Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έξι πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία έκλεισαν καθώς κλιμακώνεται η απεργία

Έξι πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία έκλεισαν καθώς κλιμακώνεται η απεργία
Η απεργία θα μειώσει τη συνολική ικανότητα παραγωγής της Νορβηγίας στο 8% της συνολικής παραγωγής,
(Upd) Έξι νορβηγικές υπεράκτιες περιοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου έκλεισαν τη Δευτέρα 5/10/2020 καθώς περισσότεροι εργαζόμενοι συμμετείχαν σε απεργία, ανακοίνωσαν εταιρείες και αξιωματούχοι της ένωσης.
Η απεργία θα μειώσει τη συνολική ικανότητα παραγωγής της Νορβηγίας λίγο πάνω από 330.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, ή περίπου το 8% της συνολικής παραγωγής, σύμφωνα με τη Νορβηγική Ένωση Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (NOG).

Περί τις 22:07 ώρα Ελλάδας την Δευτέρα 5/10 η τιμή του αργού σημείωνε άνοδο 6% στα 39,27 δολάρια το βαρέλι και το brent ενισχυόταν κατά 5,40% στα 41,39 δολάρια το βαρέλι.

Η διαμάχη ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου όταν μια ομάδα 43 εργαζομένων της ένωσης Lederne προχώρησε σε απεργία μετά την αποτυχία των συνομιλιών με την NOG, η οποία εκπροσωπεί εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου για την αύξηση των μισθών.

Η κλιμάκωση της Δευτέρας πρόσθεσε 126 μέλη των συνδικάτων στην απεργία, ανεβάζοντας το σύνολο σε 169 από τους 1.003 υπεράκτιους εργαζόμενους που εκπροσωπεί η Lederne.
Η Νορβηγία αντλεί πάνω από 4 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, το μισό με τη μορφή αργού και το άλλο μισο φυσικό αέριο, καθιστώντας το σημαντικό παγκόσμιο προμηθευτή ενέργειας.

Η Equinor ανακοίνωσε ότι έκλεισε τέσσερα από τα πεδία της, ενώ η συνδικαλιστική οργάνωση Lederne δήλωσε ότι έκλεισαν επίσης δύο πεδία που εκμεταλλεύονται η Neptune Energy και η Wintershall Dea.
Η παραγωγή από τον Johan Sverdrup, τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή περιοχή της Βόρειας Θάλασσας, δεν επηρεάστηκε από την απεργία, ανέφερε η Equinor.

«Δεν υπάρχει καμία λύση στο θέαμα», δήλωσε εκπρόσωπος του NOG.
"Οι εργοδότες εξακολουθούν να μην δείχνουν προθυμία να ανταποκριθούν στα αιτήματά μας, προκαλώντας έτσι την κλιμάκωση", δήλωσε ο επικεφαλής των συνδικάτων της Lederne, Audun Ingvartsen.

Το κλείσιμο βοήθησε στην αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου τη Δευτέρα, με τον Brent να αυξάνεται κατά 4,0% κατά 1207 GMT.
Η απεργία έγινε στα πεδία Gudrun, Gina Krog και Kvitebjoern της Equinor, το πεδίο Valemon της Kvitebjoern, το πεδίο Gjoea του Neptune και το πεδίο Vega, που διαχειρίζεται η Wintershall Dea.
Σημαντικές περικοπές στην παραγωγή φυσικού αερίου


Σχεδόν το 60% των περικοπών ήταν φυσικό αέριο, με το αργό πετρέλαιο και τα υγρά φυσικού αερίου να αποτελούν το υπόλοιπο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters με βάση επίσημα νορβηγικά στοιχεία παραγωγής.

Η τιμή του φυσικού αερίου την Δευτέρα ανέβηκε 2,63 δολ/mmbtu σημαιώνοντας άνοδο 8%

Τον Ιούλιο, η συνδυασμένη παραγωγή αργού πετρελαίου από τα έξι πεδία που έκλεισαν τη Δευτέρα ανήλθε σε 79.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου ανήλθε σε 194.000 boepd, σύμφωνα με τα στοιχεία της Νορβηγικής Διεύθυνσης Πετρελαίου (NPD).

Τα υγρά φυσικού αερίου από τα έξι πεδία ανήλθαν σε περίπου 62.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η Lederne επιδιώκει καλύτερους οικονομικούς όρους για τα μέλη και θέλει η συμφωνία υπεράκτιων μισθών να καλύψει και τους εργαζόμενους σε εσωτερικούς χώρους τηλεχειρισμού.

Η Equinor και άλλες εταιρείες πετρελαίου αναζητούν τρόπους να ελέγχουν εξ αποστάσεως την παραγωγή σε υπεράκτια πεδία, για να μειώσουν το κόστος.
Η NOG είπε ότι το αίτημα της Lederne δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της υπεράκτιας μισθολογικής συμφωνίας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης