Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στους δρόμους μετά την καταστροφή στη Μόρια

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στους δρόμους μετά την καταστροφή στη Μόρια
Κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την τοποθεσία που θα φιλοξενήσει τις σκηνές
Δραματική είναι η κατάσταση στη Λέσβο, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες,  μετά την ολική καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας από την μεγαλη πυρκαγιά, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να κοιμούνται στους δρόμους του νησιού.
Άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους, εν μέσω τραγικών συνθηκών, με το υπουργείο Μετανάστευσης πάντως να τονίζει ότι εντός της ημέρας θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας.
Την αγωνία στην τοπική κοινωνία επιτείνει - μεταξύ άλλων - και το ότι ανάμεσα στους 12.500 μετανάστες, υπάρχουν και 35 θετικοί στον κορωνοϊό, οι οποίοι υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ πιθανό να διασπείρουν τον ιό όχι μόνο στους υπόλοιπους μετανάστες αλλά και σε όλο το νησί.
Προς το παρόν έχουν εντοπιστεί μόλις οι 8, με τις αρχές να αναζητούν τους υπόλοιπους.
Η κυβέρνηση προανήγγειλε χθες τη λήψη έκτακτων μέτρων, δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στη Μυτιλήνη θα μεταβεί σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Oι 12.500 άνθρωποι που διαβιούσαν στη Μόρια βρίσκονται πλέον στο δρόμο, ενώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεν υπάρχουν στοιχεία για οργανωμένο σχέδιο, σε ό,τι αφορά τη φωτιά στις 8 Σεπτεμβρίου.
Ήδη έφυγαν από το νησί τα 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ενώ σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας φιλοξενήθηκαν σε πλοίο της Blue Star Ferries και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών και του προέδρου του ΕΟΔΥ πριν από λίγο στη Λέσβο.
Οι υπόλοιποι από τους περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν, όπως ανακοινώθηκε, σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ωστόσο, κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την τοποθεσία που θα φιλοξενήσει τις σκηνές, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν στους δρόμους.
Η κυβέρνηση βλέπει ότι η πολιτική της απέναντι στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος παραμένει εξαιρετικά ελλειμματική και προβληματική, καθώς όχι μόνο λύσεις δεν έχει δώσει απέναντι στο τεράστιο αυτό θέμα, αλλά πλέον καλείται να αποφασίσει τι θα γίνει με την τύχη αυτών των χιλιάδων ανθρώπων.

Νέα φωτιά το βράδυ της Τετάρτης

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τετάρτης ξέσπασε νέα φωτιά, καθώς και επεισόδια, μετά τις καταστροφές της 8ης Σεπτεμβρίου, παρά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά και την κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών.
Στις σκηνές του ΚΥΤ Μόριας, περίπου χίλιοι μετανάστες επιτέθηκαν με πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν στην Παναγιούδα, στην περιοχή Καρά-Τεπέ στο ύψος του Φυτωρίου.
Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν στην Παναγιούδα, στην περιοχή Καρά-Τεπέ στο ύψος του Φυτωρίου.

Image
Image
Image
Image

Υπουργείο Μετανάστευσης: Εντός της ημέρας όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση ευάλωτων και οικογενειών της Μόριας

Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό των χτεσινών του ενεργειών, το Υπουργείο αναφέρει ότι η προχθεσινή πυρκαγιά «είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της δομής «σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης». «Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων», συμπληρώνει. Και καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης: «Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Μουτζούρης: Να μεταφερθούν από τη Μόρια στην Ευρώπη

Στη Λέσβο είναι σχεδόν αδύνατο να δημιουργηθεί άλλη δομή γιατί ο πληθυσμός έχει ταλαιπωρηθεί τόσο καιρό και φοβάται, υποστήριξε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Η τοπική κοινωνία πρόσθεσε, ενδεχομένως να δεχόταν μια δομή καταγραφής όπου οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα μένουν για μία έως δύο ημέρες αλλά όχι κλειστή δομή με χιλιάδες άτομα.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι πολύωρη σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με τους δυο δημάρχους για τη δημιουργία κλειστής δομής, δεν κατέληξε κάπου ενώ πρόσθεσε ότι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από τον κατεστραμμένο χώρο της Μόριας για να εμποδίσουν τυχόν εργασίες.
Στο ερώτημα εάν υπάρχει χώρος για δημιουργία δομής σε ακατοίκητο νησί, τόνισε ότι «η ίδια η κυβέρνηση αποκλείει τα ξερονήσια» και πως «αυτή η ‘’οπσιόν’’ δεν υπάρχει».
«Η μόνη λύση που προβάλλει ως εφικτή και ρεαλιστική, είναι να μεταφερθούν στην Ευρώπη αυτοί οι άνθρωποι», πρόσθεσε ο κ. Μουτζούρης σημειώνοντας ότι με τα δημοσιεύματα αλλά και της δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών όπως του Εμανουέλ Μακρόν για τη Μόρια, έχει δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό κλίμα.

Την αλληλεγγύη του εξέφρασε ο Macron

Την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια εξέφρασε με ανάρτησή του στο Facebook ο Γάλλος πρόεδρος, Εmmanuel Macron.
«Η πυρκαγιά ενός προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο αποτελεί ένα επιπλέον δράμα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση.
Η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.
Αύριο θα δω τον Κυριάκο Μητσοτάκη», αναφέρει στην ανάρτησή του στα ελληνικά ο πρόεδρος Μacron.

Ανακοινώσεις Μηταράκη, Θεοδωρικάκου, Αρκουμανέα για Μόρια: Περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο θα φιλοξενηθούν σε σκηνές

Χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries που αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού που θα μεταβούν στο νησί, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών και του προέδρου του ΕΟΔΥ πριν από λίγο στη Λέσβο.
Οι υπόλοιποι από τους περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν, όπως ανακοινώθηκε, σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.
«Η Μόρια δεν μπορεί να συνεχίσει όπως τη ζήσαμε τα τελευταία χρόνια.
Χρειάζεται κλειστή, ελεγχόμενη δομή.
Μια δομή ασφαλή που θα προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες και μικρότερη από την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα» υποστήριξε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης.
Ακόμη πως τα οκτώ από τα 35 κρούσματα εντοπίστηκαν και οδηγήθηκαν στο δεύτερο χώρο απομόνωσης.
«Έχουν καταστραφεί οι χώροι διοίκησης, άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις και ένα μέρος μόνο από τον χώρο φιλοξενίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή αγνοούμενους.
Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως «φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα».
Υποστήριξε ακόμη πως η πυρκαγιά ξεκίνησε – τουλάχιστον από τα μέχρι στιγμής στοιχεία- από διαμένοντες στον καταυλισμό.
«Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας» τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σημείωσε πως οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευτούν, οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές και οι θετικοί στον κορωνοϊό θα έχουν περίθαλψη.
Image
Χρυσοχοΐδης (Υπ. Προστασίας): Προέχει η ασφάλεια των κατοίκων της Λέσβου - Δεν υπάρχουν στοιχεία για οργανωμένο σχέδιο

«Όλες οι υπηρεσίες είναι επί ποδός. Ασφαλώς χτυπάει καμπανάκι για όλα τα ΚΥΤ της χώρας, αυτό επεσήμανε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στον μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό με την καταστροφική φωτιά στη Μόρια της Λέσβου.
Ο κ. Χρυσοχοίδης είπε ότι για τη χθεσινή φωτιά δεν υπάρχουν στοιχεία για οργανωμένο σχέδιο ωστόσο τόνισε ότι όλα θα διερευνηθούν.
«Δεν θέλω να μπω σε θεωρίες συνωμοσίας.
Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι δεν χάθηκαν ζωές» σημείωσε μεταξύ άλλων και τόνισε με έμφαση ότι αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των κατοίκων της Λέσβου αλλά και των μεταναστών.
Σε ότι αφορά τους αρνητές της μάσκας και την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στα σχολεία από τη Δευτέρα είπε ότι είναι προφανές ότι η Αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά στην εκπαιδευτική διαδικασία.
«Υπάρχουν νόμοι και κανόνες.
Αν κάποιος έχει άλλη άποψη μπορεί να τη λέει δημόσια.
Αν επιχειρήσει να την επιβάλλει αυτό είναι παράνομο.
Αν κάποιοι επιχειρήσουν να δημιουργήσουν εμπόδια στη λειτουργία του σχολείου τότε οι διευθυντές θα πράξουν τα δέοντα. Μόνο αν κληθεί η Αστυνομία και με εντολή εισαγγελέα θα κινηθεί προς τα σχολεία.
«Ελπίζω να κρατήσουν τις δοξασίες για τον εαυτό τους» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Τέλος, χαρακτήρισε ηρωική την προσπάθεια των πυροσβεστών στην Ανάβυσσο.
«Δεν είχαμε θύματα και είχαμε μικρές υλικές ζημιές» σημείωσε.

Μητσοτάκης: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος - Προτεραιότητα η υγεία και η ασφάλεια όλων

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Λέσβος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια, που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι η υγεία και η ασφάλεια όλων αποτελεί προτεραιότητα.
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, απομακρύνονται σήμερα όλα τα ασυνόδευτα παιδιά.
Οι φιλοξενούμε θα διαμείνουν σε σκηνές, ενώ οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν για τις ζημιές.
Όσον αφορά τα μέτρα για την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία, ενώ τόνισε ότι δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψει κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης.
Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό το πρόβλημα, η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγαλύτερο φορτίο, υπογράμμισε.
«Εκφράζω τη λύπη μου για τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια. Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες.
Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους.
Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές.
Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας» τόνισε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επίσης ανέφερε ότι ενημέρωσε σχετικά και τις ευρωπαϊκές αρχές σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων είναι εξάλλου πρωτίστως ευρωπαϊκό».
«Η Ελλάδα έχει, ήδη, σηκώσει πολύ βαρύτερο φορτίο από εκείνο που της αναλογεί.
Αύριο θα επισκεφθεί την Λέσβο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με τον οποίο θα έχω συνάντηση την Παρασκευή» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον υπογράμμισε ότι «ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε αμέσως: Οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές.
Οι θετικοί στον ιό θα έχουν περίθαλψη. Και οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευτούν».
«Ήδη, κυβερνητικό κλιμάκιο είναι επί τόπου. Στις έξι το απόγευμα θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις.
Κανείς άλλος μετανάστης ή πρόσφυγας, όμως, δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψει. Και θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στις τοπικές δραστηριότητες» προσθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας ότι είναι κάτι έκτακτο, αλλά απολύτως απαραίτητο. «Και είμαι σίγουρος ότι οι νησιώτες μας θα το καταλάβουν και θα συμπαραταχθούν» τονίζει.
Επίσης υπενθύμισε ότι από τη Μόρια έχουν μεταφερθεί από τις αρχές του έτους παραπάνω από 13.000 άνθρωποι, υπογραμμίζοντας ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν στο μεταξύ το κράτος δεν είχε εμποδίσει και νέες μεταναστευτικές ροές.
«Προφανώς, οι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά, θα συνεχιστούν. Με την αποτελεσματικότητα που έως τώρα περιόρισε δραστικά τις παράνομες εισόδους.
Πιστεύω πως μια άσχημη εμπειρία μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ευκαιρία για μια καλύτερη πραγματικότητα. Και αυτό θα γίνει στη Λέσβο.
Μόλις αξιολογηθεί η ζημιά στη Μόρια, και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Προτεραιότητά μας παραμένει η υγεία και η ασφάλεια όλων. Κατοίκων και μεταναστών» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι η Ελλάδα με τη συμπαράσταση της Ευρώπης, ξέρει και μπορεί να υπερασπίζεται την ασφάλεια και την ειρηνική ζωή στην επικράτειά της.
Την εθνική της αξιοπρέπεια, μαζί όμως με τον ανθρωπισμό της προς κάθε αδύναμο.
Image
Το Βερολίνο δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει άμεσα τη Λέσβο

Αναμένει από την Αθήνα συγκεκριμένο αίτημα βοήθειας. Εμπιστοσύνη στους χειρισμούς των ελληνικών αρχών. Η φωτιά στα Μόρια δεν αλλάζει σε τίποτα τη γερμανική στάση αναφορικά με την υποδοχή προσφύγων.
Η φωτιά στη Μόρια απασχόλησε την Τετάρτη την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο. Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε:
"Χαιρόμαστε που προφανώς κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά από τη φωτιά."
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις για εμπρησμό, τότε θα επρόκειτο για μια "ανεύθυνη απειλή ανθρωπίνων ζωών."
"Έχουμε την εμπιστοσύνη ότι οι ελληνικές αρχές θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα, προπαντός σε ό,τι αφορά την άμεση φροντίδα των παθόντων" δήλωσε η κ. Φιτς για να επισημάνει ότι Γερμανία έχει ήδη προτείνει τη βοήθειά της.
Επικοινωνία με Μηταράκη και Κουμουτσάκο
Από χθες το βράδυ η γερμανική κυβέρνηση και αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και ελληνικές υπηρεσίες.
Το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών Seehofer επικοινώνησε με τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, ενώ τη νύχτα ο γερμανός πρέσβης στην Αθήνα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Γιώργο Κουμουτσάκο.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσε ότι "η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο." Από την πλευρά του ο Seehofer πρόσφερε τη βοήθεια της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δηλώσει τι ακριβώς χρειάζεται. Η Γερμανία θα ανταποκριθεί "γρήγορα", διαβεβαίωσε.
Μια πρώτη συζήτηση επ’ αυτού θα γίνει την Πέμπτη.
Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατούσε στη Μόρια μέχρι την Τετάρτη ο ίδιος εκπρόσωπος παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης ότι οι συνθήκες εκεί "δεν είναι μακροπρόθεσμα αποδεκτές."
Παραμένει το όχι στην υποδοχή προσφύγων
Τα επεισόδια στη Μόρια δεν αλλάζουν όμως σε τίποτα την επί της αρχής στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα.
"Είναι ξεκάθαρο ότι θα παράσχουμε βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση εκεί που είναι αναγκαίο, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο να θέσουμε υπό αμφισβήτηση το ισχύον νομικό μας καθεστώς", επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.
Εκ νέου κατέστησε σαφές ότι ο υπουργός Εσωτερικών Seehofer δεν πρόκειται να επιτρέψει να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα περίπου 140 πόλεις και κρατίδια στη Γερμανία που έχουν εκφράσει αυτή την επιθυμία.
Με άλλα λόγια, η Γερμανία δεν σκοπεύει να δεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα, αν προηγουμένως τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το προσφυγικό.
Στήριξη παρείχε στον Χορστ Ζεεχόφερ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.
Το ζητούμενο, τόνισε, είναι "μια αλληλέγγυα ευρωπαϊκή λύση."
Μέχρι στιγμής τα βάρη στην ΕΕ κατανέμονται δυσανάλογα. Θα πρέπει να στηριχτούν οι χώρες που πλήττονται περισσότερο.
Πέραν αυτού, θα πρέπει να αλλάξει το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, δήλωσε, για να ανακοινώσει ότι το επόμενο διάστημα η Κομισιόν θα καταθέσει σχετική πρόταση.

Γαλλία για Μόρια: Έτοιμη «να συμμετάσχει στην αλληλεγγύη»

Η Γαλλία δήλωσε έτοιμη «να συμμετάσχει στην αλληλεγγύη» μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο, με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι χιλιάδες πρόσφυγες.
«Η Γαλλία ουδέποτε απέφυγε τις ευθύνες της» και «όπως πάντα, είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην αλληλεγγύη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Gabriel Atal.
Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ανθρωπιστική τραγωδία» την κατάσταση στη Λέσβο.
Προσέθεσε ότι ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον μίλησε με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο και του ζήτησε «να εκφράσει με σαφήνεια τις ανάγκες που παρουσιάζονται σήμερα από τις ελληνικές αρχές».
«Οι σκέψεις μας είναι με τους πληγέντες από την πυρκαγιά στη Μόρια και τους κατοίκους της Λέσβου. Από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, η Γαλλία είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια, όπως είπαμε και στην ελληνική κυβέρνηση» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Κleman Bon.

Sassoli (πρ. Ευρωκοινοβουλίου) προς ΕΕ: Ώρα για ισχυρότερη αλληλεγγύη στη διαχείριση ασύλου και μετανάστευσης

"Είναι ώρα για ισχυρότερη αλληλεγγύη στην ΕΕ στη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης", διαμηνύει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. David Sassoli, με αφορμή την καταστροφή στη Μόρια της Λέσβου.
"Ενημερώθηκα από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά ότι θα μεταβεί στη Μόρια αύριο για να εκτιμήσει την κατάσταση και την αναγκαία στήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Εξέφρασα τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Είναι ώρα για ισχυρότερη αλληλεγγύη της ΕΕ στη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κουμουτσάκος: Καμία απώλεια ζωής από την φωτιά στο κέντρο μεταναστών στη Μόρια

Τη θέση ότι δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ζωής από την φωτιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες στη δομή υποδοχής μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου διατύπωσε ο αναπληρωτής υπ.Μετανάστευσης, Γ. Κουμουτσάκος.
Ο κ.Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκε άμεσα ο κρατικός μηχανισμός ενώ υποστήριξε ότι τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα είναι όλα καλά στην υγεία τους και είναι ήδη ασφαλή σε ξενοδοχεία και άλλες ασφαλείς περιοχές.
Όπως είπε ο κ.Κουμουτσάκος, άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία των ευάλωτων που διέμεναν στη Μόρια ενώ επεσήμανε ότι οι άστεγοι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν άμεσα σε σκηνές..
Image
Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη - Παρών και ο διοικητής της ΕΥΠ

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 9/9 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια να αποτιμηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μυτιλήνη μετά την πυρκαγιά στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια που είχε ως αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς η δομή και να βρεθούν στο δρόμο 12.500 μετανάστες.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.
Πέρα από την ανάλυση του τι συνέβη τις προηγούμενες ώρες, η κυβέρνηση εξετάζει τα επόμενα βήματα της για τη διαχείριση της έκτακτης αυτής κατάστασης και υπό το πρίσμα τόσο της επιδημίας του κορωνοϊού όσο και των συνεχιζόμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, μια και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας είπε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας μεταβαίνουν στη Λέσβο, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στη Μόρια, αναφέροντας ότι στις 18:00 το απόγευμα θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.
Νωρίτερα, στις 13:00 μετά το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γ. Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους συντάκτες και τους ανταποκριτές ξένου Τύπου για τις τελευταίες εξελίξεις.
Σημειώνεται πως στη Λέσβο μετέβη και ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης.

Το χρονικό της καταστροφής την 8η Σεπτεμβρίου

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των 35 κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση.
Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό.
Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.
Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δήχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους.
Image
Image
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης