Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μείωση στη Βρετανία των αποδόσεων του Διαχειριστή Δικτύου ενόψει της πράσινης μετάβασης

Μείωση στη Βρετανία των αποδόσεων του Διαχειριστή Δικτύου ενόψει της πράσινης μετάβασης
Στην Αγγλία, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ofgem) αποφασίζει να μειώσει την απόδοση που λαμβάνει ο Διαχειριστής Συστήματος (National Grid) για τα δίκτυα ηλεκτρισμού σε 3.95% από 7-8%

Στην Αγγλία, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ofgem) αποφασίζει να μειώσει την απόδοση που λαμβάνει ο Διαχειριστής Συστήματος (National Grid) για τα δίκτυα ηλεκτρισμού σε 3.95% από 7-8%.
Βασικός στόχος είναι η πράσινη μετάβαση να μην εκτινάξει το κόστος που θα επωμιστούν οι καταναλωτές.
Ο ρυθμιστής δίνει έμφαση σε έργα απανθρακοποίησης, ύψους 25 δις λιρών, εγκρίνοντας το 90% των προτάσεων, από ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων στην αγορά, και μειώνει άλλες επενδύσεις, μη επαρκώς τεκμηριωμένες, κατά 8 δις.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η δήλωση του CEO της National Grid ότι η μείωση της απόδοσης δεν είναι πρόβλημα και ότι οι επενδυτές την αναμένουν. Προβληματική θεωρούν ωστόσο την έλλειψη προβλεψιμότητας. (Αναφέρονται σε ορίζοντα δεκαετίας....).

Από την άλλη πλευρά, ο ρυθμιστής θεωρεί ότι ενέκρινε όλα τα έργα αναβάθμισης δικτύου που ήταν επαρκώς στοιχειοθετημένα και ότι μόνο έτσι θα διασφαλίσει εύλογες χρεώσεις για τους καταναλωτές.
Και η αλήθεια είναι ότι χωρίς γενναίες αποφάσεις, τα κόστη εκτινάσσονται....
Όσο κι αν οι αναπροσαρμογές μετακυλίονται για το μέλλον, το πρόβλημα απλά διογκώνεται.
Ο Διαχειριστής δηλώνει ότι θα προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς εκτιμά αύξηση του κινδύνου blackout, πχ στην περιοχή του Sheffield, όπου η αντικατάσταση γραμμής μεταφοράς δεν εγκρίθηκε.
Ο ρυθμιστής παραμένει σταθερός.
Προ διετίας η Ofgem έκανε ανάθεση σε σύμβουλο να αποτυπώσει τη μετοχική σύνθεση των διαχειριστών δικτύων. Ειναι τόσοι οι επενδυτές και οι εισηγμένες εταιρείες, που δεν είχαν πλήρη εικόνα.
Ίσως αυτό υπογραμμίζει και το επίπεδο ανεξαρτησίας του ρυθμιστή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης