Περιβάλλον

«Σούπερ ένζυμο» που καταναλώνει πλαστικά μπουκάλια έξι φορές πιο γρήγορα

«Σούπερ ένζυμο» που καταναλώνει πλαστικά μπουκάλια έξι φορές πιο γρήγορα
Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο «σούπερ ένζυμο» που μπορεί να διαλύσει το πλαστικό έως και έξι φορές ταχύτερα από προηγούμενα ένζυμα

Μια ομάδα ερευνητών αναδημιούργησαν ένα ένζυμο που τρώει πλαστικά με την ονομασία PETase και το συνδύασαν με ένα δεύτερο ένζυμο για να επιταχύνουν τη διαδικασία κατανάλωσής πλαστικού, σύμφωνα με δελτίο τύπου από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.

Το σούπερ ένζυμο θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανακύκλωση τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (PET), το οποίο είναι το πιο κοινό θερμοπλαστικό που χρησιμοποιείται σε φιάλες, χαλιά και ρούχα μίας χρήσης. Σε αντίθεση με το ΡΕΤ, το PETase μπορεί να το διασπαστεί στα δομικά στοιχεία του σε λίγες μέρες.

Αυτή η τελευταία εξέλιξη αντιπροσωπεύει μια τεράστια στάση για τη χρήση ενζύμων στην ανακύκλωση του πλαστικού και τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, σημείωσε ο John McGeehan, διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας Ενζύμων στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.

Οι ερευνητές έχουν λάβει χρηματοδότηση για να πραγματοποιήσουν περαιτέρω πειράματα και οι επιτυχημένες εξελίξεις δείχνουν ότι η ύπαρξη του ΡΕΤ θα μπορούσε να ανακυκλωθεί αντί να χρησιμοποιήσει ορυκτά καύσιμα για να δημιουργήσει νέο πλαστικό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης