Επικαιρότητα

Mακρόν: Η Άγκυρα έλαβε το μήνυμα - Πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τα σενάρια της διαπραγμάτευσης

Mακρόν: Η Άγκυρα έλαβε το μήνυμα - Πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τα σενάρια της διαπραγμάτευσης
Τα σενάρια για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Μήνυμα Μακρόν με αποδέκτη την Αγκυρα και με κατεύθυνση την επανέναρξη του διαλόγου για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου έστειλε ο Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Twitter.
Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι, σε μια κίνηση προφανούς συμβολισμού, ο Γάλλος πρόεδρος έγραψε το ίδιο μήνυμα, εκτός από την γαλλική, και στην τουρκική γλώσσα, αναφέροντας πως η Αγκυρα φαίνεται πως έχει λάβει το μήνυμα για επανεκκίνηση συνομιλιών.

«Στο Αξαζιό (σ.σ. την πρόσφατη Σύνοδο των MED7 στην Κορσική), στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία: ας ανοίξουμε και πάλι έναν υπεύθυνο διάλογο, καλόπιστα και χωρίς αφέλεια», αναφέρει ο Μακρόν στην ανάρτησή του, προσθέτοντας:
«Το ίδιο μήνυμα εστάλη και από το Ευρωκοινοβούλιο. Φαίνεται να έχει εισακουστεί. Ας προχωρήσουμε.


Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν τον Οκτώβριο


Υπό την πίεση του αμερικανικού παράγοντα, του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ ειδικά της Γερμανίας που θέλει να εκτονωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ξεκινήσει διάλογος Ελλάδος και Τουρκίας εντός των επόμενων 15 ημερών αναφέρουν αξιωματούχοι με αφετηρία μετά την Σύνοδο Κουρφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2020 όπου είναι 100% βέβαιο ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, σύμμφωνα με το Bankingnews.gr
Το πιθανότερο σενάριο είναι να ξεκινήσουν την 1η ή στις 5 Οκτωβρίου 2020 οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος και Τουρκίας.
Ήδη ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan ανέφερε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον έλληνα πρωθυπουργό, είτε στο έδαφος τρίτης χώρας, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, ωστόσο θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις.
Η τελευταία δήλωση αποτελεί διαφοροποίηση της έως σήμερα στρατηγικής της Τουρκίας που ήθελε διάλογο από μηδενική βάση, δηλαδή διάλογο για τα πάντα.
Τώρα η τουρκική πλευρά ζητάει να υπάρχει πλαίσιο θεμάτων στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν εντός των 15 ημερών, με στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για την συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan.
Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, οι διαπραγματεύσεις για την δημιουργία μηχανισμού αποτροπής κρίσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ συνεχίζονται και θα υπάρξουν νέες επαφές την νέα εβδομάδα.
Πηγές στο ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι το χάσμα των δύο χωρών αρχίζει να γεφυρώνεται.
Αν και οι διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ αφορούν την δημιουργία μηχανισμού αποτροπής κρίσεων αυτό δείχνει τις προθέσεις Τουρκίας και Ελλάδος να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.
Εν τω μεταξύ η τέταρτη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων μεταξύ τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών αντιπροσωπειών για να συζητηθούν τρόποι μείωσης του κινδύνου σύγκρουσης μεταξύ δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο πέμπτος γύρος τεχνικών συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί την νέα εβδομάδα.
Κατά την Τουρκία ενώ είναι το κράτος με την μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στη Μεσόγειο, διαθέτει την μικρότερη θαλάσσια δικαιοδοσία
.

Το κρίσιμα ζητήματα και σενάρια της τελικής συμφωνίας

Αν οι διπαραγματεύσεις προχωρήσουν τα κρίσιμα ζητήματα που θα προκύψουν θα έχουν να κάνουν με συμφωνία των δύο πλευρών όσον αφορά την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Ένα σενάριο μπορεί να είναι, η Ελλάδα να αποδεχθεί τροποποίηση του χάρτη της Σεβίλλης ως προς την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Είναι και η βασική επιδίωξη της Τουρκίας.
Το Καστελόριζο είναι ελληνικό νησί, η εδαφική κυριαρχία είναι ξεκάθαρα ελληνική αλλά οι τούρκοι θεωρούν ότι ένα ελληνικό νησί με 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η ΑΟΖ της Κρήτης να αναγνωριστεί από την Τουρκία ως ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα ελληνική.
Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι παλινδρομώντας έχουν αναγνωρίσει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα αλλά θέτουν το εξής όρο.
Εάν ένα ελληνικό νησί βρίσκεται εντός της ηπειρωτικής ΑΟΖ που εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια, π.χ. βρίσκεται στο 181ο ναυτικό μίλι της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τότε και με βάση το δίκαιο της Θάλασσας του 1982, το ελληνικό νησί μπορεί να έχει ΑΟΖ οπότε 181 μίλια από την ηπειρωτική χώρα και 200 ναυτικά μίλια από την νησιωτική χώρα δημιουργείται μια αποκλειστική οικονομική ζώνη 381 μιλίων ή 704 χιλιόμετρα δημιουργώντας προφανώς προστριβές με άλλες χώρες.


Επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις διεργασίες για την θέσπιση ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης.
Κατά τη συνομιλία, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, διαπιστώθηκε πρόοδος επί ορισμένων πτυχών του εν λόγω δυνητικού μηχανισμού, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση στρατιωτικών κλιμακιών Ελλάδας-Τουρκίας με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ εντός της προσεχούς εβδομάδας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης