Πετρέλαιο

BP: H εποχή της αύξησης στη ζήτηση πετρελαίου έχει παρέλθει - Τα σενάρια για το μέλλον του μαύρου χρυσού

BP: H εποχή της αύξησης στη ζήτηση πετρελαίου έχει παρέλθει - Τα σενάρια για το μέλλον του μαύρου χρυσού
Η εποχή της αδυσώπητης ζήτησης πετρελαίου έχει τελειώσει, εκτιμά στην έκθεσή της η BP

Σε μια δήλωση που θα συζητηθεί εκτενώς το προσεχές διάστημα προχώρησε η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο BP Plc, αναφορικά με το μέλλον του πετρελαίου. Ειδικότερα, σε έκθεσή της ανέφερε ότι η κατανάλωση πετρελαίου δεν θα μπορούσε ποτέ να επιστρέψει στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από την κρίση του κορωνοϊού.

Η εποχή της αδυσώπητης ζήτησης πετρελαίου έχει τελειώσει δήλωσε χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με την άποψη του ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων παραγωγών πετρελαίου ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα δει δεκαετίες ανάπτυξης.

Μάλιστα, αυτόν τον μήνα, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά 12% λόγω ενδείξεων επιβράδυνσης της ανάκαμψης της παγκόσμιας ανάπτυξης και βραδύτερης από το αναμενόμενο μείωσης των αποθεμάτων πετρελαίου.

Παράλληλα, η ζήτηση πετρελαίου καταστράφηκε το δεύτερο τρίμηνο, καθώς τα lockdowns που προκλήθηκαν ελέω COVID-19, είχε ως αποτέλεσμα την στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, γεμίζοντας τόσο τις χερσαίες όσο και τις υπεράκτιες δεξαμενές αποθήκευσης του μαύρου χρυσού.

Η δράση της BP

H εταιρεία ευθυγραμμίζει τις επιχειρήσεις της με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Bernard Looney δήλωσε τον Αύγουστο ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40% ην επόμενη δεκαετία και θα ξοδέψει έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την κατασκευή μιας από τις μεγαλύτερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον κόσμο επιχειρήσεις.
Αυτό συμβαίνει επειδή υποψιάζεται ότι η χρήση πετρελαίου μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας, των αυστηρότερων κυβερνητικών πολιτικών και των αλλαγών στη συμπεριφορά των καταναλωτών.
Οι ενεργειακές προοπτικές της BP δείχνουν μείωση της κατανάλωσης κατά 50% έως το 2050 σε ένα σενάριο και κατά σχεδόν 80% σε ένα άλλο.

Η BP δεν είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία πετρελαίου που προσαρμόζει τις δραστηριότητές της στην ενεργειακή μετάβαση. Η Royal Dutch Shell PLC, η Total SE και άλλοι στην Ευρώπη έχουν ανακοινώσει παρόμοιους άξονες προς καθαρότερες λειτουργίες καθώς οι πελάτες, οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές ζητούν όλο και περισσότερο την αλλαγή.

Τα σενάρια

Η έκθεση της BP εξετάζει τρία σενάρια, τα οποία δεν είναι προβλέψεις, αλλά ωστόσο καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων τα επόμενα 30 χρόνια και αποτελούν τη βάση της νέας στρατηγικής που ανακοίνωσε ο Looney τον Αύγουστο.

Η «ταχεία» προσέγγιση βλέπει νέα μέτρα πολιτικής που οδηγούν σε σημαντική αύξηση των τιμών του άνθρακα. Το «Business όπως συνήθως» προϋποθέτει ότι οι κυβερνητικές πολιτικές, η τεχνολογία και οι κοινωνικές προτιμήσεις συνεχίζουν να εξελίσσονται όπως έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν.

Στα δύο πρώτα σενάρια, η ζήτηση πετρελαίου πέφτει ως αποτέλεσμα του κορονοϊού, δείχνει η έκθεση. «Στη συνέχεια ανακάμπτει αλλά ποτέ δεν επιστρέφει στα επίπεδα πριν από το COVID», δήλωσε ο Spencer Dale, επικεφαλής οικονομολόγος της BP. «Προωθεί το σημείο στο οποίο η ζήτηση πετρελαίου κορυφώνεται έως το 2019».

Οι προοπτικές της BP πέρυσι περιείχαν ένα σενάριο που ονομάζεται «Περισσότερη ενέργεια», το οποίο η ζήτηση πετρελαίου αυξανόταν σταθερά σε περίπου 130 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2040. Δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο αυτή τη φορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης