Πετρέλαιο

ΟΠΕΚ + : Η συνάντηση δεν αναμένεται να οδηγήσει σε βαθύτερες περικοπές παραγωγής πετρελαίου

ΟΠΕΚ + : Η συνάντηση δεν αναμένεται να οδηγήσει σε βαθύτερες περικοπές παραγωγής πετρελαίου
Δεν θα προχωρήσουν σε αλλαγές των στόχων εκτιμούν αξιωματούχοι της αγοράς
Ο ΟΠΕΚ και σύμμαχοι όπως η Ρωσία είναι απίθανο να ανακοινώσουν περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου αυτή την εβδομάδα παρά την πτώση των τιμών, ανέφεραν πηγές στο Reuters και θα παρατείνουν την περίοδο για χώρες όπως το Ιράκ και η Νιγηρία να αντισταθμίσουν την προηγούμενη υπερπαραγωγή.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ +, έχουν μειώσει την παραγωγή από τον Μάιο για να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου, αφού η παγκόσμια ζήτηση βυθίστηκε μετά την πανδημία του κορωναϊού.

Στον τελευταίο γύρο περικοπών, ο ΟΠΕΚ + μείωσε την παραγωγή κατά 7,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή περίπου το 8% της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ ζητά από το Ιράκ και άλλους να αντλήσουν κάτω από την ποσόστωσή τους το Σεπτέμβριο για να αντισταθμίσουν την υπερπαραγωγή από τον Μάιο έως τον Ιούλιο.

Πηγές του ΟΠΕΚ + ανέφεραν ότι η ομάδα πιθανότατα θα παρατείνει την περίοδο αποζημίωσης έως τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο για να επιτρέψει στο Ιράκ και σε άλλους να ανταποκριθούν στους στόχους τους.

Σύμφωνα με το Reuters πέντε πηγές του ΟΠΕΚ + ανέφεραν ότι μια διαδικτυακή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, γνωστή ως κοινή υπουργική επιτροπή παρακολούθησης (JMMC), είναι επίσης απίθανο να προτείνει την αλλαγή στόχων παραγωγής παρά το ότι οι τιμές του Brent υποχωρούν κάτω από τα 40 $ ανά βαρέλι τις τελευταίες ημέρες.

«Ελπίζω να είναι βραχύβια. Η αγορά μπορεί να έχει αντιδράσει υπερβολικά τις τελευταίες ημέρες », δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ.

Ο ηγέτης του ΟΠΕΚ Σαουδική Αραβία χρειάζεται πολύ υψηλότερη τιμή για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της και έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να δει τιμές πάνω από 45 $ ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με πηγή το Ριάντ είναι απίθανο να προσπαθήσει να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου προσθέτοντας εθελοντικές περικοπές στην υποχρεωτική ποσόστωσή του, κάτι που είχε κάνει τον Ιούνιο.

«Θέλουν να προστατεύσουν το μερίδιο αγοράς τους», ανέφερε η πηγή.

Η Ρωσία υπαινίχθηκε ότι μπορεί να θέλει να χαλαρώσει τις περικοπές, αλλά μια πηγή εξοικειωμένη με τη ρωσική πετρελαϊκή σκέψη είπε ότι το ζήτημα δεν ήταν άμεσο και θα μπορούσε να συζητηθεί σε μεταγενέστερα στάδια.

Τη Δευτέρα, ο ΟΠΕΚ υποβάθμισε την πρόβλεψη ζήτησης πετρελαίου, ενώ η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία BP δήλωσε ότι η ζήτηση ενδεχομένως να έχει κορυφωθεί το 2019.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης