορές τους τόκους, πλην μιας φοράς.
Άρα η Πειραιώς έχει πληρώσει έως σήμερα 480 εκατ σε τόκους ενώ ακόμη έχει την υποχρέωση να αποπληρώσει το κεφάλαιο των 2 δισεκ.
Με την παράταση π.χ. 5 ετών έως το 2027 και την έκδοση ομολόγων tier 2 σημαίνει από το 2020 υπολογίζονται 8 χρόνια Χ 160 εκατ σε tier 2 = 1,28 δισ ευρώ.
Άρα το 2027 η Πειραιώς θα έχει πληρώσει σε τόκους 1,8 δισεκ. ευρώ για το διάστημα 2016 με 2027 + 2 δισεκ. το κεφάλαιο του Cocos θα έχει δηλαδή κοστίσει στην Πειραιώς 3,8 δισεκ. ευρώ σίγουρα αποτελεί πανάκριβο κεφάλαιο για την τράπεζα.
Με χρηματιστηριακή αξία στα 490 εκατ τα 3,8 δισεκ. αντιστοιχούν σε 7,5 φορές την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας Πειραιώς.  

Τι ανέφερε το bankingnews αρχές Σεπτεμβρίου 2020

Ποια είναι η καλύτερη λύση για την Πειραιώς;

Η τράπεζα Πειραιώς έχει μια υποχρέωση να πληρώνει τόκους ετησίως για το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές Cocos και μόνο μια φορά να μην πληρωθούν οι τόκοι.
Ποια είναι η καλύτερη λύση για την τράπεζα;

-Συμφέρει να μετατραπούν τα 164 εκατ σε κοινές μετοχές καθώς ο νόμος επιτρέπει αύξηση κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου;
Με την κεφαλαιοποίηση στα 490 εκατ η απάντηση είναι όχι δεν συμφέρει.

-Συμφέρει η Πειραιώς να μπορούσε να αποπληρώσει τα 2 δισεκ. Cocos;
Ναι θα ήταν η καλύτερη λύση καθώς θα έβγαζε από πάνω της ένα ιδιαίτερο βάρος που αντιμετωπίζει μόνο η Πειραιώς η μόνη που διαθέτει Cocos.
Όμως θα πρέπει να βρεθούν 2 δισεκ. νέα κεφάλαια και εδώ υπάρχει πρόβλημα.

-Συμφέρει να μην πληρωθεί το Cocos και να μετατραπεί σε μετοχές;
Πρακτικά συμφέρει αλλά ενώ το δημόσιο από 26% θα βρεθεί με 58%, στην πράξη η μετατροπή θα πραγματοποιηθεί στα 6 ευρώ στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 – μετά reverse split - με τρέχουσα τιμή στα 1,12 ευρώ.
Η λύση αυτή έχει ενδιαφέρον γιατί ενώ οι ιδιώτες μέτοχοι θα υποστούν dilution απίσχναση – αραίωση η αξία των μετοχών αυξάνεται λόγω της τιμής μετατροπής των Cocos σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ.
Για να φθάσει στα 6 ευρώ η Πειραιώς απαιτείται ράλι στην μετοχή 500%.

                                     Τράπεζα Πειραιώς
Θετικά Αρνητικά
Παρά τα NPEs 23,3 δισ και κεφάλαια 7,64 δισ… αντέχει Τα περισσότερα NPEs 23,3 δισ
Μείωση SREP από 14,25% σε 11,25% Χαμηλό coverage ratio 45% ή 10,5 δισ
Προβλέψεις για Covid 19 = 441 εκατ Από 23,3 δισ NPEs τα 15,4 δισ επιχειρηματικά
Καταθέσεις 46 δισ Κεφάλαια 7,64 δισ αλλά 2 δισ Cocos
Παράταση Cocos 2 δισ και πληρωμές τόκων με Tier 2 Για Cocos 2 δισ θα πληρώσει 3,8 δισ
Τιτλοποίηση 7 δισ DTC 4 δισ – DTA 6,54 δισ
Management… για τις δυσκολίες διαχείρισης Με κανονικό SREP 14,25% έχει FL SREP 13,7%

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr