Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Καμπανάκι του ΙΕΑ για αναβάθμιση των καθαρών τεχνολογιών στην ενέργεια - «Γέφυρα» το υδρογόνο

Καμπανάκι του ΙΕΑ για αναβάθμιση των καθαρών τεχνολογιών στην ενέργεια - «Γέφυρα» το υδρογόνο
Ο ΙΕΑ επισήμανε ότι το υδρογόνο αναμένεται να διαδραματίσει μεγάλο και ποικίλο ρόλο στη βοήθεια του κόσμου για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών

Μια «δραματική» αναβάθμιση των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας θα απαιτηθεί εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει τους στόχους του για το κλίμα και την ενέργεια, υπογραμμίζει στην χθεσινή του έκθεσή, «Energy Technology Perspectives 2020» ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός τόνισε ότι οι εκκλήσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου «αυξάνονται πιο δυνατά κάθε χρόνο», οι εκπομπές ήταν ακόμη σε επίπεδα που περιγράφονται ως «μη βιώσιμα υψηλά».

«Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 αναμένεται να μειωθούν το 2020 λόγω της κρίσης Covid-19, αλλά χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές στο ενεργειακό σύστημα. Αυτή η μείωση θα είναι μόνο προσωρινή» πρόσθεσε ο ΙΕΑ, προσθέτοντας ότι: «Η εστίαση στον τομέα μεταφορών δεν θα ήταν αρκετή για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ηλεκτροκίνηση παράλληλα με άλλες τεχνολογίες όπως η βιοενέργεια, η δέσμευση άνθρακα και το υδρογόνο».

Καταλυτικό το υδρογόνο

Ο ΙΕΑ επισήμανε ότι το υδρογόνο αναμένεται να διαδραματίσει μεγάλο και ποικίλο ρόλο στη βοήθεια του κόσμου για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών σχηματίζοντας μια γέφυρα μεταξύ του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και των βιομηχανιών όπου η άμεση χρήση ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν δύσκολη, όπως ο χάλυβας και η ναυτιλία».

Παράλληλα, η έκθεση του IEA ήρθε την ίδια ημέρα που τα δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν πώς η πανδημία του κοροναϊού συνέχισε να επηρεάζει τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ορισμένα μέρη της χώρας.

Η έκθεση US Solar Market Insight Q3 2020, παραθέτοντας δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας και την Wood Mackenzie, δήλωσε ότι 3,5 GW ηλιακής φωτοβολταϊκής χωρητικότητας εγκαταστάθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αντιπροσωπεύοντας πτώση 6% σε σύγκριση με τις εγκαταστάσεις τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης