Ενέργεια

Στους 350 οι δηλώσαντες συμμετοχή στη Δεύτερη Εθελουσία της ΔΕΗ

Στους 350 οι δηλώσαντες συμμετοχή στη Δεύτερη Εθελουσία της ΔΕΗ
Υπολείπονται των 500 που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα
Στα 350 άτομα ανέρχεται, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, ο αριθμός των εργαζομένων που δήλωσαν συμμετοχή στο δεύτερο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της ΔΕΗ που λήγει αύριο.

Η συμμετοχή είναι κατά πολύ μικρότερη από τα 1700 άτομα στα οποία απευθύνεται το πρόγραμμα, αλλά και υπολείπεται από τα 500 άτομα που έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα η συμμετοχή των οποίων είχε προεξοφληθεί από τη διοίκηση της εταιρίας. Αν και θεωρείται βέβαιο ότι κάποιοι θα εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια και θα σπεύσουν την τελευταία στιγμή να ενταχθούν στο πρόγραμμα, αυτό που μεταφέρεται από την πλευρά των συνδικαλιστών είναι ότι δύσκολα θα φτάσουν τα 500 άτομα.

Μεταξύ των 350 εργαζομένων που έχουν δηλώσει συμμετοχή, ένας αριθμός περίπου 30 ατόμων προέρχεται από τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Παρακρατήσεις και αναστολές

Δεδομένου ότι σε πολλά από αυτά το δυναμικό των τοπικών μονάδων και του δικτύου είναι περιορισμένο, το πιθανότερο είναι, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες η διοίκηση να κάνει χρήση του δικαιώματος παρακράτησης στην επιχείρηση για διάστημα ενός έτους, έτσι ώστε να προσλάβει και να εκπαιδεύσει νέο προσωπικό για την αντικατάστασή τους προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση της λειτουργία τους.

Διαρροές εργαζομένων ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν και από το πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας αριθμός 25 εργαζομένων περίπου έχει ζητήσει αναστολή της αίτησης υποβολής στο πρόγραμμα, στο οποίο δήλωσαν συνολικά συμμετοχή 702 εργαζόμενοι.

Και στα δύο προγράμματα οι εργαζόμενοι που αποχωρούν λαμβάνουν την κανονική αποζημίωση των 15.000 ευρώ και επιπλέον μπόνους 20.000 ευρώ, δηλαδή συνολικό ποσό 35.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι το όφελος της εταιρίας από το πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας των 702 ατόμων υπολογίζεται σε 48 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ είχε θέσει ως στόχο για το πρώτο πρόγραμμα την αποχώρηση 902 εργαζομένων, ενώ συμμετείχαν τελικά 602 συν 81 στην Λιγνιτική Μεγαλόπολης και 42 στη Λιγνιτική Μελίτης.

Οι στόχοι μέχρι το 2024

Το προγράμματα εθελουσίας εξόδου που ξεκίνησε να εφαρμόζει η ΔΕΗ θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι το Business Plan της ΔΕΗ προβλέπει μείωση του προσωπικού κατά 4.500 άτομα μέχρι το 2024 αλλά και προσλήψεις 800 εργαζομένων, καθώς ζητούμενο για την εταιρία είναι και η ανανέωση του προσωπικού δεδομένου ο μέσος όρος ηλικίας ανέρχεται στα 52 έτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης