Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

ΕΔΑ: «Ψαλίδι» της ΡΑΕ σε εκπτώσεις σύνδεσης και επιδοτήσεις εγκαταστάσεων το 2022

ΕΔΑ: «Ψαλίδι» της ΡΑΕ σε εκπτώσεις σύνδεσης και επιδοτήσεις εγκαταστάσεων το 2022
Σύμφωνα με την ΕΔΑ Αττικής, η μείωση των δαπανών θα ελαττώσει άνω του 25% τον αριθμό νένων συνδέσεων που έχει θέσει ως στόχο για τη μεθεπόμενη χρονιά
Σημαντική μείωση δαπανών των εταιρειών διανομής αερίου για το 2022, οι οποίες στοχεύουν για την ενίσχυση της διείσδυσης του καυσίμου, δρομολογεί η ΡΑΕ.

Οι εν λόγω αλλαγές πρόκειται να εφαρμοσθούν στο πλαίσιο των αποφάσεων που πρόκειται να λάβει η Αρχή για την έγκριση των τιμολογίων διανομής για την περίοδο 2019-2022, η οποία εκκρεμεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, για αυτές έχουν ενημερωθεί σχετικά οι εταιρείες διανομής, ώστε να τις λάβουν υπόψη τους στα τιμολόγια που θα υποβάλουν.

Περιστολή δαπανών της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο CNG

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση την ενημέρωση των Διαχειριστών, σκοπός της Αρχής είναι τη μεθεπόμενη χρονιά να μην ισχύσει η 100% έκπτωση στα τέλη σύνδεσης νέων καταναλωτών, που προσφέρουν έως σήμερα οι εταιρείες διανομής. Η πλήρης έκπτωση θα συνεχίσει να εφαρμόζεται και για το 2021, ώστε από την επόμενη χρονιά, π.χ. στην περίπτωση της ΕΔΑ Αττικής, να περιορισθεί στο 50%.

Όσον αφορά την ΕΔΑ Αττικής, η ΡΑΕ ζητά επίσης από την εταιρεία να μην συμπεριλάβει στις δαπάνες της το 2022 κονδύλια για την εφαρμογή προγράμματος επιδότησης για εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Κάτι που σημαίνει ότι, τουλάχιστον για τη μεθεπόμενη χρονιά, η εταιρεία δεν θα χρηματοδοτήσει σε οικιακούς καταναλωτές και πολυκατοικίες μέρος του κόστους συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο.

Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η Αρχή δεν αναγνωρίζει για το 2022 κόστη που σχετίζονται με τη χρήση CNG, το οποίο αξιοποιείται για τον ανεφοδιασμό απομακρυσμένων αυτόνομων δικτύων. Πιο συγκεκριμένα, ζητά από τον Διαχειριστή να μην συμπεριλάβει δαπάνες που αφορούν το κόστος παραμονής βυτίων στους σταθμούς αποσυμπίεσης.

«Φρένο» στην ενίσχυση της διείσδυσης του αερίου

Στην ενημέρωση προς τους Διαχειριστές, η Αρχή έχει επισημάνει πως σκοπός της είναι να εξετάσει στο μέλλον νέα πλαίσια για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες διανομής έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στην περιστολή των συγκεκριμένων δαπανών, καθώς θέτει εμπόδια στην περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά.

Μάλιστα, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΔΑ Αττικής επισημαίνει στη ΡΑΕ πως τα οικονομικά κίνητρα και το πρόγραμμα επιδοτήσεων έχουν ιδιαίτερο βάρος στη στρατηγική που έχει χαράξει, για αύξηση των συνδέσεων στο Λεκανοπέδιο. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως υπογραμμίζει, στην περίπτωση που δεν ισχύσουν το 2022, τότε εκτιμά πως θα αποκλίνει πάνω από 25% στον στόχο που έχει θέσει για το συγκεκριμένο έτος, και ο οποίος ανέρχεται σε 22.000 νέες συνδέσεις για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης