Διεθνή

Υπό την πίεση της ανόδου του ευρώ η Lagarde και ο ρόλος της Fed

tags :
Υπό την πίεση της ανόδου του ευρώ η Lagarde και ο ρόλος της Fed
Περιμένουμε από την ΕΚΤ να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα, εκτιμά η Morgan Stanley
Η ταχεία άνοδος του ευρώ τους τελευταίους μήνες έθεσε σε συναγερμό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ανησυχούν ότι η ισχύς του νομίσματος συγκρατεί την οικονομία του μπλοκ, επηρεάζοντας τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέφρασαν αυτές τις ανησυχίες την περασμένη εβδομάδα όταν το ευρώ υποχώρησε και έφτασε για λίγο σε υψηλό ρεκόρ δύο ετών ύψους 1,20 δολάρια.
"Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου έχει σημασία", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος, Philip Lane.
Οι επενδυτές περιμένουν να δουν αν η Christine Lagarde, πρόεδρος της ΕΚΤ, θα επαναλάβει τις ανησυχίες του συναδέλφου της, στη συνεδρίαση της τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη.
«Πρέπει τουλάχιστον να δώσει ένα στοιχείο σε όσα έχουν πει έχουν ήδη ειπωθεί από άλλους κεντρικούς τραπεζίτες, διαφορετικά η αγορά θα μπορούσε να το εκλάβει ως πράσινο φως για να αγοράσει ξανά ευρώ», δήλωσε ο Stephen Gallo, Ευρωπαίος επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της BMO.
«Ωστόσο πρέπει ταυτόχρονα να είναι προσεκτική. Εάν λάβουν αυτή την απόφαση και έχει περιορισμένο αντίκτυπο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί ακόμη χειρότερο."
"Δεν περιμένουμε καμία αλλαγή σε αυτήν τη συνάντηση, αν και περιμένουμε από την ΕΚΤ να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα ", δήλωσε ο οικονομολόγος της Morgan Stanley, Jacob Nell.
Εκείνος θεωρεί πως η κεντρική τράπεζα είναι απίθανο να υποχωρήσει ενάντια στο ισχυρό ευρώ, υποστηρίζοντας ότι αντικατοπτρίζει μια βελτιωμένη προοπτική για την ενιαία αγορά και μια ψήφο εμπιστοσύνης στο ταμείο ανάκαμψης 750 δισ. Ευρώ της ΕΕ , που προορίζεται για οικονομίες που πλήττονται σκληρά από το Covid-19.

Τι γίνεται με τον χαλκό;

Ο χαλκός, το σημαντικότερο βιομηχανικό μέταλλο στον κόσμο, έχει σημαντική άνοδο συγκριτικά με τα χαμηλά στοιχεία του Μαρτίου, αγγίζοντας αύξηση σχεδόν 45% καθώς η οικονομία της Κίνας επέστρεψε ταχέως στην κανονικότητα, μετά το πέρας της καραντίνας από τον κορωνοϊό.
Όμως αφού έφτασε σε υψηλό ρεκόρ δύο ετών, 6.830 δολαρίων/ τον τόνο τη Δευτέρα, ο χαλκός επλήγη από ένα κύμα κέρδους καθώς οι αγορές μετοχών έπεσαν και το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε. Στο τέλος της εβδομάδας άγγιξε τα 6.775 $/ τον τόνο.

Πόσο μακριά είναι ο πληθωρισμός από τον στόχο της Fed;

Τα δύο νέα μέτρα για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αυτήν την Πέμπτη και Παρασκευή έχουν μεγαλύτερη σημασία από τότε που η Federal Reserve έκανε αλλαγή πολιτικής τον περασμένο μήνα, ανακοινώνοντας ότι θα ανέχεται περιόδους ταχύτερης αύξησης των τιμών.
Και οι δύο αναγνώσεις αναμένεται να παραμείνουν πολύ μακριά από το στόχο του 2% της Fed μετά την κατάρρευση της ζήτησης αγαθών που καταστέλλουν τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Fed το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να στηρίξει τις τιμές. Απαιτείται περισσότερη φορολογική ελάφρυνση από το Κογκρέσο, δήλωσε ο Richard Flynn, διευθύνων σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου στο Charles Schwab, αναφερόμενος στην αποτυχία των νομοθετών να συμφωνήσουν για ένα πακέτο υποστήριξης μετά τη λήξη ορισμένων βασικών οφελών τον Ιούλιο.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης