Επιχειρήσεις

Έσοδα 35 δισ. δολ. προσδοκά το 2017 από τις εξαγωγές φυσικού αερίου η Gazprom

Έσοδα 35 δισ. δολ. προσδοκά το 2017 από τις εξαγωγές φυσικού αερίου η Gazprom
Ο ρωσικός κολοσσός ανακοίνωσε, ότι πέτυχε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2017, τις οποίες προμήθευσε με 19,1 εκατομμύρια κ.μ. φυσικού αερίου.
Η Gazprom αναμένει ότι τα έσοδα της το 2017 από τις εξαγωγές φυσικού αερίου θα αυξηθούν στα 35 δισ. δολάρια από 30 δισ. δολάρια που ήταν το 2016, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της εταιρείας Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.
Νωρίτερα ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός είχε ανακοινώσει, ότι πέτυχε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2017, τις οποίες προμήθευσε με 19,1 εκατομμύρια κ.μ. φυσικού αερίου, ποσότητα μεγαλύτερη κατά 26% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο το 2016.
Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ακόμη, ότι η Gazprom θα μπορούσε να πουλάει φυσικό αέριο στη Βρετανική BP χωρίς μεσολαβητές, όπως η Rosneft.
Επεσήμανε δε, ότι η επιλογή αυτή είναι απολύτως ρεαλιστική «για έναν πολύ απλό λόγο», καθώς -όπως είπε- το ρωσικό φυσικό αέριο που παραδίδεται στην Ευρώπη μέσω των αγωγών Nord Stream και Nord Stream 2, προέρχεται από την Gazprom βάσει συμφωνιών με ευρωπαϊκές εταιρείες και ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη χωρητικότητα στους αγωγούς αυτές για προσθήκη φυσικού αερίου από την Rosneft.
Όσον αφορά στις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Κίνα, ο Μεντβέντεφ δήλωσε, ότι η Gazprom δεν θεωρεί επί του παρόντος, ότι είναι αναγκαίο να αναθεωρήσει τις μελλοντικές τιμές παροχής φυσικού αερίου μέσω του υπό κατασκευή αγωγού  Power of Siberia.
Όπως δήλωσε το μέλος της Διοικητικής Επιτροπής της Gazprom, Όλεγκ Αξιούτιν, οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου στην Κίνα θα είναι όγκου 5 δισ. κ.μ. ετησίως και σταδιακά οι ποσότητες θα αυξηθούν στο επίπεδο των προγραμματισμένων παραδόσεων 38 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης