Επικαιρότητα

Biden προς Erdogan: Να μπει τέλος στην τουρκική προκλητικότητα – Όχι τζαμί η Αγία Σοφία

tags :
Biden προς Erdogan: Να μπει τέλος στην τουρκική προκλητικότητα – Όχι τζαμί η Αγία Σοφία
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία σε δήλωσή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης ζητά απο την Τουρκία να σταματήσει την προκλητική της στάση έναντι της Ελλάδας
Σε αποκλειστική δήλωση προς τον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης με την οποία ζητά από την κυβέρνηση Trump να πιέσει την Τουρκία ώστε η τελευταία να σταματήσει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας προχώρησε ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών και πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden. Παράλληλα, ο ίδιος ζητά από τον Τούρκο πρόεδρο, Erdogan να αναιρέσει την πρόσφατη απόφασή του για μετατροπή της Αγιάς-Σοφιάς σε τζαμί.
Αναλυτικά η δήλωσή του προς τον «Ε.Κ.» έχει ως εξής:
Υποστηρίζω τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ και των Ευρωπαίων συμμάχων μας, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, για την εξάλειψη των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή συγκρούσεων στο ΝΑΤΟ. Οι διαφωνίες στην περιοχή πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνουν σεβαστά και να προστατευθούν.
Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης και η επανάληψη των διπλωματικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ευπρόσδεκτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιδοκιμάζω επίσης τη δράση του Κογκρέσου για τον τερματισμό του αντιπαραγωγικού εμπάργκο στη μη θανατηφόρα βοήθεια για την Κύπρο, η οποία είναι στρατηγικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κυβέρνηση Trump πρέπει να πιέσει την Τουρκία ώστε η τελευταία να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων απειλών βίας, για να δημιουργήσει το χώρο για την επιτυχία της διπλωματίας. Ζητώ επίσης από τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan να αναιρέσει την πρόσφατη απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και να επιστρέψει αυτόν τον θησαυρό στην παλιά του θέση ως μουσείο, διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση για όλους, συμπεριλαμβανομένων των Ορθόδοξων πιστών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης