Εύσημα και προειδοποιήσεις από Regling (ESM) - Σταϊκούρας: Εχουμε μαξιλάρι 37,8 δισ. ευρώ

Εύσημα και προειδοποιήσεις από Regling (ESM)  - Σταϊκούρας: Εχουμε μαξιλάρι 37,8 δισ. ευρώ
Regling (ESM): Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα της κυβέρνησης
Να κλείσει το κεφάλαιο των συντάξεων που εκκρεμούν ώστε να περιοριστεί περισσότερο το εύρος των ληξιπρόθεσμων χρεών,  ζήτησε ο  επικεφαλής του ESM, K. Regling από την κυβέρνηση, ο οποίος προανήγγειλε την επιτυχή ολοκλήρωση της 7ης μετα-μνημονιακής αξιολόγησης.
Ο κ. Regling σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, αφού χαιρέτισε το πακέτο των  μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες 13/9 στη Θεσσαλονίκη, τόνισε με νόημα, ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού όπως είπε πρόκειται για παρεμβάσεις, προσωρινού χαρακτήρα και όχι μόνιμες.
Στης δηλώσεις του ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε και στις γεωπολιτικές εντάσεις, βάζοντας στο κάδρο και άλλες δύο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το μεταναστευτικό και φυσικά την πανδημική κρίση «είναι αυτοί οι λόγου που οδήγησαν κρατικό προϋπολογισμό σε πρωτογενές έλλειμμα, αντί για πρωτογενές πλεόνασμα.
Στην τοποθέτησή του, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση για να στηρίξει την οικονομία, που η συνολική τους αξία αναμένεται να φτάσει ή και να υπερβεί τα 24 δισ. ευρώ.
Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ένα εξωγενές σοκ, που εξακολουθεί να θέτει την παγκόσμια οικονομία υπό έντονη πίεση, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές οικονομίες να συρρικνώνονται, με πρωτόγνωρους ρυθμούς.
Αναπόφευκτα, το ίδιο συμβαίνει και με την ελληνική οικονομία.
Οικονομία που παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην έξοδο από μία 10ετή διαδρομή σε δύσκολο τούνελ, επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές.
Συγκεκριμένα, με βάση τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, το 1ο εξάμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 9,0%, και ειδικότερα στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης λήψης από την Κυβέρνηση ενός συνεκτικού πλέγματος στοχευμένων μέτρων και παρεμβάσεων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία.
Κάτι που αναγνωρίστηκε και στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, όταν έγινε αναφορά «στην ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της».
Υλοποιήσαμε δημοσιονομικά και μη μέτρα, για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία, και να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε φάση της παρούσας δοκιμασίας.
Μέτρα που η συνολική τους αξία αναμένεται να φτάσει ή και να υπερβεί τα 24 δισ. ευρώ.
Και στα οποία περιλαμβάνονται όσα ανακοίνωσε προχθές ο Πρωθυπουργός, για να προστατευθεί η απασχόληση, να ενισχυθεί η παραγωγική δραστηριότητα και να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων.
Διατηρώντας όμως πάντα, εφεδρείες, για ένα μέλλον που παραμένει αβέβαιο και ρευστό.
Και όλα αυτά χρηματοδοτούνται μέσα από την συνετή και νοικοκυρεμένη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας.
Ταμειακά διαθέσιμα που έχουν ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, μέσα από 6 επιτυχημένες εκδόσεις χρέους, συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ.
Με αποκορύφωμα την πιο πρόσφατη έκδοση 10ετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο – ιστορικά – κόστος δανεισμού της χώρας.
Ταμειακά διαθέσιμα, σήμερα ύψους 37,8 δισ., που αναμένεται να τονωθούν περαιτέρω, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εργαλείων.
Ενισχύοντας, ουσιαστικά, το «οπλοστάσιο» της ελληνικής οικονομίας.
Ταυτόχρονα όμως, μέσα στην κρίση, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών.
Ενδεικτικά, τους τελευταίους 6 μήνες:
-Ψηφίστηκε, και υλοποιείται με επιτυχία, πρόγραμμα στήριξης δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού.
 -Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση ενός ολιστικού, κοινωνικά ευαίσθητου και εθνικά αναπτυξιακού πλαισίου αντιμετώπισης του υψηλού ιδιωτικού χρέους, παρέχοντας μια πραγματική «δεύτερη ευκαιρία» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
-Αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά.
-Θεσπίστηκε το πλαίσιο των μικρο-χρηματοδοτήσεων.
-Προωθήθηκε το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπου αυτό ήταν εφικτό, όπως είναι το έργο στο Ελληνικό, η Μαρίνα Αλίμου και η αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων.
-Δρομολογήθηκαν σχέδια ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών, όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΕΑΒ και η ΛΑΡΚΟ.
Συνεπώς, αξιοποιήσαμε το χρόνο για να επιταχύνουμε μεταρρυθμίσεις, στοχεύοντας στην ενίσχυση της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Όμως δεν εθελοτυφλούμε, ούτε πανηγυρίζουμε.
Γνωρίζουμε ότι οι εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις είναι μπροστά μας.
Βρισκόμαστε σε μια γεωπολιτικά ευαίσθητη και ενδιαφέρουσα περιοχή του πλανήτη.
Σε ένα – στενότερο και ευρύτερο – εξωτερικό περιβάλλον με αβεβαιότητες, εντάσεις και δυνητικούς κινδύνους, που αφορούν βεβαίως, ολόκληρη την Ευρώπη.
Εργαζόμαστε συνετά και μεθοδικά, με αυτοπεποίθηση και δημιουργική λογική, για να υπερβούμε τις δυσκολίες.
Να θωρακίσουμε την άμυνα της χώρας.
Να διαχειριστούμε επιτυχώς την υγειονομική κρίση, τις μετακινήσεις πληθυσμών, τις γεωπολιτικές αναταράξεις, την επιστροφή των οικονομιών μας στα προ κρίσης επίπεδα, το ταχύτερο δυνατόν.
Να αξιοποιήσουμε, με σύνεση όμως, τη δημοσιονομική ευελιξία που θα υπάρξει και για το έτος 2021.
Και φυσικά να κάνουμε τη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την υλοποίηση του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου μας.
Ενός Σχεδίου που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, ώστε να επιτύχουμε υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.
Αυτά όμως τα προβλήματα απαιτούν ευρύτερες ευρωπαϊκές απαντήσεις.
Απαιτούν ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των εταίρων.
Και ζητώ, και από αυτή τη θέση, την επίδειξη έμπρακτης και αταλάντευτης αλληλεγγύης των εταίρων μας στα προαναφερθέντα ζητήματα, που έχουν και έντονη ευρωπαϊκή διάσταση.
Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι, όλοι μαζί, θα καταφέρουμε να αναδείξουμε την Ευρώπη ως δύναμη ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω, και πάλι, τις ευχαριστίες μου προς τον κ. Klaus Regling, για τη δημιουργική συνεργασία μας.

Συνάντηση Ζαββού - Regling: Ενδιάμεσοι οι τράπεζες για το Ταμείo Ανάκαμψης

Νωρίτερα σήμερα 14/9 ο κ. Regling είχε συναντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γιώργο Ζαββό, όπου στο επίκεντρο βρέθηκε η πορεία του τραπεζικού συστήματος.
Αναλυτικότερα Να παίξουν το ρόλο του ενδιάμεσου οι τράπεζες προκειμένου να φθάσουν στην πραγματική οικονομία τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το παραπάνω αποτέλεσε ένα από τα θέματα που συζήτησαν μεταξύ άλλων στην κοινή συνάντησή του Εκτελεστικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Klaus Regling. και ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γιώργος Ζαββός
Οι τράπεζες θα είναι σε θέση με μονοψήφια NPEs να χρηματοδοτήσουν την Ελληνική Οικονομία αλλά και να συμμετέχουν αποφασιστικά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης και των θεσμών που θα φέρει τα κονδύλια του Recovery Fund στην πραγματική οικονομία.
Το θέμα της συζήτησης κινήθηκε στα ζητήματα του τραπεζικού συστήματος και στην πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω του προγράμματος «Ηρακλής».Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές που αναδεικνύονται από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν σχετικά οι ελληνικές τράπεζες, ιδιαίτερα μέσω της μετάβασης στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία. Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών.
Οι αξιωματούχοι μίλησαν για την καλή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών όπως αυτή κατεγράφη στο τες ευαισθησίας αλλά και για τη μεγάλη και ισχυρή επιτυχία του Ηρακλή που θα επιτρέψει τον άθλο της ουσιαστικής μέιωσης των κόκκινων δανείων.
Ο κίνδυνος του αναβαλλόμενου φόρου απομακρύνεται μέσα από το hivedown των τραπεζών ενώ ενδέχεται να δοθεί αν χρειαστεί παράταση στη λειτουργία του APS.
Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν σε όλα αυτά που ενισχύουν την κατάσταση της χρηματοδότησης ιδιωτών και επιχειρήσεων μέσα από το θεσμικό πλαίσιο που ενίσχυσε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, τις μικροπιστώσεις την ενίσχυση της νομοθεσίας για το ξέπλυμα.
Oι δύο αξιωματούχοι επίσης συζήτησαν για θέματα που αφορούν την Ένωση των Κεφαλαιαγορών project το οποίο πρέπει να τρέξει γρήγορα στην Ευρώπη ενισχύοντας τη ροή κεφαλαίων προς την πραγματική οικονομία ιδιαίτερα τώρα που η Βρετανία τέθηκε εκτός Ένωσης.
Το ζήτημα αυτό είναι κάτι που απασχολεί όλα τα ευρωπαϊκά φόρα και σε ότι αφορά τη χώρα μας καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο κ. Regling χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης και τόνισε την υποστήριξη του ESM στις προσπάθειες της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι δύο άνδρες εξήραν την εξαιρετική συνεργασία των δύο πλευρών.
Ο κ. Ζαββός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη συμβολή του ESM στην ενίσχυση της Ευρωζώνης.

www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr