Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός της Elpedison για τη νέα μονάδα αερίου στη Θεσσαλονίκη

Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός της Elpedison για τη νέα μονάδα αερίου στη Θεσσαλονίκη
«Παράθυρο» της Elpedison για αξιοποίηση του υδρογόνου σε συνδυασμό με την αποθήκευση της ενέργειας που θα παράγεται από τη μονάδα
Έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση και να έχει επιλεγεί ο προμηθευτής για νέα μονάδα φυσικού αερίου που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Elpedison στη Θεσσαλονίκη.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός που έχει προκηρύξει η εταιρία για την επιλογή του προμηθευτή της μονάδας μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων κατασκευαστών όπως η Ansaldo, η Mitsubishi, η General Electric, η Siemens κλπ.

Παράλληλα προχωρεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση της μονάδας η οποία σύμφωνα με την άδεια παραγωγής θα μπορεί να φθάσει στην ανώτατη δυνατή ισχύ των 830 MW. Ωστόσο το ακριβές μέγεθος της μονάδας, η οποία θα εγκατασταθεί στο χώρο των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, θα εξαρτηθεί από τον κατασκευαστή που θα επιλεγεί από τον διαγωνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις μελέτες και τους σχεδιασμούς της Elpedison, φαίνεται ότι θα ενταχθεί και η δυνατότητα αξιοποίησης του υδρογόνου σε συνδυασμό με την αποθήκευση της ενέργειας που θα παράγεται από τη μονάδα.

Ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρισμού

Αν και η χρήση του υδρογόνου δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, ωστόσο με δεδομένο το γεγονός ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στραμμένη προς το νέο καύσιμο, η εταιρία θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα για να λάβει τις αποφάσεις της. Πολύ δε περισσότερο που πρόκειται για μια νέα μονάδα η οποία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νέας αγοράς αλλά και της οικονομίας του χαμηλού άνθρακα που προωθεί η Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι η η Elpedison, κοινή εταιρία των ΕΛΠΕ με την ιταλική Edison, δραστηριοποιείται ήδη στην παραγωγή ηλεκτρισμού, ;όντας ο τρίτος μεγαλύτερος ιδιώτης προμηθευτής ηλεκτρισμού και παράλληλα ενεργοποιείται και στην αγορά του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας το μερίδιο της Elpedison ανήλθε στο 10,88% τον Αύγουστο στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση μετά από τη ΔΕΗ, που κάλυψε το 35,71% της εγχώριας παραγωγής και τον ΔΑΠΕΕΠ (που εκπροσωπεί τις ΑΠΕ), που διαμορφώθηκε στο 24,60%.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης