Ενέργεια

Η Shell θα κλείσει διυλιστήρια και θα μειώσει έως και 9.000 θέσεις εργασίας κατά την μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα

Η Shell θα κλείσει διυλιστήρια και θα μειώσει έως και  9.000 θέσεις εργασίας κατά την μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα
Η Shell σχεδιάζει επίσης να μειώσει τον αριθμό των διυλιστηρίων της σε λιγότερα από 10 από 17 σήμερα
Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε την Τετάρτη σχέδια για μείωση έως και 9.000 θέσεων εργασίας, ή πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού της, ως μέρος μιας σημαντικής αναθεώρησης για τη μετατόπιση του γίγαντα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η Shell, η οποία είχε 83.000 υπαλλήλους στο τέλος του 2019, ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η αναδιοργάνωση θα οδηγήσει σε πρόσθετες ετήσιες εξοικονομήσεις από περίπου 2 δισεκατομμύρια έως 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2022, ξεπερνώντας εν μέρει τις περικοπές των 3 έως 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος.
Τον περασμένο μήνα ξεκίνησε μια ευρεία αναδιοργάνωση με στόχο τη μείωση του κόστους καθώς προετοιμάζεται να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της στο πλαίσιο της μετάβασης σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένεται να μειώσει 7.000 έως 9.000 θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2022, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.500 ατόμων που έχουν συμφωνήσει να λάβουν εθελοντική απόλυση φέτος.
Η ανταγωνίστρια BP φέτος ανακοίνωσε σχέδια για περικοπή περίπου 10.000 θέσεων εργασίας ως μέρος των σχεδίων του Διευθύνοντος Συμβούλου, Bernard Looney, για την ταχεία επέκταση των δραστηριοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η μείωση του κόστους είναι ζωτικής σημασίας για τα σχέδια της Shell για μετάβαση στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου τα περιθώρια είναι σχετικά χαμηλά.

shell1.30.9

Ανταγωνισμός

Ο ανταγωνισμός είναι επίσης πιθανό να ενταθεί με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τις αντίπαλες πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της BP και της Total, που παλεύουν για μερίδιο αγοράς καθώς οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο γίνονται πράσινες.
«Εξετάσαμε προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο είμαστε οργανωμένοι και πιστεύουμε ότι, σε πολλά μέρη, έχουμε πολλά «στρώματα» στην εταιρεία», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Ben van Beurden σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Shell.
Σε μια ενημέρωση για τις επιχειρήσεις, η Shell δήλωσε επίσης ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί απότομα το τρίτο τρίμηνο σε περίπου 3,04 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα λόγω της χαμηλότερης παραγωγής ως αποτέλεσμα της πανδημίας και των τυφώνων που ανάγκασαν τις υπεράκτιες πλατφόρμες να σταματήσουν την λειτουργία του


Πωλήσεις

Η Shell, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης καυσίμων στον κόσμο, σημείωσε ανάκαμψη στις πωλήσεις καυσίμων το τρίτο τρίμηνο από τα χαμηλά επίπεδα που σημειώθηκαν το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς σε ορισμένες χώρες έγινε σταδιακή άρση των lockdown.
Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η Shell απέφυγε την πρώτη τριμηνιαία της απώλεια στην πρόσφατη ιστορία, με τη βοήθεια μιας αναπτυσσόμενης εμπορικής επιχείρησης. Ωστόσο, ανακοίνωσε περίπου 16,8 δισεκατομμύρια δολάρια απομειώσεις, αφού περέκοψε απότομα τις προοπτικές του για τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά την πανδημία.
Η Shell δήλωσε ότι θα υπάρχει ακόμα μια απομείωση από 1 έως 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο.

shell2.30.9

Η Shell διερευνά τρόπους για τη μείωση των δαπανών για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο τμήμα της που είναι γνωστό ως ανάντη, κατά 30% έως 40% μέσω περικοπών στο λειτουργικό κόστος και κεφαλαιουχικών δαπανών για νέα έργα, σύμφωνα με πηγές του Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Ο μετασχηματισμός σε μια πιο λιτή και χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα οργάνωση είναι ο σωστός για τη Shell πιο μακροπρόθεσμα κατά την άποψή μας, αλλά με το μακροοικονομικό περιβάλλον που εξακολουθεί να προκαλεί αυτό μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνο για να αντικατοπτριστεί στην τιμή της μετοχής», ανέφεραν οι αναλυτές της Barclays.

Μείωση διυλιστηρίων

Η Shell ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει επίσης να μειώσει τον αριθμό των διυλιστηρίων της σε λιγότερα από 10 από 17 σήμερα και πάνω από 55 που ήταν πριν 15 χρόνια .
«Αν θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αν θέλουμε να πετύχουμε ως αναπόσπαστο μέρος μιας κοινωνίας που κατευθύνεται προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές (άνθρακα), τώρα είναι η ώρα να επιταχυνθεί», δήλωσε ο van Beurden.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης