Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, θα βρίσκεται στην Ελλάδα στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου
Με τη Σύνοδο Κορυφής να έχει αναβληθεί λόγω του κορωνοϊού, ο Τούρκος πρόεδρος έχει στη διάθεση του περίπου μία εβδομάδα για να κάνει τα... παζάρια του.
Ο Recep Tayyip Erdogan έχει διαμηνύσει στη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, ότι σε περίπτωση που η Σύνοδος Κορυφής αποφασίσει κυρώσεις στην Τουρκία, οι διερευνητικές επαφές θα πάνε... περίπατο. Συμπτωματικά, δε, μετά την προειδοποίηση του Erdogan, ανακοινώθηκε και η αναβολή της Συνόδου Κορυφής για 1 με 2 Οκτωβρίου (σσ. η Σύνοδος Κορυφής ήταν προγραμματισμένη για τις 24-25 Σεπτεμβρίου).
Εμπόδιο στα σχέδια του Βερολίνου να ικανοποιήσει το «αίτημα» του Erdogan είναι η Κύπρος, που επιμένει στην επιβολή κυρώσεων, ενώ έχει ήδη ασκήσει βέτο και έχει μπλοκάρει τις κυρώσεις στη Λευκορωσία, δηλώνοντας ότι δεν γίνεται η ΕΕ να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Και με δεδομένο ότι έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεση του μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, ο Erdogan διευρύνει την ατζέντα των συζητήσεων με την Ελλάδα, αν και η χώρα μας επιμένει το μόνο θέμα που είναι προς συζήτηση είναι η ΑΟΖ.
Η Τουρκία θέτει τους δικούς της όρους
Ο Erdogan επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, μετά την συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Erdogan και παρουσία των στρατηγών και των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, εκδόθηκε ανακοίνωση που κάνει λόγο για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
«Όπως μέχρι σήμερα, έτσι και τώρα δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση στα συμφέροντα του τουρκικού έθνους σε θάλασσα, ξηρά και αέρα.
Καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική, οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών, ιδίως όσον αφορά στην στρατικοποίηση των νησιών τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς» ανέφερε η εν λόγω ανακοίνωση.
Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, σε σύσκεψη με κομματικά στελέχη, υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ και της ΕΕ.
Η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα νησιά ως δικαιολογία, βρίσκεται εκεί και προσπαθεί να δημιουργήσει μια ελληνική λίμνη, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας.
Προτεραιότητά μας είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της διπλωματίας. Θα ακολουθήσουμε μια πιο μετριοπαθή πολιτική.
Ωστόσο, στην Ανατολική Μεσόγειο, θα εξηγήσουμε πως έχουμε δίκιο και θα το κάνουμε με κάθε αφορμή».
Πέτσας: Δεν έχει τεθεί αποστρατιωτικοποίησης
Τα περί αιτήματος της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών απορρίπτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Δεν έχει τεθεί ποτέ και αν τεθεί δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.
Είναι ξεκάθαρο αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Real FM.
Ο ίδιος επεσήμανε πως είναι άλλο πράγμα το τι λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας σε ένα εσωτερικό κοινό που αυτή τη στιγμή βλέπει την κυβέρνηση του να έχει πολλές μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις και να έχει σε τρία-τέσσερα σημεία σαφώς αναδιπλωθεί, προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διερευνητικές επαφές, όταν επανεκκινήσουν.
Οι θέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων είναι πάγιες, ταυτίζονται, δεν έχουν αλλάξει ποτέ.
Έχουν να κάνουν πρώτον με το γεγονός ότι υπήρξε τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Υπάρχει η εγκατάσταση της 4ης Στρατιά, της Στρατιάς του Αιγαίου -όπως τη λένε οι Τούρκοι- από το ’75 στα μικρασιατικά παράλια.
Υπάρχει η εξουσιοδότηση της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας για casus belli από τον Ιούνιο του ’95.
Υπάρχει φυσικά και το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας της χώρας μας, με βάση το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Επομένως, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα επί της ουσίας.
Δεν πρόκειται ποτέ καμία ελληνική Κυβέρνηση να συζητήσει τέτοιο θέμα», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Pompeo στην Ελλάδα
Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo, ό,τι αυτή συνεπάγεται για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
«Υπάρχουν τρόποι επίλυσης των θαλάσσιων διαφορών.
Η απάντηση δεν είναι μέσω μπούλινγκ, ή εκφοβισμού ή χρήσης στρατιωτικής ισχύος, αλλά μέσω των φυσιολογικών μηχανισμών επίλυσης διεθνών διαφορών, ειδικά εκείνων που αφορούν δικαιώματα και υπάρχει ένα σύνολο κανόνων» έχει δηλώσει ο Pompeo σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα.
Ο Pompeo αναμένεται να συναντηθεί στην Κρήτη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει τετ α τετ τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια και θα συζητήσει μαζί τους για την κατάσταση στη ευρύτερη περιοχή αλλά και εν γένει για τις διμερείς σχέσεις.
Η επίσκεψη Pompeo αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την Erdogan προκειμένου να τερματίσει τις προκλήσεις.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Αμερικανός υπουργός δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία, όπως είθισται να συμβαίνει για λόγους τήρησης της ισορροπίας μεταξύ των δύο χωρών.
Daily Sabah: Γελάει... ο κόσμος με το σχέδιο - χάρτη της Σεβίλλης που παρουσιάζει η Ελλάδα
Η συζήτηση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με την κυριαχία στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο συνεχίζεται.
Και είναι αναμφισβήτητο, όπως αναφέρει η Daily Sabah, ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που πυροδότησε την ασφάλεια στις κρίσεις που ξέσπασαν μεταξύ των δύο χωρών.
Η Αθήνα πάντα προσπαθούσε να διαταράξει την ισορροπία που δημιουργήθηκε στο Αιγαίο Πέλαγος με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 προς όφελός της, προπαγανδίζει η Daily Sabah.
Για παράδειγμα, το 1936, αύξησε μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια, που αρχικά ορίστηκαν στα 3 μίλια (4,82 χιλιόμετρα) από τη συνθήκη.
Η de facto κατάσταση που δημιούργησε αγνοήθηκε από την Άγκυρα λόγω της θετικής στάσης που κυριαρχούσε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εκείνη την εποχή.
Το 1974-76, το 1986 και το 1996, η Ελλάδα προσπάθησε επανειλημμένα να δημιουργήσει νέες de facto καταστάσεις.
Η Αθήνα μίλησε επίσης για την αύξηση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος στα 12 μίλια πρόσφατα.
Οι ειδικοί της Ασφάλειας λένε ότι η Ελλάδα, αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια, θα αυξήσει παράλληλα και το μέγεθος των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα οποία σήμερα αντιπροσωπεύουν το 40% του Αιγαίου, στο 70%.
Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία θα έχει έλεγχο σε κάτω του 10% του Αιγαίου.
Επιπλέον, αυτή η άνιση εξίσωση στο Αιγαίο, που εκτείνεται μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, προκαλεί επίσης προβλήματα στη Μεσόγειο, όπου συνδέεται η ενδοχώρα.
Τότε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή της Μεσογείου, η Τουρκία, θα αποκοπεί από τη θάλασσα.
Η Ελλάδα έχει βασίσει τη ρητορική της σε μια μελέτη που ονομάζεται Χάρτης της Σεβίλλης.
Ο χάρτης, που εκπονήθηκε το 2007 από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε ως στόχο την επίλυση της διαφοράς σχετικά με τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, ο χάρτης απορρίφθηκε από την Άγκυρα, καθώς τα δηλωμένα ηπειρωτικά εδάφη παραβίαζαν τα δικαιώματα της ΑΟΖ.
Στον χάρτη, η ελληνική υφαλοκρηπίδα υπολογίστηκε με βάση τα ελληνικά νησιά, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά βρίσκονται στην Τουρκία.
Για παράδειγμα, ακόμη και μέρη που μπορούν να περιγραφούν ως βραχώδη, 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, φαίνεται να καθορίζουν επίσης τα θαλάσσια δικαιώματα της Ελλάδας, αν και απέχουν λίγα χιλιόμετρα από την ακτή της Τουρκίας.
Ξεκινώντας από το νησί Καστελόριζο (Megisti-Meis), οι ισχυρισμοί της ελληνικής κυριαρχίας συνεχίζονται νότια στο κέντρο της Μεσογείου, αποκλείοντας την Τουρκία από κάποιο σημείο εξόδου προς τη Μεσόγειο, εκτός από τον Κόλπο της Αττάλειας.
Το σχόλιο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ότι οι Βρυξέλλες θα υιοθετήσουν μια προσέγγιση «καρότο και μαστίγιο» στην Τουρκία στην περιοχή μπορεί να ενθάρρυναν την Ελλάδα, καθώς χρησιμοποιεί τον χάρτη της Σεβίλλης προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν παίρνουν στα σοβαρά το ελληνικό σχέδιο.
Ο καθηγητής Michaël Tanchum του Πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Ισπανία, σε ένα άρθρο για το περιοδικό Foreign Policy, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία έχει δίκιο.
Το άρθρο επισημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να έχει ευρύτερη θαλάσσια δικαιοδοσία.
Διαφορετικά, η διαμάχη θα είναι αναπόφευκτη.
Μια πρόσφατη δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα ανέφερε: «Όσον αφορά το νομικό καθεστώς του χάρτη της Σεβίλλης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν ότι έχει νομική σημασία. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί το χάρτη της Σεβίλλης ως νομικά δεσμευτικό έγγραφο».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δεσμευτεί να αυξήσει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στο Ιόνιο Πέλαγος σε 12 μίλια από 6 μίλια, εκτός από τους ισχυρισμούς του για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, θα πρέπει πραγματικά να ηρεμήσει, αναφέρει η Daily Sabah.
Εξάλλου, λέγοντας ότι θα εγκαταλείψει την «παθητική» εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Αθήνα εδώ και δεκαετίες, ο πρωθυπουργός μπορεί να χάσει μερικά νησιά (για παράδειγμα, 12 από αυτά - τα Δωδεκάνησα) που κατέχει στο Αιγαίο προσπαθώντας να κυριαρχήσει σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
www.worldenergynews.gr
Ο Recep Tayyip Erdogan έχει διαμηνύσει στη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, ότι σε περίπτωση που η Σύνοδος Κορυφής αποφασίσει κυρώσεις στην Τουρκία, οι διερευνητικές επαφές θα πάνε... περίπατο. Συμπτωματικά, δε, μετά την προειδοποίηση του Erdogan, ανακοινώθηκε και η αναβολή της Συνόδου Κορυφής για 1 με 2 Οκτωβρίου (σσ. η Σύνοδος Κορυφής ήταν προγραμματισμένη για τις 24-25 Σεπτεμβρίου).
Εμπόδιο στα σχέδια του Βερολίνου να ικανοποιήσει το «αίτημα» του Erdogan είναι η Κύπρος, που επιμένει στην επιβολή κυρώσεων, ενώ έχει ήδη ασκήσει βέτο και έχει μπλοκάρει τις κυρώσεις στη Λευκορωσία, δηλώνοντας ότι δεν γίνεται η ΕΕ να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Και με δεδομένο ότι έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεση του μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, ο Erdogan διευρύνει την ατζέντα των συζητήσεων με την Ελλάδα, αν και η χώρα μας επιμένει το μόνο θέμα που είναι προς συζήτηση είναι η ΑΟΖ.
Η Τουρκία θέτει τους δικούς της όρους
Ο Erdogan επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, μετά την συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Erdogan και παρουσία των στρατηγών και των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, εκδόθηκε ανακοίνωση που κάνει λόγο για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
«Όπως μέχρι σήμερα, έτσι και τώρα δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση στα συμφέροντα του τουρκικού έθνους σε θάλασσα, ξηρά και αέρα.
Καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική, οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών, ιδίως όσον αφορά στην στρατικοποίηση των νησιών τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς» ανέφερε η εν λόγω ανακοίνωση.
Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, σε σύσκεψη με κομματικά στελέχη, υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ και της ΕΕ.
Η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα νησιά ως δικαιολογία, βρίσκεται εκεί και προσπαθεί να δημιουργήσει μια ελληνική λίμνη, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας.
Προτεραιότητά μας είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της διπλωματίας. Θα ακολουθήσουμε μια πιο μετριοπαθή πολιτική.
Ωστόσο, στην Ανατολική Μεσόγειο, θα εξηγήσουμε πως έχουμε δίκιο και θα το κάνουμε με κάθε αφορμή».
Πέτσας: Δεν έχει τεθεί αποστρατιωτικοποίησης
Τα περί αιτήματος της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών απορρίπτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Δεν έχει τεθεί ποτέ και αν τεθεί δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.
Είναι ξεκάθαρο αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Real FM.
Ο ίδιος επεσήμανε πως είναι άλλο πράγμα το τι λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας σε ένα εσωτερικό κοινό που αυτή τη στιγμή βλέπει την κυβέρνηση του να έχει πολλές μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις και να έχει σε τρία-τέσσερα σημεία σαφώς αναδιπλωθεί, προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διερευνητικές επαφές, όταν επανεκκινήσουν.
Οι θέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων είναι πάγιες, ταυτίζονται, δεν έχουν αλλάξει ποτέ.
Έχουν να κάνουν πρώτον με το γεγονός ότι υπήρξε τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Υπάρχει η εγκατάσταση της 4ης Στρατιά, της Στρατιάς του Αιγαίου -όπως τη λένε οι Τούρκοι- από το ’75 στα μικρασιατικά παράλια.
Υπάρχει η εξουσιοδότηση της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας για casus belli από τον Ιούνιο του ’95.
Υπάρχει φυσικά και το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας της χώρας μας, με βάση το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Επομένως, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα επί της ουσίας.
Δεν πρόκειται ποτέ καμία ελληνική Κυβέρνηση να συζητήσει τέτοιο θέμα», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Pompeo στην Ελλάδα
Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo, ό,τι αυτή συνεπάγεται για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
«Υπάρχουν τρόποι επίλυσης των θαλάσσιων διαφορών.
Η απάντηση δεν είναι μέσω μπούλινγκ, ή εκφοβισμού ή χρήσης στρατιωτικής ισχύος, αλλά μέσω των φυσιολογικών μηχανισμών επίλυσης διεθνών διαφορών, ειδικά εκείνων που αφορούν δικαιώματα και υπάρχει ένα σύνολο κανόνων» έχει δηλώσει ο Pompeo σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα.
Ο Pompeo αναμένεται να συναντηθεί στην Κρήτη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει τετ α τετ τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια και θα συζητήσει μαζί τους για την κατάσταση στη ευρύτερη περιοχή αλλά και εν γένει για τις διμερείς σχέσεις.
Η επίσκεψη Pompeo αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την Erdogan προκειμένου να τερματίσει τις προκλήσεις.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Αμερικανός υπουργός δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία, όπως είθισται να συμβαίνει για λόγους τήρησης της ισορροπίας μεταξύ των δύο χωρών.
Daily Sabah: Γελάει... ο κόσμος με το σχέδιο - χάρτη της Σεβίλλης που παρουσιάζει η Ελλάδα
Η συζήτηση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με την κυριαχία στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο συνεχίζεται.
Και είναι αναμφισβήτητο, όπως αναφέρει η Daily Sabah, ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που πυροδότησε την ασφάλεια στις κρίσεις που ξέσπασαν μεταξύ των δύο χωρών.
Η Αθήνα πάντα προσπαθούσε να διαταράξει την ισορροπία που δημιουργήθηκε στο Αιγαίο Πέλαγος με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 προς όφελός της, προπαγανδίζει η Daily Sabah.
Για παράδειγμα, το 1936, αύξησε μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια, που αρχικά ορίστηκαν στα 3 μίλια (4,82 χιλιόμετρα) από τη συνθήκη.
Η de facto κατάσταση που δημιούργησε αγνοήθηκε από την Άγκυρα λόγω της θετικής στάσης που κυριαρχούσε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εκείνη την εποχή.
Το 1974-76, το 1986 και το 1996, η Ελλάδα προσπάθησε επανειλημμένα να δημιουργήσει νέες de facto καταστάσεις.
Η Αθήνα μίλησε επίσης για την αύξηση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος στα 12 μίλια πρόσφατα.
Οι ειδικοί της Ασφάλειας λένε ότι η Ελλάδα, αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια, θα αυξήσει παράλληλα και το μέγεθος των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα οποία σήμερα αντιπροσωπεύουν το 40% του Αιγαίου, στο 70%.
Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία θα έχει έλεγχο σε κάτω του 10% του Αιγαίου.
Επιπλέον, αυτή η άνιση εξίσωση στο Αιγαίο, που εκτείνεται μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, προκαλεί επίσης προβλήματα στη Μεσόγειο, όπου συνδέεται η ενδοχώρα.
Τότε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή της Μεσογείου, η Τουρκία, θα αποκοπεί από τη θάλασσα.
Η Ελλάδα έχει βασίσει τη ρητορική της σε μια μελέτη που ονομάζεται Χάρτης της Σεβίλλης.
Ο χάρτης, που εκπονήθηκε το 2007 από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε ως στόχο την επίλυση της διαφοράς σχετικά με τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, ο χάρτης απορρίφθηκε από την Άγκυρα, καθώς τα δηλωμένα ηπειρωτικά εδάφη παραβίαζαν τα δικαιώματα της ΑΟΖ.
Στον χάρτη, η ελληνική υφαλοκρηπίδα υπολογίστηκε με βάση τα ελληνικά νησιά, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά βρίσκονται στην Τουρκία.
Για παράδειγμα, ακόμη και μέρη που μπορούν να περιγραφούν ως βραχώδη, 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, φαίνεται να καθορίζουν επίσης τα θαλάσσια δικαιώματα της Ελλάδας, αν και απέχουν λίγα χιλιόμετρα από την ακτή της Τουρκίας.
Ξεκινώντας από το νησί Καστελόριζο (Megisti-Meis), οι ισχυρισμοί της ελληνικής κυριαρχίας συνεχίζονται νότια στο κέντρο της Μεσογείου, αποκλείοντας την Τουρκία από κάποιο σημείο εξόδου προς τη Μεσόγειο, εκτός από τον Κόλπο της Αττάλειας.
Το σχόλιο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ότι οι Βρυξέλλες θα υιοθετήσουν μια προσέγγιση «καρότο και μαστίγιο» στην Τουρκία στην περιοχή μπορεί να ενθάρρυναν την Ελλάδα, καθώς χρησιμοποιεί τον χάρτη της Σεβίλλης προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν παίρνουν στα σοβαρά το ελληνικό σχέδιο.
Ο καθηγητής Michaël Tanchum του Πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Ισπανία, σε ένα άρθρο για το περιοδικό Foreign Policy, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία έχει δίκιο.
Το άρθρο επισημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να έχει ευρύτερη θαλάσσια δικαιοδοσία.
Διαφορετικά, η διαμάχη θα είναι αναπόφευκτη.
Μια πρόσφατη δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα ανέφερε: «Όσον αφορά το νομικό καθεστώς του χάρτη της Σεβίλλης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν ότι έχει νομική σημασία. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί το χάρτη της Σεβίλλης ως νομικά δεσμευτικό έγγραφο».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δεσμευτεί να αυξήσει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στο Ιόνιο Πέλαγος σε 12 μίλια από 6 μίλια, εκτός από τους ισχυρισμούς του για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, θα πρέπει πραγματικά να ηρεμήσει, αναφέρει η Daily Sabah.
Εξάλλου, λέγοντας ότι θα εγκαταλείψει την «παθητική» εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Αθήνα εδώ και δεκαετίες, ο πρωθυπουργός μπορεί να χάσει μερικά νησιά (για παράδειγμα, 12 από αυτά - τα Δωδεκάνησα) που κατέχει στο Αιγαίο προσπαθώντας να κυριαρχήσει σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
www.worldenergynews.gr