Διεθνή

Fed: Συνεχίζεται η επεκτατική νομισματική πολιτική - Μηδενικά επιτόκια τουλάχιστον έως το τέλος του 2023

Fed: Συνεχίζεται η επεκτατική νομισματική πολιτική - Μηδενικά επιτόκια τουλάχιστον έως το τέλος του 2023
Αμετάβλητα στο 0% με 0,25% άφησε τα επιτόκια η Fed
Αμετάβλητα στο 0% με 0,25% άφησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής όπως αναμενόταν, ενώ παράλληλα έστειλε σήμα ότι θα τα διατηρήσει σε μηδενικά επίπεδα ως και το τέλος του 2023.
Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) «αναμένει να διατηρήσει μια προσαρμοστική στάση της νομισματικής πολιτικής έως ότου επιτύχει πληθωρισμό 2%.
Προϊόντος του χρόνου οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα παραμένουν σταθεροποιημένες στο 2%.

The Fed's New Dot Plot
Η δήλωση αντικατοπτρίζει το νέο μακροπρόθεσμο πλαίσιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στο οποίο οι αξιωματούχοι θα επιτρέψουν στον πληθωρισμό να ξεπεράσει τον στόχο του 2% μετά από περιόδους χαμηλής απόδοσης.
H αλλαγή αυτή ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell.
Η ψηφοφορία, στην προγραμματισμένη συνάντηση της FOMC πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου, ήταν 8-2.
Ο Πρόεδρος της Fed του Dallas, Robert Kaplan διαφώνησε, προτιμώντας «μεγαλύτερη ευελιξία στα επιτόκια πολιτικής».
Από την άλλη, ο πρόεδρος της Minneapolis Fed, Neel Kashkari, διαφώνησε υπέρ της αναμονής για αύξηση των επιτοκίων έως ότου «ο πληθωρισμός φτάσει το 2% σε σταθερή βάση».
Ο Jerome Powell και οι άλλοι αξιωματούχοι της Fed τόνισαν ότι η ανάκαμψη των Η.Π.Α. εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του έθνους να αντιμετωπίσει την πανδημική κρίση, προσθέτοντας ότι πιθανότατα απαιτείται περαιτέρω ώθηση σε δημοσιονομικό επίπεδο για τη στήριξη των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων.
Η Fed την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των εργαλείων της για να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη.
Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα και ενυπόθηκους τίτλους, «τουλάχιστον με τον τρέχοντα ρυθμό, για τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς».
Το ύψος των αγορών αυτών θα μπορούσαν να φτάσουν τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα για ομόλογα και τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα για ενυπόθηκα δάνεια.
Οι αξιωματούχοι της Fed «βλέπουν» το βασικό επιτόκιο αναφοράς να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα έως το 2023, σύμφωνα με τις τριμηνιαίες προβλέψεις τους - αν και τέσσερις από αυτούς σημείωσαν τουλάχιστον μία αύξηση το 2023.
Κατά τ’ άλλα, η Fed εκτιμά ασθενή οικονομική συρρίκνωση φέτος και αργή ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια.
Εκτός από την περικοπή του κόστους δανεισμού τον Μάρτιο, η κεντρική τράπεζα προσέφερε τρισεκατομμύρια δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω αγορών ομολόγων.
Επίσης, παρείχε διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά τις δανειακές ανάγκες των επιχειρήσεων ώστε να παραμείνουν εν ζωή.
Η οικονομία έχει ανακάμψει εν μέρει και ορισμένοι τομείς όπως η στέγαση τα πάνε καλά.
Ωστόσο, o Covid-19 συνεχίζει να σκοτώνει χιλιάδες Αμερικανούς κάθε εβδομάδα, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η εικόνα τομέων της οικονομικής δραστηριότητας όπως ο Τουρισμός καταθλίβει.
Επιπλέον, οι μεταβιβαστικές πληρωμές και τα επιδόματα εξαντλούνται λόγω του πολιτικού αδιεξόδου που απειλεί να ανατρέψει την οικονομία.
Απαιτείται περαιτέρω βοήθεια σε δημοσιονομικό επίπεδο, καταλήγει η Fed.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης