Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Π. Μυλωνάς: Η ETE κορυφαίο εγχώριο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη στήριξη των ενεργειακών επενδύσεων

Π. Μυλωνάς: Η ETE κορυφαίο εγχώριο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη στήριξη των ενεργειακών επενδύσεων
Η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη παράσχει πάνω από 5 δισ. ευρώ χρηματοδότησης στον ενεργειακό κλάδο, ενώ τα αμέσως επόμενα χρόνια προγραμματίζει να χορηγήσει δάνεια ύψους 3 δισ.
Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να διατηρήσει την ηγετική θέση που κατέχει στη χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων, παραμένοντας το κορυφαίο εγχώριο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στήριξης του κλάδου της ενέργειας.

Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πάνος Μυλωνάς, μιλώντας στο 4ο ετήσιο Southeast Europe Energy Forum, προσθέτοντας ότι η Εθνική έχει ήδη παράσχει πάνω από 5 δισ. ευρώ χρηματοδότηση στον κλάδο, ενώ κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο δανειοδοτήσεων έργων ΑΠΕ.

Επίσης, μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, θα εγκρίνει επιπλέον δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ, για τη στήριξη επενδυτικών πρότζεκτ στον τομέα της ενέργειας.

«Στρατηγική επιλογή της Εθνικής Τράπεζας να στηρίξει χρηματοδοτικά τον ενεργειακό κλάδο στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι έχουμε πετύχει να γίνουμε το τραπεζικό ίδρυμα επιλογής από τους "παίκτες" του κλάδου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μεγάλη περιπλοκότητα

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η χρηματοδότηση ενεργειακών πρότζεκτ ενέχει μεγάλη περιπλοκότητα, γεγονός που σημαίνει πως προϋποθέτει ικανά τραπεζικά ιδρύματα. Πτυχή αυτής της περιπλοκότητας αποτελεί το γεγονός ότι πρόκειται για πρότζεκτ μεγάλης κλίμακας και εντάσεως κεφαλαίου.

Επίσης, οι ενεργειακές επενδύσεις έχουν μεγάλη περίοδο «κυοφορίας», υπό την έννοια του μεγάλου χρονικού διαστήματος κατασκευής, πριν αρχίσουν να αποφέρουν έσοδα.

Με αυτό τον τρόπο, στα ενεργειακά πρότζεκτ εμφιλοχωρεί σημαντική επενδυτική αβεβαιότητα. Επίσης, αβεβαιότητα προκαλεί το γεγονός ότι οι φορείς υλοποίησης των επενδύσεων δεν είναι πια εταιρείες του Δημοσίου, οι οποίες έχουν κρατικές εγγυήσεις. Παράλληλα, υπάρχουν κοινωνικά ευαίσθητοι τομείς, όπου το πλαίσιο υλοποίησης της επένδυσης μπορεί να αλλάξει με απροσδόκητο τρόπο, ενώ υπάρχουν διακρατικά ζητήματα.

«Ως συνέπεια, το ρίσκο του φορέα χρηματοδότησης είναι εξαιρετικά μεγάλο, και χρειάζεται έξυπνη αντιστάθμιση του κινδύνου», τόνισε. Επομένως, χρειάζονται τραπεζίτες με ειδίκευση σε διάφορους τομείς, όπως στις ΑΠΕ ή το φυσικό αέριο. Όπως συμπλήρωσε, αυτή η ειδίκευση εξηγεί γιατί τα ενεργειακά πρότζεκτ χρηματοδοτούνται από τράπεζες, και όχι από τις αγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η ενέργεια παίζει ρόλο-κλειδί στην επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, προϋπόθεση για την οποία είναι η προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα, με την υψηλή της εξάρτηση από τον λιγνίτη, το οποίο μάλιστα επιδεινώθηκε με την άνοδο των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων. Σημαντική συνέπεια είναι η υψηλή τιμή του κόστος του ρεύματος στη χώρα μας, που είναι 50% ακριβότερη απ’ ό,τι σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Επενδύσεις 40 δισ. ευρώ

«Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη, και τη μετάβαση στις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο»,, υπογράμμισε. Μάλιστα, η πρόοδος αυτή θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, με την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028, ώστε σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, το 2030 τα 2/3 της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η αναβάθμιση των ενεργειακών δικτύων, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η διασύνδεση των νησιών. Όσον αφορά τα διεθνή πρότζεκτ, προεξάρχουσα θέση έχει ο Νότιος Διάδρομος φυσικού αερίου, οι διεθνείς διασυνδέσεις με τις όμορες βόρειες χώρες, καθώς η μετατροπή της χώρας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Όπως υπογράμμισε, το ύψος των ενεργειακών επενδύσεων τα επόμενα 10 χρόνια ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογισθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από το Τοαμείο πρόκειται να εισρεύσουν άλλα 32 δισ., με το 30% να προορίζεται για την ενέργεια και το κλίμα.

Ειδικότερα, από τα 9 δισ. ευρώ των επενδύσεων των μεγάλων ενεργειακών Ομίλων στην Ελλάδα, τα 5 δισ. κατευθύνονται στις ΑΠΕ, 1,5 δισ. σε διασυνδέσεις, 1,5 δισ. σε ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο και τα 700 εκατομμύρια για διανομή αερίου. Παράλληλα, αναμένονται επιπλέον επενδύσεις 15 δισ. ευρώ για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του 2030, από τα οποία τα 10 δισ. αφορούν έργα ΑΠΕ.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης