Παρενέργειες

Η μονάδα αποθήκευσης της Eunice στις εμβληματικές επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές

Η μονάδα αποθήκευσης της Eunice στις εμβληματικές επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές
Το «παρών» στις 16 μεγαλύτερες επενδύσεις που δρομολογούνται στις λιγνιτικές περιοχές, δίνει το σχέδιο της Eunice για την εγκατάσταση στη Δυτική Μακεδονία μίας μονάδας κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 250 MW, αποτελούμενης από μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Όπως έχει γράψει το Worldenergynews, η μονάδα θα αποτελείται από 75 συγκροτήματα μπαταριών, ενώ η επένδυση εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 280 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι, μέσω των μπαταριών, να απορροφάται κυρίως ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ τις ώρες χαμηλού φορτίου, η οποία κανονικά θα παράμενε ανεκμετάλλευτη.

Έτσι, η ενέργεια αυτή πλέον θα αξιοποιείται, αποδιδόμενη στο δίκτυο τα χρονικά διαστήματα υψηλής ζήτησης σε ρεύμα. Ως συνέπεια, η υποδομή θα προσφέρει επικουρικές υπηρεσίες στο σύστημα (υπηρεσίες έντασης ισχύος), ενισχύοντας την ευστάθεια και την ευελιξία του, παράλληλα με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Μία πληροφορία που έχει ανακύψει, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το δημοσίευμα, είναι πως η Eunice έχει ήδη υποβάλει στη ΡΑΕ αίτηση για τη χορήγηση άδειας παραγωγής για τη μονάδα, ξεκινώντας έτσι την αδειοδοτική «ωρίμανση» του πρότζεκτ.

Επίσης, το έργο περιλαμβάνεται στο τελευταίο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (TYDP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E), και όχι στον κατάλογο των ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI). Σκοπός είναι να ενταχθεί το επόμενο έτος στα έργα PCI.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης