Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Κομισιόν: Στο -9% η ύφεση της Ελλάδας το 2020, στο +6% η ανάπτυξη το 2021

Κομισιόν: Στο -9% η ύφεση της Ελλάδας το 2020, στο +6% η ανάπτυξη το 2021
Η Κομισιόν είναι θετική στις μεταρρυθμίσεις που έκανε η Ελλάδα, ενώ δικαιολογεί εν μέρει τις όποιες καθυστερήσεις υπήρξαν, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού
Στο -9% θα είναι η ύφεση της Ελλάδας το 2020 και στο +6% η ανάπτυξη το 2021, σύμφωνα με την 7η έκθεση για την αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που ανακοινώθηκε από την Κομισιόν, η οποία μάλιστα εκτιμά ότι η ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού θα υλοποιηθεί από το 2022.
Δηλαδή η οικονομία θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 σε δύο χρόνια.
Εικόνα
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν είναι θετική στις μεταρρυθμίσεις που έκανε η Ελλάδα, ενώ δικαιολογεί εν μέρει τις όποιες καθυστερήσεις υπήρξαν, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Παράλληλα, η Κομισιόν εκτιμά ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 5,8% του ΑΕΠ, ωστόσο σε αυτό το μέγεθος δεν περιλαμβάνεται η πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Συνολική αξιολόγηση

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα κατάφερε να περιορίσει τη διάδοση του κορωνοϊού και κινητοποίησε μεγάλο αριθμό μέτρων για τον περιορισμό του κοινωνικοοικονομικού του κόστους, αλλά η πανδημία εξακολουθεί να αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την οικονομία.
Μετά το πρώτο κύμα των μέτρων περιορισμού που διήρκεσε μέχρι τον Μάιο, οι αρχές έχουν προσαρμόσει την αυστηρότητα των μέτρων που εφαρμόζονται σε διαφορετικούς τομείς.
Έχουν κινητοποιήσει ένα μεγάλο σύνολο μέτρων υποστήριξης και αντέδρασαν άμεσα στις εξελίξεις, μέσω κλιμάκωσης ή τροποποίησηςτων μέτρων που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ ή θέτουν σε εφαρμογή νέους μηχανισμούς στήριξης για συγκεκριμένους τομείς.
Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ και η οικονομία της ενδέχεται να επηρεαστεί περισσότερο από κάποια άλλα κράτη μέλη, ενόψει του μεγάλου τουριστικού τομέα και, γενικότερα, του μεγάλου μεριδίου των υπηρεσιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε ορισμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες, ιδίως δτην οριστικοποίηση της πολυαναμενόμενης νομοθετικής πρότασης για την πλήρη αναθεώρηση της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας.
Οι αρχές έχουν επίσης εισαγάγει ένα νέο, ευρύτερο πρόγραμμα εργασίας μικρής διάρκειας, παρέχοντας ευελιξία στις εταιρείες να προσαρμοστούν και αποζημίωση στους εργαζομένους για τις ώρες που δεν εργάστηκαν.
Η Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, θα παράσχει υποστήριξη σε αυτήν και σε άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης βάσει του νέου ευρωπαϊκού μέσου προσωρινής στήριξης της εργασίας λόγω έκτακτης ανάγκης (SURE), συνολικού ποσού 2,7 δισ. ευρώ.
Αυτά τα βήματα είναι έγκαιρα, καθώς το ξέσπασμα του κορωνοϊού συνεπάγεται νέες προκλήσεις και για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και για την αγορά εργασίας, που καθιστούν ζωτικής σημασίας το ρόλο της αποτελεσματικής προσαρμογής των μηχανισμών.
Επιπλέον, σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος στους εξής τομείς:
• Μεταρρύθμιση της αδειοδότησης επενδύσεων
• Ενεργειακή πολιτική
• Δημόσια διοίκηση
Η κυβέρνηση έχει επίσης σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο σε άλλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν σχετίζονται συγκεκριμένα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup, αλλά αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο επιχειρηματικό περιβάλλον και το επενδυτικό κλίμα.
Αυτές περιλαμβάνουν μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της ψηφιακής διακυβέρνησης.
Αναμένεται μια νέα στρατηγική ανάπτυξης, η οποία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί σύντομα.
Επιπλέον, οι αρχές έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα μέτρα για την επιτάχυνση της εφαρμογής των δημοσίων επενδύσεων, που θα συμβάλλει επίσης στην ταχεία απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ που θα είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ.
Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, η διευκόλυνση που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα, υπογραμμίζει τη σημασία της διαδικασίας να γίνεται γρήγορα, με βασικές μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν τη διευκόλυνση προετοιμασίας έργων, τη μεταρρύθμιση δημοσίων συμβάσεων και την περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου καταπολέμησης της διαφθοράς.
Παρά την ικανοποιητική πρόοδο, υπήρξαν ορισμένοι τομείς πολιτικής που επηρεάστηκαν σημαντικά από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, εντείνοντας τις καθυστερήσεις.
Ειδικότερα, επηρεάστηκε σοβαρά η ικανότητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων ειδικά σε τομείς που βασίζονται σε διαδικασίες έντασης εργασίας, σε εργασίες επιτροπών και νομοθετικές ή δικαστικές ενέργειες.
Αυτή η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία, που οδήγησαν αναπόφευκτα σε καθυστερήσεις στην εφαρμογή πολλών δράσεων, η Ελλάδα έχει προχωρήσει ικανοποιητικά με την εφαρμογή των δεσμεύσεων της.
Είναι ευπρόσδεκτο ότι η πρόοδος στην υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων έχει επανεκκινήσει, αν και οι καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας οδήγησαν αναπόφευκτα σε αναπροσαρμογή ορισμένων δεσμεύσεων μεταγενέστερα.

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με την 7η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα

«Ολοκληρώθηκε, με επιτυχία, η 7η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο εισήλθε η χώρα το καλοκαίρι του 2018.
Πρόκειται για την τέταρτη θετική έκθεση αξιολόγησης των θεσμών σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς και της εξαιρετικής συνεργασίας των μελών της Κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση και τις εντολές του Πρωθυπουργού.
Η έκθεση επισημαίνει την έγκαιρη και στοχευμένη υλοποίηση ενός μεγάλου πακέτου μέτρων, προκειμένου να περιοριστούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
Δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, συνολικού ύψους 20,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Μέτρα τα οποία, μαζί με αυτά που υλοποιήθηκαν μεταγενέστερα και αυτά που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, θα υπερβούν τα 24 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020.
Παράλληλα, η έκθεση υπογραμμίζει τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον και το οικονομικό κλίμα.
Ενώ κάνει θετική αναφορά και στη διαμόρφωση, μέσω επιτυχημένων εκδόσεων χρέους τους τελευταίους μήνες, και διακράτηση σημαντικού ύψους ταμειακών διαθεσίμων, ώστε να υποστηριχθεί το θετικό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που απορρέουν από τη μεγάλη, σε παγκόσμιο επίπεδο, αβεβαιότητα εξαιτίας της πανδημίας.
Η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει, με σχέδιο, υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση, αξιοποιώντας και τους πολλούς διαθέσιμους, πλέον, πόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την προσπάθεια για τη στήριξη της κοινωνίας, την ανάταξη της οικονομίας, και την επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Καρφιά και εύσημα από την Κομισιόν με την 7η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών - Σήμερα 23/9 στην δημοσιότητα

Καμπανάκια και εύσημα για την ελληνική οικονομία ενσωματώνει η 7η μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών που θα δίνεται σήμερα στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η έκθεση μπορεί να μην είναι συνδεδεμένη με νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα με εκταμιεύσεις κερδών από ANFA’s και SMP’s ύψους 644 εκατ. ευρώ, πλην όμως παρουσιάζει σπουδαίο ενδιαφέρον στο κομμάτι των σχολίων που θα κάνουν οι ευρωπαίοι για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει πίσω και αποτελούν ουρές από προηγούμενες αξιολογήσεις.  Είχε προηγηθεί η κίτρινη κάρτα πριν από ένα δεκαήμερο από τον Regling (ESM) για τις μεγάλες καθυστερήσεις  που παρουσιάζει το ελληνικό σύστημα στην έκδοση των νέων συντάξεων.
Για τους τεχνοκράτες του ESM το στοκ των 300.000 εκκρεμών συντάξεων ισοδυναμεί με «κρυφό χρέος» και θα πρέπει να έχει σβηστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.
Μέσα από την έκθεση θα υπάρχουν βολές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου που αποτελούν την άλλη μεγάλη πληγή της ελληνικής οικονομίας.
Στην πάροδο των μνημονίων όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν παρείχαν δεσμεύσεις ότι θα μηδενίσουν το «κοντέρ» καμία όμως δεν το έχει επιτύχει με αποτέλεσμα αυτές οι υποχρεώσεις του κράτους να παραμένουν σταθερά πάνω από το ύψος των 1,6 - 1,7 δις. ευρώ.
Θετικές αναφορές θα περιλαμβάνει στην έκθεση για το πακέτο της Θεσσαλονίκης αφού πρόκειται για μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, θα ισχύσουν για το 2021, τα οποία όμως προηγουμένως είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Κατά συνέπεια δεν θα υπάρχουν αιχμές από τα ανώτερα κλιμάκια των δανειστών όπως θα συμβαίνει σε άλλα σημεία της έκθεσης γα την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο κομμάτι των κόκκινων δανείων, της επικαιροποίησης των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα και της πορείας του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων το οποίο έχει φρενάρει λόγω της πανδημικής κρίσης.
Η έκθεση θα αναγνωρίζει το κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται η οικονομία της Ελλάδας, η οποία  δέχεται ισχυρό χτύπημα από τον κορωνοιό με την οικονομία της να βυθίζεται στο -15,2% στο β’ τρίμηνο του 2020 και να  καταβάλει προσπάθειες για ρηχότερη ύφεση -10% στο γ΄ τρίμηνο παρά τα μειωμένα έσοδα από τον τουρισμό και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις.
Ειδικό κεφάλαιο θα αφιερώνουν οι θεσμοί για το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων  της ομάδας Πισσαρίδη, τις οποίες η ελληνική πλευρά επιχειρεί να «κουμπώσει» με τα δάνεια και τους πόρους των 32 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδική αναφορά θα κάνουν οι θεσμοί για το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα των 11 δις. ευρώ του προϋπολογισμού και της ρήτρας διαφυγής που ισχύσει για φέτος.
Ειδικά για το 2021οι συζήσεις πάνω σε αυτό θέμα θα συνεχιστούν ενώ στο οικονομικό επιτελείο έχουν ξεκινήσει να καταρτίζουν το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού ποντάροντας σε συμφωνία με τους θεσμούς για μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα του χρόνου από 6% του ΑΕΠ που αναμένεται να κλείσει φέτος.
Ο στόχος θεωρείται διαχειρίσιμος παρά το γεγονός ότι απαιτεί εξοικονόμηση πόρων πάνω από 10 δις. ευρώ.
Όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες το έλλειμμα θα κατέβει αυτόματα λόγω της συρρίκνωσης των δαπανών από την μη επανάληψη μέτρων με υψηλό κόστος και της αναπλήρωσης απωλειών στα έσοδα από την ανάκαμψη της οικονομίας και την κατάργηση των αναστολών πληρωμών.
Όλα αυτά πάντως είναι σενάρια τα οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθούν στην πράξη.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θεωρείται κομβικό για την επανεκκίνηση της οικονομίας ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από το ύψος των πόρων που θα απελευθερωθούν για την επούλωση των πληγών από την πανδημία.
Παράγοντα σταθερότητας θα αποτελέσουν τα κοινοτικά κονδύλια, αφού σύμφωνα με κυβερνητική πηγή «οι συγκεκριμένοι πόροι θα δημιουργήσουν ισχυρή δύναμη ρευστότητας για να γυρίσει το παιχνίδι στην οικονομία».

Μεγάλη πηγή ανησυχίας για τους ξένους αποτελεί το δημόσιο χρέος, μέγεθος το οποίο πάση θυσία θα πρέπει να συγκρατηθεί κάτω από τα επίπεδα του 200% του ΑΕΠ ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές αξιοποιώντας το μαξιλάρι των 37,7 δισ. ευρώ για να δανείζεται φτηνά.
Το πρόβλημα θα ξεκινήσει όταν η χώρα συνεχίσει να τρώει αλόγιστα από το «μαξιλάρι» για να καλύψεις τις δαπάνες αναχαίτισης του κορονοϊού, στέλνοντας έτσι λάθος σήμα στις αγορές, που θα περιμένουν στη γωνία για να ανεβάσουν το κόστος δανεισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης