Διεθνή

A. Medvedev: Στόχος της Gazprom να εξάγει 100 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως στην Κίνα

A. Medvedev: Στόχος της Gazprom να εξάγει 100 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως στην Κίνα
Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, οι ανάγκες της Κίνας για φυσικό αέριο μπορεί να φθάσουν τα 400 δισ. κ.μ. το χρόνο μέχρι το 2025, εάν υλοποιηθούν τα σχέδιά της σχετικά με την αντικατάσταση του άνθρακα με πιο καθαρά καύσιμα.
Σε μία νέα συμφωνία με την Κίνα βάσει της οποίας η Gazprom θα εξάγει 100 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως στην χώρα της Άπω Ανατολής, φιλοδοξεί ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρό του Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι συνομιλίες για νέες συμφωνίες έχουν επιβραδυνθεί, λόγω του ορίου που έθεσε το Πεκίνο στο μερίδιο του φυσικού αερίου στην αγορά ενέργειας της Κίνας, με στόχο να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές.
Σημειώνει δε, ότι το 2014 και μετά τον κλονισμό των σχέσεων της Μόσχας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Ρωσία υπέγραψε με το Πεκίνο συμφωνία ύψους 400 δισ. δολαρίων για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα από τα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα της Ανατολικής Σιβηρίας.
Ακολούθησε το 2015 μία νέα συμφωνία διάρκειας 30 ετών της Gazprom με την Κίνα για την παροχή φυσικού αερίου από τη Δυτική Σιβηρία και το 2016 υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού από την Σαχαλίνη της Ρωσίας στα ανοικτά των ακτών του Ειρηνικού προς την Κίνα.
Οι τρεις αυτές διαδρομές των αγωγών μαζί με τις προμήθειες LNG μέσω δεξαμενόπλοιων θα είναι αρκετές, για να επιτευχθεί ο στόχος των 100 δισ. κ.μ., δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο Χονγκ Κονγκ, χωρίς ωστόσο να δώσει χρονοδιάγραμμα.
Ο πρώτος αγωγός έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει το συντομότερο το 2019.
Την ίδια ώρα, η Κίνα αναμένει ότι η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου θα αυξηθεί περίπου 60% σε σύγκριση με το 2016 σε 220 δισ. κ.μ. μέχρι το 2020.
Τον Δεκέμβριο του 2016 δε, η κινεζική κυβέρνηση έθεσε ως στόχο την κατανάλωση 350-380 δισ. κ.μ. ετησίως μέχρι το 2020.
Σύμφωνα ωστόσο με τον Μεντβέντεφ, οι ανάγκες της Κίνας για φυσικό αέριο μπορεί να φθάσουν τα 400 δισ. κ.μ. το χρόνο μέχρι το 2025, εάν υλοποιηθούν τα σχέδιά της σχετικά με την αντικατάσταση του άνθρακα με πιο καθαρά καύσιμα.
Τόνισε δε, ότι η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου θα είναι πιο ανταγωνιστική για την Κίνα, από ό, τι του LNG από την Αυστραλία, λόγω του χαμηλότερου κόστους παραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης