Ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος, αναφέροντας μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες, και προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι παραμένουν «αυξημένοι και παραμορφωμένοι» για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Σε μια προσεκτικά μηνιαία έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η ομάδα των χωρών παραγωγής πετρελαίου αναθεώρησε προς τα κάτω τις προοπτικές της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά μέσο όρο 90,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2020. Αυτό μειώθηκε κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα από την εκτίμηση του προηγούμενου μήνα και αντανακλά μια συρρίκνωση 9,5 εκατομμυρίων bpd ετησίως.
O Οργανισμός που κυριαρχείται από χώρες στη Μέση Ανατολή και αποτελείται από μερικούς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, τόνισε ότι είχε αναθεωρήσει τη ζήτηση πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ κατά περίπου 100.000 bpd λόγω των λιγότερο-αναμενόμενων μειώσεων σε όλες τις υποπεριφέρειες κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.
Ωστόσο, η ζήτηση πετρελαίου αναθεωρήθηκε κατά 500.000 bpd στην περιοχή εκτός του ΟΟΣΑ λόγω της χαμηλότερης απόδοσης της ζήτησης πετρελαίου στην Ασία, ιδιαίτερα στην Ινδία.
Το ζοφερό μέλλον
Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι ο αρνητικός αντίκτυπος στη ζήτηση πετρελαίου στην Ασία αναμένεται να συνεχιστεί κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021.
«Επιπλέον, οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι και παραμορφωμένοι, ιδίως σε σχέση με την εξέλιξη της λοίμωξης Covid-19 και πιθανών εμβολίων. Επιπλέον, η ταχύτητα ανάκαμψης των οικονομικών δραστηριοτήτων και η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου σε άλλες χώρες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, παραμένουν αβέβαιες», τονίζει στην έκθεση.
Ως εκ τούτου, ο ΟΠΕΚ αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 6,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε μέσο όρο 96,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος. Αυτή η ενημερωμένη πρόβλεψη ήταν επίσης 400.000 bpd χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμησή της.
Το μήνυμα του Barkindo
Εορτάζοντας την 60η επέτειο του ομίλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πανδημία του κορονοϊού ήταν «μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής».
«Πέρα από τα τρομερά ανθρώπινα δεινά που προκάλεσε, προκάλεσε μία από τις χειρότερες παγκόσμιες οικονομικές ύφεση και την ύφεση της αγοράς πετρελαίου στην ιστορία του ΟΠΕΚ», πρόσθεσε.
Ο ΟΠΕΚ, μαζί με συμμάχους εκτός του ΟΠΕΚ, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ +, θα συναντηθεί στις 17 Σεπτεμβρίου για να συζητήσει την πολιτική παραγωγής πετρελαίου. Η ενεργειακή συμμαχία συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 7,7 εκατομμύρια bpd έως τον Δεκέμβριο.
«Τα ποσοστά μόλυνσης αυξάνονται και πάλι, υπάρχουν τοπικά lockdown που εμποδίζουν ην περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη και ο αριθμός των ανέργων δεν μειώνεται σημαντικά», δήλωσε ο Tamas Varga, ανώτερος αναλυτής της PVM Oil Associates, σε έρευνα.
www.worldenergynews.gr