Πετρέλαιο

Το καύσιμο-γέφυρα της Αυστραλίας για την ανθρακική ουδετερότητα ως το 2050

Το καύσιμο-γέφυρα της Αυστραλίας για την ανθρακική ουδετερότητα ως το 2050
Διάφορα σενάρια επεξεργάζεται η Αυστραλία για να υλοποιήσει τους στόχους της

H πανδημία του κορωνοϊού ευνόησε την ενεργειακή μετάβαση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς το πετρέλαιο δεν είναι και το μεγαλύτερο asset των λεγόμενων Big Oils,σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Oilprice.

Ενώ οι ευρωπαϊκοί γίγαντες πετρελαίου όπως η Shell και η BP έχουν επενδύσει σε μεγάλα ανανεώσιμα έργα και έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια τους, στις ΗΠΑ δεν συμβαίνει το ίδιο. «Καθώς οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν και αυξάνονται οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, η BP, η Royal Dutch Shell και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας πωλούν τα πετρελαϊκά τους πεδία. Αντιθέτως, η Exxon και Chevron  έχουν δεσμευτεί για ορυκτά καύσιμα» γράφουν χαρακτηριστικά οι New York Times.

Το υδρογόνο

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ωθούν το υδρογόνο ως κλειδί στην πορεία της Αυστραλίας προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές, με νέα μοντέλα που υποδηλώνουν ότι η χρήση της πηγής καυσίμου για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου σε σόμπες, θέρμανση και βιομηχανικές διεργασίες θα είναι φθηνότερη.

«Δεδομένου ότι οι στόχοι για την απαλλαγή από τον άνθρακα απειλούν τη μακροπρόθεσμη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα υψηλής έντασης εκπομπών, οι βιομηχανικοί όμιλοι και οι φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρικού δικτύου έχουν ξεκινήσει μια έκθεση σχετικά με το κόστος της ουδετερότητας του άνθρακα έως το 2050 σε μια σειρά διαφορετικών σεναρίων» σημειώνει έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Sydney Morning Herald.

Ενώ το υδρογόνο είναι μια λέξη-κλειδί καθαρής ενέργειας που προκαλεί ουτοπικές εικόνες για το τέλειο,η πραγματικότητα είναι λίγο πιο περίπλοκη. Κάποιο υδρογόνο είναι πράγματι πολύ πράσινο. Ακριβώς, αυτό το είδος υδρογόνου, που παράγεται χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές και καθαρές μορφές παραγωγής ενέργειας, ονομάζεται πράσινο υδρογόνο.

Η περίπτωση της Αυστραλίας


Πράγματι, ενώ η ρητορική της Αυστραλίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ουδετερότητα του άνθρακα, το έθνος ψάχνει για ένα ενεργειακό μέλλον που εξακολουθεί να διαθέτει τους πλούσιους πόρους φυσικού αερίου.
«Οι ρυθμίσεις πολιτικής που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η συνέχιση της χρήσης υποδομής φυσικού αερίου είναι η επιλογή χαμηλότερου κόστους για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών από τον ενεργειακό τομέα έως το 2050
» ανέφερε η Tamantha Smith της Energy Networks Australia από το Sydney Morning Herald.

Παρόλο που το σχέδιο δεν είναι τόσο πράσινο όσο υποδηλώνουν οι τίτλοι, εάν εφαρμοστεί, θα εξακολουθήσει να είναι ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη των στόχων της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Και ειδικά για μια χώρα που είναι ιστορικά πιστή στις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων όπως η Αυστραλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης